Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Νταβός: Έχει μετατραπεί σε σύμβολο μιας αποτυχημένης εποχής;

Χωρίς το μαγευτικό χιόνι των Άλπεων αλλά και τη «λάμψη» αρκετών δισεκατομμυριούχων το φετινό, μετα-πανδημικό Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ – Η λίστα των προσκεκλημένων, οι ηχηρές απουσίες και οι εκκλήσεις για την καταπολέμηση της ανισότητας

Δύο χρόνια χωρίς Νταβός λόγω πανδημίας άλλαξαν ριζικά την εικόνα του πάλαι ποτέ «λαμπερού» Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ (WEF).

Η λίστα των προσκεκλημένων είναι περιορισμένη, με πολλούς εκ των τιτάνων των χρηματοοικονομικών να μην παρευρίσκονται στο θέρετρο των Άλπεων φέτος. Οι CEOs των Goldman Sachs και JPMorgan, όπως και ο Larry Fink της BlackRock και o δισεκατομμυριούχος επενδυτής Steve Schwarzman δε θα ταξιδέψουν στο ελβετικό χωριό φέτος.

Από τη λίστα λείπει πλειάδα Ρώσων ολιγαρχών λόγω των κυρώσεων, όπως και οι Κινέζοι ομόλογοί τους.

Ακόμα και ο καιρός δεν είναι ο ίδιος. Το συνηθισμένο, χιονισμένο και μαγευτικό τοπίο των του Ιανουαρίου έχει αντικατασταθεί από τις ανοιξιάτικες βροχοπτώσεις του Μαΐου.

Η πανδημία, ο πληθωρισμός, η κατάρρευση των αγορών και ο πόλεμος στην Ουκρανία συνθέτουν το θλιβερό «μωσαϊκό» του πενθήμερου Φόρουμ το οποίο φέτος έχει τίτλο «Η Ιστορία σε σημείο καμπής».

Το Φόρουμ πρόκειται να συμπεριλάβει περίπου 2.000 παρευρισκόμενους, εκτός των συνήθων επισκεπτών που δεν παίρνουν μέρος στις ομιλίες. Η Jane Fraser της Citigroup και ο Brian Moynihan της BofA θα παρευρεθούν, όπως θα κάνουν και άλλοι 90 δισεκατομμυριούχοι του δείκτη Bloomberg Billionaires, συμπεριλαμβανόμενων των Bill Gates, George Soros, Ray Dalio και Gautam Adani.

Παράλληλα, στο Φόρουμ θα παρευρεθούν και 50 αρχηγοί κρατών, αν και ο Γερμανός Καγκελάριος Scholz είναι ο μόνος εκ του γκρουπ των G7. O Ουκρανός ηγέτης Volodymyr Zelenskiy θα μιλήσει μέσω βιντεοκλήσης στους παρευρισκόμενους, από το Κίεβο.

Όσο για το event αυτό καθεαυτό, οι προσκεκλημένοι τουλάχιστον θα μπορέσουν να απολαύσουν το δημοφιλές Piano Bar και την ντόπια μπύρα Monsteiner χωρίς μάσκες.

Η εικόνα του Φόρουμ, όμως, έχει αλλάξει ριζικά και δεν πρόκειται μόνο λόγω της έλλειψης χιονιού.

Σύμβολο αποτυχίας

Πολλοί είναι αυτοί που θεωρούν το Φόρουμ κάτι το πεπερασμένο τόσο στην προ όσο και στη μετά-πανδημική εποχή. Πριν από μία τριετία, για παράδειγμα, ο Ολλανδός ιστορικός Rutger Bergman καταδίκασε την φοροαποφυγή των δισεκατομμυριούχων κατά τη διάρκεια ομιλίας του σε πάνελ του WEF. Το βίντεο κλιπ της ανοιχτής κριτικής του έχει γίνει ανάρπαστο στα social media και έχει συγκεντρώσει 11 εκατομμύρια προβολές.

Πιο πρόσφατα οι ακτιβιστές που μάχονται κατά της ανισότητας έχουν χαρακτηρίσει το WEF ως «κενή ρητορική» ενώ έχουν αποκαλέσει το Νταβός το «σύμβολο μιας αποτυχημένης εποχής».

Σύμφωνα με πρόσφατη ανάλυση της Oxfam, 573 επιχειρηματίες έγιναν δισεκατομμυριούχοι κατά τη διάρκεια της πανδημίας, 1 ανά 30 ώρες. Η ανάλυση με τίτλο «Κερδοφορία μέσω του πόνου» υπολογίζει πως 263 εκατομμύρια επιπλέον πολίτες ανά τον κόσμο θα βρεθούν υπό το όριο της φτώχειας φέτος, 1 εκατομμύριο ανά 33 ώρες.

«Οι δισεκατομμυριούχοι καταφθάνουν στο Νταβός για να “γιορτάσουν” τη ραγδαία αύξηση των προσωπικών τους περιουσιών. Η πανδημία, ο πληθωρισμός και η ενεργειακή κρίση έχουν αποτελέσει ένα ‘μπουφέ κερδών’ γι αυτούς», τόνισε η Gabriela Bucher, ανώτατο στέλεχος της Oxfam International. «Την ίδια στιγμή, δεκαετίες προόδου για την αντιμετώπιση της φτώχειας έχουν αποσβεστεί και εκατομμύρια άνθρωποι καλούνται να αντιμετωπίσουν αυξημένα κόστη διαβίωσης», συμπλήρωσε.

Όσο για τον Philipp Wilhelm, πρώην ακτιβιστή κατά της συνάντησης του Νταβός και νυν Δήμαρχο του χωριού: «κατέβαινα σε πορείες κατά του Φόρουμ για να διαμαρτυρηθώ κατά της κλιματικής αλλαγής. Πρέπει, επίσης, να κάνουμε τον πλανήτη μας πολύ πιο δίκαιο». Ο Wilhelm τόνισε πως θα κάνει ό,τι περνά από το χέρι του για να τονίσει στους παρευρισκόμενους πως τα προβλήματα αυτά θα πρέπει να επιλυθούν το συντομότερο δυνατόν.

Αντίθετη άποψη με τους ακτιβιστές έχει και η Saadia Zahidi, managing director του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ: «αυτό που προσπαθούμε να κάνουμε τα δύο τελευταία χρόνια, αν και δε φάνηκε σε κάποια συνάντηση λόγω της πανδημίας, είναι να βελτιώσουμε τα δεδομένα της ανισότητας και να αντιμετωπίσουμε την κλιματική αλλαγή η οποία απειλεί ολόκληρη την ανθρωπότητα. Για την αντιμετώπιση της ανισότητας, θα πρέπει να προωθήσουμε τη βελτίωση της εκπαίδευσης, της μάθησης, της εργασίας και του συστήματος φορολόγησης, έτσι ώστε οι οικονομίες να είναι δίκαιες για όλους τους πολίτες και όχι μόνο για τους λίγους και εκλεκτούς».

By