Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024

«Νοτιοαφρικανική» ανησυχία για το εμβόλιο της AstraZeneca

Πληθαίνουν τα ερωτήματα για την αποτελεσματικότητα του εμβολίου της AstraZeneca και της Οξφόρδης.

H Νότια Αφρική αποφάσισε να αναστείλει τον εμβολιασμό με το συγκεκριμένο εμβόλιο για τον κορωνοϊό, διαπιστώνοντας ότι δεν είναι αποτελεσματικό στη λεγόμενη «νοτιοαφρικανική μετάλλαξη». Τις προηγούμενες μέρες οι ευρωπαϊκές χώρες είχαν υιοθετήσει περιορισμούς στη χρήση του εμβολίου της AstraZeneca, κατά κύριο λόγο για όσους είναι άνω των 65 ετών.

Οι εντεινόμενες ανησυχίες για την αποτελεσματικότητά του οδήγησαν τους ειδικούς του του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) στην απόφαση να το επανεξετάσουν.

Η Νότια Αφρική επρόκειτο να χορηγήσει ένα εκατομμύριο δόσεις του εμβολίου AstraZeneca στους πολίτες της. Ωστόσο, επιστημονική έρευνα που διεξήγαγε το πανεπιστήμιο Βιτβάτερσραντ στο Γιοχάνεσμπουργκ, έδειξε ότι η αποτελεσματικότητά του φτάνει μόλις στο 22% αποτελεσματικό κατά των ήπιων μορφών του νοτιοαφρικανικού παραλλαγμένου στελέχους. Δεν υπάρχουν ακόμη διαθέσιμα στοιχεία για την αποτελεσματικότητά του κατά των σοβαρών μορφών. Το νοτιοαφρικανικό στέλεχος ευθύνεται για το 90% των κρουσμάτων στην Νότια Αφρική.

Επιπλέον το πανεπιστήμιο Βιτβάτερσραντ ανακοίνωσε ότι:

«Τα πρώτα αποτελέσματα φαίνεται να επιβεβαιώνουν ότι το παραλλαγμένο στέλεχος που έχει εντοπιστεί στη Νότια Αφρική μπορεί να μεταδοθεί σε όσους έχουν ήδη εμβολιαστεί.»

Ο καθηγητής Σαμπίρ Μαντχί , επικεφαλής της έρευνας των κλινικών δοκιμών της AstraZeneca στη Νότια Αφρική, δήλωσε ότι:

«Δυστυχώς, το εμβόλιο της AstraZeneca δεν είναι αποτελεσματικό κατά της ήπιας και μέτριας νόσησης. Η μελέτη δεν κατέστη δυνατόν να ερευνήσει την αποτελεσματικότητα του εμβολίου για την πρόληψη σοβαρότερων περιστατικών, καθώς η μέση ηλικία των συμμετεχόντων στις δοκιμές ήταν τα 31 έτη, μία ηλικιακή κατηγορία που δεν εκπροσωπεί τις κατηγορίες του πληθυσμού που κινδυνεύουν περισσότερο να νοσήσουν σοβαρά από την Covid-19.»

Απέναντι στο γνωστό στέλεχος του κορωνοϊού η αποτελεσματικότητα του εμβολίου της AstraZeneca είχε εκτιμηθεί στο 70%. Αντιθέτως, τα εμβόλια Pfizer/BioNTech και Moderna, έχουν αποτελεσματικότητα των οποίων ξεπερνά το 90%. Όμως αυτό της AstraZeneca χρησιμοποιεί πιο παραδοσιακή τεχνολογία, κάτι που το καθιστά πιο φτηνό και πιο εύκολο στην αποθήκευση, αφού μπορεί να διατηρηθεί σε απλά ψυγεία.

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA) έχει εγκρίνει το εμβόλιο της AstraZeneca και του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης για άτομα ηλικίας άνω των 18 ετών. Ωστόσο, μια σειρά από ευρωπαϊκές χώρες έχουν επιβάλει περιορισμούς στη χρήση του. Συγκεκριμένα:

ΑΥΣΤΡΙΑ: Η Επιτροπή Εμβολιασμών συνιστά την χορήγηση του εμβολίου σε άτομα κάτω των 65 ετών.

ΓΑΛΛΙΑ: Η Ανώτατη Αρχή Υγείας (HAS) θεωρεί ότι άτομα ηλικίας 50 έως 65 ετών με υποκείμενα προβλήματα υγείας και το υγειονομικό προσωπικό πρέπει να έχουν προτεραιότητα στην πρόσβαση.

ΓΕΡΜΑΝΙΑ: Η Επιτροπή Εμβολιασμών συνιστά την χρήση του εμβολίου της AstraZeneca σε άτομα μέχρι 64 ετών.

ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ: Το υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε ότι το εμβόλιο πρέπει να χορηγηθεί κατά προτίμηση στους κάτω των 65 ετών, αλλά και ότι ο εμβολιασμός για τους μεγαλύτερους δεν πρέπει να καθυστερήσει εάν το εμβόλιο της AstraZeneca είναι το μόνο διαθέσιμο.

ΕΛΛΑΔΑ: Η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών συνιστά την χρήση του εμβολίου για άτομα έως 64 ετών.

ΙΤΑΛΙΑ: Χορήγηση κατά προτίμηση για άτομα ηλικίας κάτω των 55 ετών.

ΠΟΛΩΝΙΑ: Χορήγηση του εμβολίου μόνο για άτομα ηλικίας 18 έως 60 ετών.

ΙΣΠΑΝΙΑ: Εγκεκριμένο για χρήση σε άτομα 18 έως 55 ετών.

ΒΕΛΓΙΟ: Η ρυθμιστική αρχή δεν συνιστά την χρήση του εμβολίου της AstraZeneca σε άτομα μεγαλύτερα των 55 ετών.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By