Κυριακή, 26 Σεπτεμβρίου, 2021

Nordea Bank: εργαλείο εγκληματιών το bitcoin

Η μεγαλύτερη τράπεζα της Σκανδιναβίας υποστηρίζει ότι οι κυβερνοεπιθέσεις αυτού του μήνα υπογραμμίζουν την ανάγκη για περαιτέρω διερεύνηση του ρόλου του bitcoin στο οικονομικό έγκλημα.

Στέλεχος της Nordea Bank υποστήριξε, καταθέτοντας στη δανέζικη βουλή σχετικά με τα μέτρα που λαμβάνονται για το ξέπλυμα χρήματος, ότι τα ψηφιακά νομίσματα σαν το bitcoin κάνουν δυσκολότερη την αντιμετώπιση του προβλήματος.

«Το bitcoin είναι ένα άναρχο και αδιαφανές νόμισμα που χρησιμοποιείται συχνά σε σκοτεινές συναλλαγές» δήλωσε στο Bloomberg μετά την κατάθεσή της η Γενική Διευθύντρια Οικονομικού Ρίσκου της Nordea Bank Τζούλι Γκάλμπο. «Η ανωνυμία που προσφέρει στους χρήστες του δυσχεραίνει κάθε προσπάθεια αντιμετώπισης του ξεπλύματος χρήματος».

Η Γκάλμπο επεσήμανε ότι η επίθεση με το κακόβουλο λογισμικό WannaCry, που επηρέασε περισσότερους από 200.000 υπολογιστές σε τουλάχιστον 150 χώρες επιβάλλει την αντιμετώπιση του bitcoin με καχυποψία από τις αρχές. Οι χάκερς ζητούσαν από τους χρήστες των υπολογιστών να πληρώσουν 300 δολάρια σε bitcoin μέσα σε 72 ώρες. Αν αρνούνταν, οι υπολογιστές τους θα κλειδώνονταν μόνιμα.

Η αλήθεια είναι πως το ψηφιακό νόμισμα έχει μπει στο «μάτι» των αρχών παγκοσμίως, αφού κινείται σε γκρίζες ζώνες και ουσιαστικά παρακάμπτει τις παγκόσμιες κεφαλαιαγορές και το κανονιστικό πλαίσιο. Στην Κίνα, όμως, την πατρίδα του bitcoin, τα πράγματα είναι ακόμη πιο σοβαρά, με το Πεκίνο να έχει κηρύξει πόλεμο στα ορυχεία bitcoin και όσους χρησιμοποιούν αυτό το νόμισμα για τις συναλλαγές τους στο Internet.

Τι είναι το Bitcoin

Η διαδικασία δημιουργίας (κάτι σαν την τύπωση του χρήματος) ονομάζεται «εξόρυξη» και περιλαμβάνει την επίλυση δύσκολων μαθηματικών προβλημάτων με τη βοήθεια υπολογιστή. Η λύση του προβλήματος αποτυπώνεται σε έναν αριθμό 64 ψηφίων και για κάθε πρόβλημα που λύνεται δημιουργείται ένα πακέτο (block) από bitcoin.

Καθώς, όμως, οι επεξεργαστές των υπολογιστών εξελίσσονται διαρκώς λύνοντας ευκολότερα και ταχύτερα τα προβλήματα, οι «αρχιτέκτονες» του bitcoin θέτουν ακόμη πιο δύσκολους γρίφους ώστε η ημερήσια παραγωγή bitcoin να μην υπερβαίνει ένα συγκεκριμένο επίπεδο και προκύψουν προβλήματα… πληθωρισμού.

Για να αγοράσει κάποιος bitcoin θα πρέπει να έχει μια διεύθυνση bitcoin, μια αλληλουχία 27-34 γραμμάτων και αριθμών δηλαδή, η οποία λειτουργεί ως «ψηφιακή ταχυδρομική θυρίδα» μέσω της οποίας αποστέλλονται και παραλαμβάνονται τα ψηφιακά νομίσματα. Οι διευθύνσεις αυτές αποθηκεύονται αυτόματα στα ειδικά πορτοφόλια μέσω των οποίων ο χρήστης διαχειρίζεται τα bitcoin του.

Πάντως, παρά την κριτική στο bitcoin, η Γκάλμπο υποστήριξε ότι η τεχνολογία πίσω από αυτό, η blockchain, είναι κάτι που η Nordea Bank «εξακολουθεί να βλέπει πολύ θετικά».

(Visited 1 times, 1 visits today)
By