Τρίτη, 16 Απριλίου, 2024

Ντάισελμπλουμ: Τη Δευτέρα αναμένουμε τα μέτρα

Τι δήλωσαν Ντάισελμπλουμ – Μοσκοβισί – Λαγκάρντ και Ρέγκλινκ μετά το τέλος του Eurogroup

daiselblum

Έπειτα από την κρίσιμη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης και κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου που έδωσε με την Κριστίν Λαγκάρντ, τον Πιέρ Μοσκοβισί και τον Κλάους Ρέγκλινγκ, ο επικεφαλής του Eurogroup εξέφρασε την πεποίθησή του ότι θα υπάρξει θετικό αποτέλεσμα για την Ελλάδα.

Ο κ. Ντάισελμπλουμ έκανε λόγο για σχέσεις εμπιστοσύνης, τονίζοντας πως σήμερα έγινε ένα σημαντικό βήμα στην ανοικοδόμηση της εμπιστοσύνη, ότι υπάρχει ευελιξία στο πρόγραμμα και πως «εμείς πρέπει να φανούμε όσο πιο ευέλικτοι γίνεται».

«Είμαστε ξανά σε πολύ καλό έδαφος», σημείωσε, υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι τη Δευτέρα αναμένεται η ελληνική κυβέρνηση να αποστείλει συγκεκριμένες προτάσεις μεταρρυθμίσεων οι οποίες θα τεθούν υπό εξέταση από τους θεσμούς.

Αναφερόμενος στη συμφωνία που επετεύχθη με την Ελλάδα, ο Ολλανδός αξιωματούχος είπε πως αποφασίστηκε να υπάρξει παράταση τεσσάρων μηνών για την χώρα και σημείωσε ότι η επιτυχής συμφωνία, θα επιτρέψει να συνεχιστεί το τρέχον πρόγραμμα.

«Το αρχικό αίτημα ήταν για παράταση έξι μηνών, εμείς δίνουμε τέσσερις.
Οι πόροι για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών θα είναι διαθέσιμοι κατά το διάστημα της παράτασης»
, ανέφερε.

Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, ο κ. Ντάισελμπλουμ είπε πως περιμένει τη Δευτέρα το υπόμνημα που θα στείλει η ελληνική κυβέρνηση με τις μεταρρυθμίσεις και πρόσθεσε πως υπάρχει ευελιξία στο πρόγραμμα, άλλα ότι αυτό πρέπει να χρηματοδοτηθεί, τονίζοντας ότι είναι επείγουσα η συνεργασία Ελλάδας – ΕΕ.

«Πρέπει να υπάρξει πρόοδος στο πρόγραμμα, ώστε να καταβληθούν οι δόσεις. Πρέπει να υπάρξει πρόοδος στο πρόγραμμα της Ελλάδος. Ο Απρίλιος είναι ύστατη ημερομηνία για να ολοκληρωθεί η συμφωνία», ανέφερε.

«Χρειάζεται σταθεροποίηση της κατάστασης στην Ελλάδα για να συνεχιστεί η οικονομική ανάκαμψη», είπε ακόμη και πρόσθεσε πως το τετράμηνο είναι ένα λογικό χρονικό πλαίσιο, «για να αξιολογήσουμε ποιες θα είναι οι μελλοντικές προκλήσεις».

Σύμφωνα με τον επικεφαλής του Eurogroup, η δημοσιονομική σταθερότητα και η οικονομική ανάκαμψη δεν πρέπει να υπονομευθούν, ενώ τόνισε πως ο Απρίλιος είναι απλώς η ύστατη ημερομηνία, κατά την οποία θα πρέπει να έχει υπάρξει ολοκλήρωση της συμφωνίας.

Όσον αφορά στο EFSF υπογράμμισε: «Θέλουμε να βεβαιωθούμε ότι τα χρήματα θα διατεθούν για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και όχι της κυβέρνησης. Γι” αυτό θα επιστραφούν στο EFSF».

«Η Ελλάδα μας διαβεβαίωσε ότι αν τα μέτρα είχαν επιπτώσεις θα υπήρχε συμφωνία με την Τρόικα για να αξιολογηθούν», ανέφερε, σημειώνοντας πως κάθε μέτρο της κυβέρνησης πρέπει να είναι κοστολογημένο και εντός του προϋπολογισμού.

Ο κ. Ντάισελμπλουμ είπε, πάντως, ότι δεν στέκεται στις λέξεις και τόνισε: «Μιλάμε για δανεισμό και για όρους».

Μοσκοβισί: Η συμφωνία ήταν προς το συμφέρον όλης της Ευρωζώνης

«Η πεποίθηση της Επιτροπής ήταν ανέκαθεν ότι έπρεπε να καταλήξουμε σε μία συμφωνία έτσι ώστε να μπει ένα τέρμα σε αυτήν την περίοδο αβεβαιότητας για την Ελλάδα και επίσης για την Ευρωζώνη», δήλωσε ο Πιερ Μοσκοβισί κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου μετά την ολοκλήρωση του Eurogroup.

«Η συμφωνία που επετεύχθη ήταν προς το συμφέρον όχι μόνο της Ελλάδας και του ελληνικού λαού αλλά όλης της Ευρωζώνης και του κάθε Ευρωπαίου πολίτη», τόνισε ο Ευρωπαίος Eπίτροπος αρμόδιος για τις Οικονομικές και Δημοσιονομικές υποθέσεις, ενώ πρόσθεσε ότι πρόκειται για μία «ισοσκελισμένη συμφωνία η οποία επιτρέπει ταυτόχρονα στη νέα ελληνική κυβέρνηση να προχωρήσει σε ένα κομμάτι αλλαγών οι οποίες είναι απαραίτητες, από την άλλη πλευρά διασφαλίζει ότι θα γίνουν σεβαστές οι δεσμεύσεις της Ελλάδας».

«Απόψε το βράδυ έπρεπε να υπάρξει εμπιστοσύνη. Αυτό είναι ένα προαπαιτούμενο για τους ευρωπαϊκούς θεσμούς. Η ΕΚΤ θα διασφαλίσει ότι αυτή η εμπιστοσύνη θα είναι ακλόνητη», δήλωσε επίσης ο Πιερ Μοσκοβισί.

«Εάν καταλήξουμε σε ένα συμπέρασμα την Δευτέρα, τότε ο λόγος θα περάσει στα κράτη – μέλη. Οι ελληνικές προτάσεις είναι μία καλή βάση για να φτάσουμε σε ένα τελικό συμπέρασμα. Πρέπει να συνεχίσουμε τις συζητήσεις και εως τις 28 Φεβρουαρίου θα έχουμε αποφασίσει για την παράταση του προγράμματος», πρόσθεσε.

Λαγκάρντ: Το πακέτο των μεταρρυθμίσεων θα κρίνει την ολοκλήρωση της συμφωνίας

Από την πλευρά της η επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, είπε πως το περιεχόμενο του κειμένου το οφείλουν στον Ντάισελμπλουμ, που το συνέταξε και χαρακτήρισε «κουραστική και εποικοδομητική» τη συμφωνία.

«Η κυβέρνηση θα καταθέσει μία σειρά από μεταρρυθμίσεων, οι οποίες θα κριθούν από την ΕΚΤ, την Ε.Ε. και το ΔΝΤ», είπε και πρόσθεσε:

«Η τελική προθεσμία είναι η λήξη του τετραμήνου που ζητήθηκε από τον πρωθυπουργό της Ελλάδας. Ελπίζουμε να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση, προκειμένου να γίνουν οι καταβολές των δόσεων. Θα πρέπει από πλευράς μας να προσέξουμε όλοι τι συμβαίνει από χρηματοπιστωτικής άποψης. Το πακέτο των μεταρρυθμίσεων θα κρίνει την ολοκλήρωση της συμφωνίας. Μέχρι τον Απρίλιο πρέπει να ολοκληρωθεί και ο τελευταίος κατάλογος των μεταρρυθμίσεων».

Ερωτηθείσα σχετικά από δημοσιογράφους, η κυρία Λαγκάρντ ανέφερε πως το ελληνικό πρόγραμμα δεν ολοκληρώνεται τον Ιούνιο του 2015 αλλά τον Μάρτιο του 2016.

Ρέγκλινγκ: Χαίρομαι που η Ελλάδα θα τηρήσει τις δεσμεύσεις της

Τέλος, ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), Κλάους Ρέγκλινγκ, είπε ότι θα ήταν κρίμα αν πήγαιναν χαμένες οι θυσίες του ελληνικού λαού, προσθέτοντας πως και πρόσθεσε είναι ευτυχής για τη δέσμευση της ελληνικής κυβέρνησης να ανταποκριθεί στις δεσμεύσεις της προς όλους τους δανειστές.

Παράλληλα, είπε ότι από το EFSF θα κατατεθούν στην Ελλάδα 1,8 δισ. ευρώ, αλλά πως προϋπόθεση είναι η επιτυχής ολοκλήρωση της αξιολόγησης καθώς και ότι τα 10,9 δισ. του ΤΧΣ θα παραταθούν για ακόμη τέσσερις μήνες.

By