Πέμπτη, 30 Μαΐου, 2024

Ντιμπέιτ ΗΠΑ: Αλληλοκατηγορίες μεταξύ Χίλαρι και Τραμπ, ο οποίος μπορεί και να μην δεχτεί το αποτέλεσμα των εκλογών

Το ντιμπέιτ ξεκίνησε στις 4 ξημερώματα ώρα Ελλάδας και παρουσιαστής ήταν ο Κρις Ουάλας.

Τα θέματα που συζητήθηκαν ήταν η οικονομία, η μετανάστευση, η ανώτατη δικαιοσύνη και η εξωτερική πολιτική.

Οι δύο υποψήφιοι στην τελική μονομαχία ήταν περισσότερο επιθετικοί και απότομοι, ακολουθώντας όμως διαφορετικές τακτικές. Περισσότερο βέβαια ο Τραμπ, κάτι άλλωστε που τον χαρακτήρισε και στις προηγούμενες δύο τηλεμαχίες.

Ο Ντόναλντ Τραμπ χαρακτήρισε τρεις φορές την Χίλαρι Κλίντον «κακιά γυναίκα», ενώ η Κλίντον τον είπε «μισογύνη» και «προδότη».

Ιδιαίτερη αίσθηση προκάλεσε η δήλωση του Τραμπ ότι δεν ξέρει αν θα αποδεχθεί το αποτέλεσμα των εκλογών και ότι αυτό θα το αποφασίσει εκείνη τη στιγμή, προσθέτοντας ότι οι εκλογές αυτές είναι στημένες.

Ο Τραμπ είχε στο πλευρό του τον γεννημένο στην Κένυα ετεροθαλή αδερφό του Μπαράκ Ομπάμα, Μαλίκ, ο οποίος έχει ταχθεί ανοιχτά υπέρ του Ρεπουμπλικάνου υποψηφίου.

Από την άλλη πλευρά η Χίλαρι είχε κοντά της τον σύζυγό της Μπιλ και την κόρη τους Τσέλσι, που την ακολούθησαν στο Λας Βέγκας.

Οι δύο πολιτικοί αντίπαλοι για ακόμη μια φορά δεν χαιρέτησαν ο ένας τον άλλον κατά την είσοδό τους.

Δικαιοσύνη

Η πρώτη ερώτηση του δημοσιογράφου προς τους δύο υποψηφίους αφορούσε στο Ανώτατο Δικαστήριο και ποιοι θα τοποθετηθούν σε αυτό, με την Χίλαρι να τονίζει: «Το Ανώτατο Δικαστήριο θα πρέπει να εκπροσωπεί τα δικαιώματα των πολλών και των αδύναμων. Έχω μεγάλες διαφωνίες σε σχέση με τους καταλληλότερους για τις θέσεις του Ανώτατου Δικαστηρίου. Αυτοί που θέλω να διορίσω είναι οι πλέον κατάλληλοι για αυτή τη δουλειά».

Ο Τραμπ από την πλευρά του είπε: «Είναι ιδιαίτερα σημαντικό να υπάρχουν οι κατάλληλοι σε αυτή τη θέση. Πρόσφατα ορισμένοι έκαναν αρνητικά σχόλια για μένα και αναγκάστηκαν μετά να ζητήσουν συγγνώμη. Αν εκλεγώ οι δικαστές θα πρέπει να σέβονται το Σύνταγμα και να τηρούν το πνεύμα και το γράμμα του Συντάγματος».

Οπλοκατοχή και αμβλώσεις

Το δεύτερο θέμα που τέθηκε και οι δύο υποψήφιοι είχαν διαφορετική άποψη ήταν το θέμα της οπλοκατοχής και της δεύτερης τροπολογίας. Η Κλίντον αφότου ξεκαθάρισε ότι σέβεται απόλυτα μια τόσο σοβαρή υπόθεση όπως η οπλοκατοχή, τάχθηκε υπέρ των μεταρρυθμίσεων, καθώς «υπάρχουν πολλά και σοβαρά παραθυράκια στο νόμο περί οπλοκατοχής». Την άποψη αυτή δεν συμμερίστηκε ο Τραμπ, ο οποίος ήταν κάθετος στο θέμα: «Η δεύτερη τροπολογία είναι σημαντική για όλους τους Αμερικανούς και θα πρέπει να παραμείνει ως έχει».

Ακολούθησε ακόμη ένα κοινωνικό θέμα, αυτό της έκτρωσης όπου πάλι υπήρξε διαφωνία μεταξύ των δύο. Η Χίλαρι υπογράμμισε ότι μια τέτοια απόφαση θα πρέπει να βαραίνει αποκλειστικά τις γυναίκες, καθώς αφορά την υγεία τους και έχουν αυτό το δικαίωμα. Ο Τραμπ ήταν ιδιαίτερα παραστατικός, αναφέροντας ότι κανείς δεν πρέπει να μπορεί να «ξεριζώσει» ένα έμβρυο από την κοιλιά μιας γυναίακς κατά τους τελευταίους μήνες της κύησης, ενώ πρόσθεσε ότι θα προχωρήσει στον διορισμό δικαστών που θα είναι υπέρμαχοι της ζωής.

Μεταναστευτικό

Στη συνέχεια η συζήτηση πέρασε στο φλέγον θέμα της μετανάστευσης. Κλίντον και Τραμπ συμφώνησαν ότι θα πρέπει να απελαύνονται παράνομοι μετανάστες, όμως η Κλίντον ανέφερε ως παράδειγμα ένα κοριτσάκι με το οποίο είχε συνομιλήσει στο παρελθόν και φοβόταν μήπως απελαθούν οι γονείς της γιατί δεν έχουν γεννηθεί στις ΗΠΑ, ενώ εκείνη που γεννήθηκε στη χώρα έχει αυτό το δικαίωμα. Με αυτή την αναφορά θέλησε να τονίσει ότι δεν θέλει να χωρίζουν οικογένειες και ότι οι μετανάστες θα πρέπει να βοηθηθούν από το κράτος και σε οι κονομικό επίπεδο, αφού πληρώνονται λιγότερο από τους υπόλοιπους. Ο Τραμπ αντέδρασε λέγοντας ότι ακόμη και ο Ομπάμα έχει διώξει πολλούς παράνομους από τη χώρα. Δεσμεύτηκε ότι θα χτίσει ένα μεγάλο τείχος και ότι θα ισχυροποιήσει τη συνοριοφυλακή. Με αυτό τον τρόπο θα καταπολεμήσει τα ναρκωτικά που έρχονται στη χώρα και αποτελούν το σημαντικότερο πρόβλημα στα νότια σύνορα των ΗΠΑ. «Σχετικά με τις απελάσεις, λέω ότι είτε έχουμε σύνορα, είτε όχι. Δεν μπορεί κάποιος να μπαίνει τόσο εύκολα σε μια χώρα και μετά να θέλει να γίνει πολίτης της χώρας» είπε χαρακτηριστικά.

Ρωσία

Η Κλίντον αντιμετώπισε για πρώτη φορά ερωτήσεις που αφορούν τις αποκαλύψεις για του ανώτατου στελέχους της τα ηλεκτρονικά μηνύματα, τα οποία την δείχνουν να έχει διαφορετικό ύφος σε προσωπικό επίπεδο από ό,τι στον δημόσιο χώρο, ιδιαίτερα όσον αφορά την Γουόλ Στριτ και το διεθνές εμπόριο.΄Εστρεψε την κατεύθυνση της συζήτησης όμως στον πιθανό ρόλο της Ρωσίας στα μηνύματα, που υποκλάπηκαν.

Τραμπ και σεξουαλικές επιθέσεις

Ο Τραμπ ήρθε στην τελική τηλεοπτική διαμάχη αντιμέτωπος με μια σειρά σεξουαλικών κατηγοριών από γυναίκες που βγήκαν στη δημοσιότητα αφού είχε αρνηθεί στην προηγούμενη τηλεμαχία ότι είχε φιλήσει ή θωπεύσει γυναίκες χωρίς την άδειά τους. Η άρνηση των κατηγοριών από τον Τραμπ βγήκε μετά από την δημοσιοποίηση ενός βίντεο στο οποίο ακούγεται να καυχιέται ακριβώς για αυτό.

Ο Τραμπ αρνήθηκε τις κατηγορίες ξανά, λέγοντας ότι οι γυναίκες εμφανίστηκαν δημόσια γιατί «είτε θέλουν φήμη είτε το έκανε η καμπάνια της», δείχνοντας την Κλίντον.

Η Κλίντον ανταπάντησε ότι ο Τραμπ «νομίζει ότι το να μειώνει τις γυναίκες τον κάνει πιό σπουδαίο, (ενώ) επιτίθεται στην αξιοπρέπειά τους και την αυτοεκτίμησή τους»

Τραμπ: Δεν ξέρω αν θα σεβαστώ το αποτέλεσμα των εκλογών

Σε ερώτηση του Ουάλας για το αν θα σεβαστεί ο Τραμπ το αποτέλεσμα των εκλογών, ο Ρεπουμπλικανός υποψήφιος απέφυγε να απαντήσει τονίζοντας ότι δεν γνωρίζει την συγκεκριμένη στιγμή και ότι θα φανεί όταν μάθει το αποτέλεσμα. Κατηγόρησε τα ΜΜΕ ότι είναι διεφθαρμένα, ενώ επιτέθηκε και στην Κλίντον τονίζοντας ότι δεν θα έπρεπε να είναι υποψήφια καθώς είναι κατηγορούμενη για πολλά πράγματα, κάτι που αποδεικνύει ότι οι εκλογές είναι στημένες. Η τοποθέτηση αυτή δεν άρεσε στην Χίλαρι που αποκάλεσε ψεύτη τον Τραμπ, ενώ πρόσθεσε ότι ακόμη και σε απονομή βραβείων ΕΜΜΥ έχει αναφερθεί σε στημένο διαγωνισμό, κάτι που αποτελεί πάγια τακτική του να υποστηρίζει ότι όλα είναι στημένα.

Συμπεράσματα-Εντυπώσεις

Από αυτό το ντιμπέιτ, πάντως, κερδισμένη φαίνεται να είναι η Χίλαρι Κλίντον, η οποία, σύμφωνα με δημοσκόπηση του αμερικανικού τηλεοπτικού δικτύου CNN, που πραγματοποιήθηκε αμέσως μετά τη λήξη του, η προεδρική υποψήφια των Δημοκρατικών κέρδισε ποσοστό 52% των θετικών εντυπώσεων των τηλεθεατών, έναντι ποσοστού 39% του προεδρικού υποψηφίου των Ρεπουμπλικάνων Ντόναλντ Τραμπ.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By