Τετάρτη, 12 Μαΐου, 2021

Νοβότνι: Χρηματοδότηση ελληνικών τραπεζών με ή χωρίς συμφωνία

Δεν θα σταματήσει ο έκτακτος μηχανισμός παροχής ρευστότητας ELA σε περίπτωση που η Ελλάδα δεν συμφωνήσει με τους εταίρους

ekt-ktirio-arxeio-2

Ο επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας της Αυστρίας και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ, Έβαλντ Νοβότνι τόνισε σήμερα ότι ακόμη και εάν δεν επιτευχθεί συμφωνία όσον αφορά σε ένα πρόγραμμα στήριξης της Ελλάδας η πόρτα για τη χρηματοδότηση των ελληνικών τραπεζών δεν θα κλείσει, ενώ αυτές θα επανέλθουν στον ομαλό δανεισμό τους από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ).

Ο Νοβότνι, στις δηλώσεις που έκανε από την Πράγα, δεν θέλησε να αναφερθεί λεπτομερειακά στο τι θα συνέβαινε εάν δεν συναφθεί ως τα τέλη του μήνα συμφωνία με τη νέα κυβέρνηση της Ελλάδας.

Ερωτηθείς ωστόσο εάν η έλλειψη συμφωνίας θα σήμαινε αυτόματα τη διακοπή της χρηματοδότησης μέσω του ELA, κάτι που θα έφερνε σε δύσκολη θέση τις ελληνικές τράπεζες, απάντησε: «Όχι, σε καμία περίπτωση».

Επίσης ερωτηθείς για τους όρους υπό τους οποίους οι ελληνικές τράπεζες θα επανέρχονταν στην ομαλή χρηματοδότηση από την ΕΚΤ, ο Νοβότνι ανέφερε στο Reuters: «Αυτό έχει ξεκάθαρα διατυπωθεί, θα πρέπει να υπάρχει ένα πρόγραμμα το οποίο έχει συμφωνηθεί με όλους τους εταίρους, δηλαδή με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και φυσικά την ελληνική κυβέρνηση».

«Νομίζω ότι εάν υπάρξει νέα συμφωνία, θα μπορέσουμε να επανέλθουμε στο παλιό σύστημα, διότι το παλιό σύστημα είχε ως όρο να υπάρχει σε ισχύ ένα πρόγραμμα», συνέχισε ο Νοβότνι.
«Όλοι αναμένουμε ότι θα υπάρξει… μια λύση, δεν έχει κανένα νόημα να κάνουμε υποθέσεις» αυτή τη στιγμή, πρόσθεσε ο ίδιος.

Υπενθυμίζεται ότι από τις 11 Φεβρουαρίου τα ελληνικά χρεόγραφα δεν είναι αποδεκτά στις πράξεις παροχής ρευστότητας της ΕΚΤ ως εγγυήσεις, με αποτέλεσμα οι ελληνικές τράπεζες να κάνουν χρήση του μηχανισμού ELA για την κάλυψη των αναγκών τους.

Σήμερα το εκτελεστικό συμβούλιο της ΕΚΤ αποφάσισε την αύξηση του ορίου χρήσης του έκτακτου μηχανισμού παροχής ρευστότητας (ELA), στα 65 δισ. ευρώ.
Ενώ την Τετάρτη, στις 18 Φεβρουαρίου, είναι η τακτική συνεδρίαση του οργάνου, προκειμένου να αποφασίσει επί της ανανέωσης ή μη της χρήσης του ELA από τις ελληνικές τράπεζες.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By