Σάββατο, 15 Ιουνίου, 2024

Ντομπρόβσκις: Πρώτα να γίνουν οι μεταρρυθμίσεις

Να μην καθυστερήσει η Ελλάδα να υιοθετήσει τις μεταρρυθμίσεις στις οποίες δεσμεύθηκε

ntomprocskis

Μόνο όταν επιστρέψουν η σταθερότητα και η εμπιστοσύνη «μπορεί η Ελλάδα να προχωρήσει και πάλι προς την ανάπτυξη, να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας και εμπιστοσύνη κυρίως στους πιο ευάλωτους κοινωνικά», τόνισε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Βάλντις Ντομπρόβσκις προειδοποίησε την Ελλάδα να μην καθυστερήσει να υιοθετήσει τις μεταρρυθμίσεις στις οποίες δεσμεύθηκε, επισημαίνοντας ότι αν συμβεί κάτι τέτοιο δεν θα αποδεσμευθούν πόροι.

Σε σημερινή συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα Bild ο Ντομπρόβσκις επεσήμανε ότι «τους τελευταίους μήνες χάθηκε πολλή εμπιστοσύνη, η οποία πρέπει τώρα να αποκατασταθεί».

Αν η ελληνική κυβέρνηση τηρήσει τις δεσμεύσεις της και προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις, «αυτό θα είναι ένα σημαντικό βήμα», υπογράμμισε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν.

Πάντως πρόσθεσε ότι τα επόμενα νομοσχέδια με τα προαπαιτούμενα πρέπει να υιοθετηθούν «πολύ γρήγορα». «Στη σύνοδο των χωρών της ευρωζώνης παρουσιάστηκε ένας ξεκάθαρος οδικός χάρτης του τι αναμένουμε από την Αθήνα», συμπλήρωσε.

Εξάλλου ο Ντομπρόβσκις σημείωσε, σύμφωνα με το ΑΠΕ, ότι οι διαπραγματεύσεις μεταξύ της Ελλάδας και των πιστωτών της για το τρίτο πακέτο διάσωσης θα πρέπει να διεξαχθούν επισταμένως. «Αυτό θα διαρκέσει μερικές εβδομάδες».

Μόνο όταν επιστρέψουν η σταθερότητα και η εμπιστοσύνη «μπορεί η Ελλάδα να προχωρήσει και πάλι προς την ανάπτυξη, να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας και εμπιστοσύνη κυρίως στους πιο ευάλωτους κοινωνικά», τόνισε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Παράλληλα υπερασπίστηκε την απόφαση των χωρών της ευρωζώνης να προσφέρουν μια χρηματοδότηση γέφυρα ύψους 7,16 δισεκ. ευρώ στην Ελλάδα, παρ” όλο που το ελληνικό κοινοβούλιο δεν έχει υιοθετήσει ακόμη όλα τα προαπαιτούμενα.

Ήταν σημαντικό «ώστε η χώρα να μην οδηγηθεί σε στάση πληρωμών», εξήγησε. Οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης συμφώνησαν στην παροχή των πόρων αυτών «αφού η Ελλάδα υιοθέτησε με νομοσχέδια την Τετάρτη τις πρώτες μεταρρυθμίσεις».

Ο Ντομπρόβσκις ξεκαθάρισε ότι «στη χειρότερη περίπτωση» η ΕΕ θα παρακρατήσει την πληρωμή πόρων προς την Ελλάδα από τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό, αν η Αθήνα δεν τηρήσει τις δεσμεύσεις της και δεν αποπληρώσει το έκτακτο δάνειο.

Παρ” όλα αυτά ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν τόνισε ότι μια έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη «δεν βρίσκεται στην ημερήσια διάταξη». «Στις διαπραγματεύσεις που διεξήχθησαν τις προηγούμενες εβδομάδες όλες οι χώρες μέλη (της ευρωζώνης) απέδειξαν ότι κανείς δεν επιθυμεί ένα τέτοιο σενάριο. Αντίθετα, θα δείξουμε μόνο αλληλεγγύη αν η Ελλάδα τηρήσει τις υποχρεώσεις της, ακολουθήσει μια ολοκληρωμένη στρατηγική μεταρρυθμίσεων και υιοθετήσει με νόμους τις μεταρρυθμίσεις που έχουν αποφασιστεί».

Παράλληλα ο Ντομπρόβσκις κατηγόρησε την ελληνική κυβέρνηση ότι με την τακτική των καθυστερήσεων που ακολουθούσε έως τώρα στις διαπραγματεύσεις είναι υπεύθυνη για την αύξηση του κόστους του τρίτου πακέτου βοήθειας στα 86 δισεκ. ευρώ. Οι καθυστερήσεις στις διαπραγματεύσεις «έβλαψαν την ελληνική οικονομία και οδήγησαν στο κλείσιμο των τραπεζών», εξήγησε. «Όλα αυτά ανέβασαν το κόστος», τόνισε.

Σε διάστημα λίγων μηνών η Ελλάδα επέστρεψε στην ύφεση, το τραπεζικό της σύστημα σχεδόν κατέρρευσε και το ελληνικό κράτος άφησε πολλούς λογαριασμούς απλήρωτους, επεσήμανε ο ίδιος. «Η κατάσταση λοιπόν άλλαξε δραματικά σε πολύ μικρό διάστημα», κατέληξε ο Ντομπρόβσκις.