Τετάρτη, 1 Μαΐου, 2024

Ντάισελμπλουμ: «Ελάφρυνση χρέους μόνο όταν εφαρμοστούν μεταρρυθμίσεις στο συνταξιοδοτικό»

Ο Γερούν Ντάισελμπλουμ ανέφερε σε δηλώσεις του ότι «η ελληνική κυβέρνηση ακόμη πρέπει να εφαρμόσει μια μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος»

daiselblum

Ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ τόνισε  σε συνέντευξή του στο κινεζικό πρακτορείο Xinhua, πριν την έναρξη της συνόδου της ομάδας των G20, ότι μόνον όταν η Ελλάδα εφαρμόσει ικανοποιητικά μια σειρά μεταρρυθμίσεων, περιλαμβανομένων των αλλαγών στο συνταξιοδοτικό σύστημα της χώρας, μπορεί η Ευρωζώνη να προχωρήσει σε κινήσεις για την ελάφρυνση του χρέους της.

«Ενώ είναι πολιτικά δύσκολο, η ελληνική κυβέρνηση ακόμη πρέπει να εφαρμόσει μια μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος και να αντιμετωπίσει έναν αριθμό δημοσιονομικών θεμάτων», σημείωσε ο πρόεδρος του Eurogroup, προσθέτοντας ότι για την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης του προγράμματος διάσωσης, η Αθήνα πρέπει να προχωρήσει στην ίδρυση του ταμείου αποκρατικοποιήσεων.

Στη συνέντευξή του στο κινεζικό πρακτορείο ειδήσεων, ο Γερούν Ντάισελμπλουμ αναφέρθηκε και σε ένα ενδεχόμενο Brexit, σημειώνοντας ότι η απειλή εξόδου της Βρετανίας από την Ε.Ε. πιθανώς να έχει αρνητικές συνέπειες στην ανάπτυξη του ευρωπαϊκού μπλοκ, σημειώνοντας ότι θα επηρέαζε την ευρωπαϊκή οικονομία και ειδικότερα τον χρηματοπιστωτικό τομέα.

Όπως ανέφερε, αν συνέβαινε ένα Brexit, τότε η χρηματοπιστωτική πρωτεύουσα της Ευρώπης θα τίθεντο εκτός Ευρώπης και το αποτέλεσμα θα είχε αρνητικές συνέπειες για την ευρωπαϊκή εσωτερική αγορά.

Εν τω μεταξύ, ο πρόεδρος του Eurogroup κάλεσε της μεγαλύτερες οικονομίες της G20 να λάβουν δράση για να αναβιώσει η παγκόσμια οικονομία, επικεντρωμένες περισσότερο στην εφαρμογή βασικών διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και τονώνοντας τις επενδύσεις, κυρίως στις υποδομές.

«Οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, το άνοιγμα νέων επενδυτικών ευκαιριών και η διατήρηση μιας φιλικής στην ανάπτυξη δημοσιονομικής στάσης, είναι απαραίτητα για την ανάπτυξης των οικονομιών», τόνισε ο Γερούν Ντάισελμπλουμ.

Επίσης, υπογράμμισε ότι χρειάζονται περισσότερες πρωτοβουλίες από την πολιτική πλευρά έναντι των κεντρικών τραπεζών για την τόνωση των οικονομιών, προσθέτοντας ότι οι κεντρικοί τραπεζίτες πλησιάζουν το τέλος του δικού τους σχοινιού.

«Δεν θεωρώ ότι η νομισματική πολιτική έχει φθάσει στο τέλος της, μπορεί να κάνει περισσότερα, αλλά θα πρέπει να σχεδιασθεί με πολύ σωστό τρόπο για να διατηρήσει την αποτελεσματικότητά της, για να έχει τα αποτελέσματα που χρειαζόμαστε στην οικονομία», δήλωσε.

«Η ΕΚΤ ακολουθεί… μία επεκτατική νομισματική πολιτική, που επιτρέπει την ανάκαμψη της οικονομίας μας και πρέπει να έχουμε συνείδηση των δυνητικών κινδύνων που μπορούν να προκύψουν από την πολιτική της ποσοτικής χαλάρωσης», σημείωσε ο αξιωματούχος, προσθέτοντας: «Η ΕΚΤ τους γνωρίζει πολύ καλά αυτούς και από την πλευρά της πολιτικής, επίσης τους γνωρίζουμε. Δεν βλέπω καμία φούσκα στην Ευρώπη επί του παρόντος» πρόσθεσε.

By