Κυριακή, 21 Απριλίου, 2024

Ντέιβιντ Μπέκαμ: Επένδυσε στην εταιρεία προϊόντων κάνναβης και «πήρε το παιχνίδι»

Η DB Ventures του Μπέκαμ κατέχει μερίδιο 5% στην Cellular Goods και κατέχει δύο θέσεις στο διοικητικό συμβούλιο

Επικερδής φαίνεται να είναι η επένδυση του διάσημου ποδοσφαιριστή Ντέιβιντ Μπέκαμ στην εταιρεία Cellular Goods, η οποία δραστηριοποιείται στον κλάδο των καταναλωτικών προϊόντων με βάση τη φαρμακευτική κάνναβη.

Η μετοχή της Cellular Goods, είδε την αξία της να τετραπλασιάζεται την Παρασκευή κατά την έναρξη διαπραγμάτευσης της στο χρηματιστήριο του Λονδίνου. Η εταιρεία κατάφερε να συγκεντρώσει 13 εκατ. στερλίνες (18,4 εκατ. δολάρια) κατά την πρόσφατη αρχική δημόσια προσφορά της.

Ο τίτλος σημείωσε αλματώδη άνοδο κατά 310% και διαμορφώθηκε στις 20,5 πένες νωρίς το πρωί της Παρασκευής στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου, ενώ η τιμή της IPO διαμορφώθηκε στις 5 πένες. Η αποτίμηση της εταιρείας κατά την IPO καθορίστηκε στα 25 εκατ. στερλίνες.

Η εταιρεία που ιδρύθηκε τον Αύγουστο του 2018 και έχει έδρα τη βρετανική πρωτεύουσα, δραστηριοποιείται στην παραγωγή προϊόντων περιποίησης δέρματος και ειδικών προϊόντων για αθλητές, τα οποία, όπως ανέφερε στις αρχές του μήνα, θα είναι διαθέσιμα μέσω καταστημάτων λιανικής αλλά μέσου του e-shop της. Τα προϊόντα αυτά δεν προέρχονται από τη φύση αλλά παρασκευάζονται σε συνθήκες εργαστηρίου.

Η ζήτηση που εκδηλώθηκε κατά την αρχική δημόσια προσφορά ξεπέρασε κατά 13 φορές τα κεφάλαια που ζητούσε η εταιρεία με αποτέλεσμα να συγκεντρώσει περισσότερα από τον αρχικό στόχο των 8 εκατομμυρίων στερλίνων.

«Η υποστήριξη του Ντέιβιντ Μπέκαμ στην εταιρεία έχει προσθέσει σίγουρα μια δόση λάμψης στην πρεμιέρα της εισηγμένης», έγραψε αναλύτρια της Hargreaves Lansdown, σε ηλεκτρονική δήλωση.

Τα προϊόντα της Cellular Goods θα είναι διαθέσιμα από τον Σεπτέμβριο του 2021, σύμφωνα με την ιστοσελίδα της. Κατά την IPO υπήρξαν περίπου 6.000 εγγραφές από επενδυτές λιανικής, οι οποίοι έλαβαν τελικά λιγότερες μετοχές από αυτές που επιδίωκαν λόγω της υψηλής ζήτησης, σύμφωνα με όσα αναφέρει η εταιρεία.
Μόνο η παγκόσμια αγορά προϊόντων δέρματος από κάνναβη προβλέπεται να αυξηθεί κατά ένα τέταρτο τα επόμενα πέντε χρόνια σε σχεδόν 3,5 δισ. δολάρια.

Η Cellular Goods στοχεύει στην απομυθοποίηση της αγοράς για τους καταναλωτές, δήλωσε ο Διευθύνων Σύμβουλος της, Αλέξις Άμπραχαμ σε συνέντευξή του. «Η αγορά κανναβινοειδών αυτή τη στιγμή μοιάζει με τις πρώτες μέρες του διαδικτύου», είπε. «Υπάρχουν πολλές εταιρείες στην αγορά, αλλά οι πελάτες δεν γνωρίζουν ακριβώς ποια προϊόντα να επιλέξουν ή τη δοσολογία που πρέπει να καταναλώνουν».

Στο χρηματιστήριο του Λονδίνου υπήρξε καταιγισμός εταιρειών που σχετίζονται με την κάνναβη οι οποίες ήθελαν να εισάγουν τις μετοχές τους, λίγους μήνες μετά την απόφαση της ρυθμιστικής αρχής της Βρετανίας που επιτρέπει στις εταιρείες κάνναβης να εισαχθούν στην αγορά, αλλά μόνο εάν παράγουν το φάρμακο για ιατρικούς σκοπούς.

Η DB Ventures του Μπέκαμ κατέχει μερίδιο 5% στην Cellular Goods και κατέχει δύο θέσεις στο διοικητικό συμβούλιο. Συμμετείχε και σε άλλες IPO πρόσφατα, συμπεριλαμβανομένης της Guild Esports, η οποία τον Οκτώβριο εισήχθη στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου. Η μετοχή της έχει υποχωρήσει έκτοτε κατά 20%.

By