Τρίτη, 5 Ιουλίου, 2022

Ντ. Μπακογιάννη: Απόπειρα της Κυβέρνησης να ελέγξει την Επιτροπή Ανταγωνισμού

Η Τομεάρχης Οικονομίας και Ανάπτυξης της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Α’ Αθηνών, κυρία Ντόρα Μπακογιάννη, για την απόπειρα της Κυβέρνησης να ελέγξει την Επιτροπή Ανταγωνισμού, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Όπως προκύπτει από το εβδομαδιαίο πρόγραμμα της Βουλής, η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας καλείται να διατυπώσει τη γνώμη της επί της κυβερνητικής εισήγησης για το διορισμό των Άννας Νάκου, Μαρίνας Σταυροπούλου, Σωτήριου Καρκαλάκου, Αφροδίτης Αδαμάκου και Μιχαήλ Πολέμη στη θέση της Αντιπροέδρου, δύο τακτικών και δύο αναπληρωματικών μελών της Επιτροπής Ανταγωνισμού, αντίστοιχα.

Από τα πρόσωπα αυτά, η κυρία Νάκου, που προορίζεται για τη θέση της Αντιπροέδρου της Αρχής, φέρεται να είναι η στενότερη συνεργάτιδα του Υπουργού Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης κ. Ν. Παππά, καθώς έχει αποσπαστεί και εργάζεται ως νομική σύμβουλος στο πολιτικό του γραφείο από τον Σεπτέμβριο του 2015 έως και σήμερα. Συγκαταλέγεται, μάλιστα, στους κύριους εισηγητές του αντισυνταγματικού “Νόμου Παππά”, με τον οποίο η Κυβέρνηση επιχείρησε ανεπιτυχώς να ελέγξει το χώρο των Μ.Μ.Ε. Η κυρία Νάκου προσελήφθη μόλις το 2011 στην Επιτροπή Ανταγωνισμού και παρά το ότι έχει διεκδικήσει στο παρελθόν, δεν επιλέχθηκε σε θέση προϊσταμένου. Παρόλα αυτά, η Κυβέρνηση την κρίνει ικανή και την προτείνει για τη θέση της αντιπροέδρου.

Φαίνεται έτσι ότι πρόκειται για μια καθαρά κομματική επιλογή που αποσκοπεί στον ισχυρότερο έλεγχο της ανεξάρτητης Αρχής και συνδέεται τόσο με τη θέση που μέχρι σήμερα κατέχει δίπλα στον κ. Παππά, όσο και με την προσπάθεια της Κυβέρνησης να ελέγξει την Επιτροπή Ανταγωνισμού.

Άλλωστε, η Κυβέρνηση Τσίπρα έχει επιχειρήσει επανειλημμένα να υποβαθμίσει την ανεξαρτησία της Επιτροπής. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτέλεσε η τροπολογία Σταθάκη, τον Ιανουάριο του 2016, με την οποία επιχειρήθηκε να αντικατασταθεί η τότε διοίκηση της Επιτροπής και της υποκείμενης Γενικής Διεύθυνσης και να προωθηθούν ρυθμίσεις που έθιγαν ευθέως την ανεξαρτησία και την αποτελεσματικότητα της Αρχής.

Αυτό, ωστόσο, απετράπη μετά από έγκαιρη αντίδραση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Είναι σαφές ότι η Κυβέρνηση αναζητά διαρκώς αφορμή για να δημιουργήσει μηχανισμούς ελέγχου της Επιτροπής Ανταγωνισμού, όπως άλλωστε έχει συμβεί και με άλλες Ανεξάρτητες Αρχές, γεγονός που θέτει σε κίνδυνο την ομαλή λειτουργία της αγοράς και κατ’ επέκταση της οικονομίας.

Περιμένουμε πλήρεις εξηγήσεις από τον αρμόδιο Υπουργό».

(Visited 1 times, 1 visits today)