Πέμπτη, 3 Δεκεμβρίου, 2020

Ντάισελμπλουμ: Πρώτος στόχος να γυρίσουν οι θεσμοί

Κάναμε εντατική προσπάθεια για να καλύψουμε το έδαφος που απαιτείται, στο Eurogroup θα φανεί αν πετύχαμε, δήλωσε ο επικεφαλής του Eurogroup στη σκιά της συνάντησης που έγινε με συμμετοχή του ιδίου, του ελληνικού οικονομικού επιτελείου και των εκπροσώπων των Θεσμών.

Είχαμε εντατικές συζητήσεις για να καθαρίσει το έδαφος και να επιστρέψουν οι θεσμοί στην Αθήνα. Στο Eurogroup θα δούμε αν έχουμε προχωρήσει αρκετά ώστε αυτό να συμβεί.

Αυτός είναι ο στόχος μου. Να επιστρέψει η αποστολή στην Αθήνα για να συζητήσει όλα τα δύσκολα θέματα που πρέπει να ξεκαθαρίσουν. Καλύψαμε πολύ έδαφος. Θα δούμε αν έχουμε κάνει αρκετά, συμπλήρωσε.
Όπως είπε όταν επιστρέψουν οι θεσμοί θα δούμε όλο το πακέτο, περιλαμβανομένου του χρέους που δεν θα είναι σήμερα στην ατζέντα. Οπως είπε ήδη έχει ενεργοποιηθεί το Γενάρη ένα πρώτο πακέτο για το χρέος, θα επανέλθουμε σε αυτό στο τέλος του προγράμματος.

Απαντώντας σε ερώτηση για το ΔΝΤ είπε ότι η θέση του δεν έχει αλλάξει. Θέλουν πολύ να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα και να πάνε το θέμα στο Δ.Σ. αλλά η απαίτηση είναι να είναι ένα σοβαρό πρόγραμμα με βαθιές μεταρρυθμίσεις και ελάφρυνση χρέους. Αυτά πρέπει να λυθούν για να συμμετέχουν.

«Αυτός είναι ο στόχος μου. Δεν κάνω όλη αυτή την άσκηση για να κάνουμε ένα ακόμα βήμα ως ευρωπαίοι. Το επόμενο βήμα πρέπει να είναι με το ΔΝΤ».

Δεν υπάρχουν σοβαρά θέματα ρευστότητας μέχρι το καλοκαίρι, δεν υπάρχει δηλαδή άμεση ανάγκη για χρήματα. Οικονομικά όμως είναι σημαντικό η σταθερότητα που πετύχαμε στην Ελλάδα και η ανάκαμψη να συνεχιστεί. Γι΄ αυτό θα είναι χρήσιμο όλα να γίνουν γρήγορα.

Υπάρχει πάντα κάπου εκλογές στην Ευρώπη. Αυτό δεν με σταματά ούτε με «επιταχύνει».

Είναι πολύπλοκες μεταρρυθμίσεις. Ξέρω και από την Ολλανδία ότι όταν προχωράς σε μια μεταρρύθμιση στο ασφαλιστικό και το φορολογικό και στην αγορά εργασίας και πρέπει να τα κάνεις ταυτόχρονα είναι σκληρή δουλειά.

Απαντώντας σε ερώτηση είπε ότι δεν κινείται με βάση τις εκλογές στην Ολλανδία. Είναι κοινό ενδιαφέρον να έχουμε σταθερή ανάκαμψη στην Ελλάδα. Πρέπει να ενισχύσουμε την ανάκαμψη που υπάρχει.

(Visited 1 times, 1 visits today)