Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024

Ντάισελμπλουμ: Τα πράγματα είναι ακόμη δύσκολα

Τι δήλωσαν οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι μετά το πέρας της χθεσινής συνεδρίασης

daisel

Το έλλειμμα εμπιστοσύνης απέναντι στην Ελλάδα, η πίεση για επιπλέον μέτρα (και καλύτερη εξειδίκευση) και η στάση ορισμένων χωρών που δεν δείχνουν καμία διάθεση συμβιβασμού χαρακτήρισαν τη χθεσινή συνάντηση των υπουργών οικονομικών που ξεκίνησε με την κατ” αρχάς θετική εισήγηση των θεσμών επί των ελληνικών προτάσεων.

Χαρακτηριστικές της κατάστασης ήταν οι δηλώσεις που έγιναν αμέσως μετά. Ο Γερούν Ντάισελμπλουμ εξερχόμενος του κτιρίου ανέφερε ότι υπήρξε μια συζήτηση σε βάθος για τις ελληνικές προτάσεις, προσθέτοντας πως το θέμα της εμπιστοσύνης βρέθηκε στο προσκήνιο. Οι συνομιλίες για την Ελλάδα είναι ακόμη πολύ δύσκολες, αλλά η δουλειά συνεχίζεται.

Από την πλευρά του, ο Πιέρ Μοσκοβισί σημείωσε ότι δεν έχουμε συμφωνία αλλά πάντα υπάρχει το αύριο.

Πρέπει να συνεχίσουμε ως το τέλος τόνισε ο Ισπανός υπουργός οικονομικών Λ. Ντε Γκίντος. «Θα μπορούσε να είναι καλύτερα, θα μπορούσε να είναι χειρότερα».

Ενδεικτικές των εντάσεων είναι οι πληροφορίες που μεταδίδονται και φέρουν τον Β. Σόιμπλε να διέκοψε τον Μάριο Ντράγκι την στιγμή που αναφερόταν στο ελληνικό πρόβλημα λέγοντας του «μην με περνάς για ανόητο». Ήταν η στιγμή που ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ ανακοίνωσε ότι η συνεδρίαση θα διακοπεί και θα συνεχιστεί.

Οι εταίροι αφενός εμφανίστηκαν να πιέζουν για περισσότερα μέτρα, προκειμένου να καλυφθεί το κενό που δημιούργησε στην οικονομία το κλείσιμο των τραπεζών και αφετέρου έθεσαν θέμα εμπιστοσύνης μετά τα όσα προηγήθηκαν τους τελευταίους τέσσερις μήνες.

Το γεγονός παραδέχονται και κύκλοι του Μεγάρου Μαξίμου οι οποίοι τονίζουν ότι «ενώ υπήρχε καταρχήν συμφωνία, μια ομάδα χωρών έβαζε συνεχώς θέμα “αξιοπιστίας” χωρίς, όμως, να συγκεκριμενοποιεί τι πρέπει ακριβώς να γίνει».

«Είναι σαφές ότι κάποιες χώρες, για λόγους που δεν σχετίζονται με τις μεταρρυθμίσεις και το πρόγραμμα, δεν θέλουν να υπάρξει συμφωνία», σημειώνουν οι κυβερνητικές πηγές.

Παράλληλα, το θέμα του χρέους και το πώς θα επιλέξουν οι υπουργοί Οικονομικών να το αντιμετωπίσουν προβάλει ως κομβικό.

Αναφορικά με την «αποκατάσταση της εμπιστοσύνης» ως καλύτερο δυνατό σενάριο προβάλει ένα μπαράζ νομοθετικών κινήσεων από την Αθήνα την επόμενη εβδομάδα, ώστε να πειστούν οι δανειστές για τις «καλές προθέσεις».

Σε αυτό το πλαίσιο διπλωματικές πηγές ανέφεραν ότι εκτός από την προγραμματισμένη για την ερχόμενη Δευτέρα τακτική Σύνοδο του Eurogroup, κατά πάσα πιθανότητα θα πραγματοποιηθεί μια ακόμη την ερχόμενη Τετάρτη ή Πέμπτη. Ως τότε θα πρέπει να έχουν εγκριθεί από την Βουλή των Ελλήνων νομοθετικές πράξεις σχετικές με το συνταξιοδοτικό σύστημα και τον ΦΠΑ.

Εν τω μεταξύ βέβαια υπάρχουν και οι δυο προγραμματισμένες Σύνοδοι Κορυφής: μια των χωρών μελών της ευρωζώνης και αμέσως μετά αυτή των 28 κρατών μελών

By