Κυριακή, 26 Μαΐου, 2024

Ντάισελμπλουμ: «Έχουμε αποκλείσει το κούρεμα του ελληνικού χρέους»

Εφόσον η Ελλάδα τηρήσει το πρόγραμμα θα δρομολογηθούν οι διαδικασίες για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους το 2018, ανέφερε ο Γερούν Ντάισελμπλουμ

daiselblum

Η Ελλάδα θα έχει οριστικοποιήσει τα μέτρα που χρειάζεται να λάβει έως το Eurogroup της 24ης Μάιου και αυτό θα επιτρέψει την έναρξη των συζητήσεων για ένα πρόγραμμα ελάφρυνσης του χρέους, εκτίμησε ο πρόεδρος της ευρω-ομάδας, Γερούν Ντάισελμπλουμ.

Μιλώντας στο πρακτορείο Reuters, ο κ. Ντάισελμπλουμ είπε ότι θέλει να δει τις λεπτομέρειες πάνω στην ασφαλιστική μεταρρύθμιση, το αναμορφωμένο φορολογικό σύστημα, το νέο ταμείο ιδιωτικοποιήσεων και τον αυτόματο μηχανισμό δημοσιονομικής διόρθωσης να κλείνουν έως την επόμενη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης.

Όσον αφορά την ελάφρυνση του χρέους, ο Ολλανδός είπε ότι το μοναδικό σενάριο που έχει αποκλειστεί κατηγορηματικά από το Eurogroup είναι το «κούρεμα», αφήνοντας να εννοηθεί ότι όλα τα υπόλοιπα ενδεχόμενα μπορούν να τεθούν προς συζήτηση.

«Το καλό πράγμα με το Eurogroup είναι ότι υπάρχουν πολύ λίγες κόκκινες γραμμές, πολύ μικρές περιοχές που δεν πάμε. Το μοναδικό μεγάλο ‘δεν πάμε’ είναι το ‘κούρεμα’ της ονομαστικής αξίας» των δανείων, είπε.

Απέφυγε να δώσει λεπτομέρειες για τις μεθόδους ελάφρυνσης που θα μπορούσαν να συμφωνηθούν, όμως σημείωσε ότι για την περίοδο έως ο 2018 μία λύση θα ήταν να αντικατασταθούν τα σημερινά ακριβά δάνεια με φθηνότερα.

Πάντως, ο κ. Ντάισελμπλουμ τάχθηκε ξεκάθαρα υπέρ του να γίνει τώρα η συζήτηση για το τι θα πρέπει να γίνει με το ελληνικό χρέος μετά τη λήξη του Μνημονίου, το 2018.

«Πρέπει να κάνουμε τώρα τη συζήτηση για το τι θα πρέπει να κάνουμε το 2018, εφόσον η Ελλάδα τηρεί πλήρως το πρόγραμμα. Προτιμώ να το συζητήσω τώρα και να δώσουμε μία καθαρότητα, από το να έχουμε αβεβαιότητα για τα επόμενα τρία χρόνια».

By