Πέμπτη, 30 Μαΐου, 2024

Νορβηγία: Ο 21χρονος που πυροβόλησε σε τέμενος «εμπνεύστηκε» από τους μακελάρηδες σε Νέα Ζηλανδία και Ελ Πάσο

Από τις πρόσφατες επιθέσεις με δεκάδες νεκρούς στο Κράιστσερτς της Νέας Ζηλανδίας και το Ελ Πάσο στο Τέξας των ΗΠΑ «εμπνεύστηκε» ο 21χρονος που πυροβόλησε σε τέμενος στη Νορβηγία το απόγευμα του Σαββάτου.

Ο Φίλιπ Μάνσαους, όπως είναι το όνομα του δράστη της επίθεσης, είχε αναρτήσει την ημέρα της επίθεσης μηνύματα στα οποία περιέγραφε, σύμφωνα με τον Guardian, τον εαυτό του ως «τον εκλεκτό» του «»αγίου Τάραντα»» του μακελάρη της Νέας Ζηλανδίας που σκότωσε εν ψυχρώ 51 ανθρώπους σε τζαμιά τον περασμένο Μάρτιο.

«Έφτασε η ώρα μου, επελέχθηκα από τον «άγιο» Τάραντ τελικά… Δεν μπορούμε να αφήσουμε άλλλο αυτό να συνεχίζεται» αναφέρεται σε ένα από τα μηνύματα.

Σε ένα άλλο meme που ανήρτησε ο 21χρονος απεικονίζεται ο Τάραντ «που αντιμετώπισε το πρόβλημα με τους Μουσουλμάνους» ενώ ο Πάτρικ Κρούσιους που σκότωσε 22 ανθρώπους στο Ελ Πάσο πριν από μερικές ημέρες εξυμνείται γιατί «πολέμησε για να πάρει πίσω τη χώρα του».

Με αφορμή τα στοιχεία αυτά ο καθηγητής σε θέματα ασφαλείας στο King’s College του Λονδίνου Πίτερ Νιούμαν σχολίασε ότι «δεν μιλάμε για μεμονωμένα περιστατικά αλλά για μια αλυσίδα ακροδεξιών επιθέσεων σε όλο τον κόσμο, όπου τα μέλη αυτών των δικτύων αντλούν έμπνευση – και προκαλούν – το ένα το άλλο να «κερδίσουν» τον αριθμό των θυμάτων που αφήνουν πίσω τους».

(Visited 1 times, 1 visits today)
By