Τρίτη, 31 Ιανουαρίου, 2023

Ντράγκι: «Επέκταση του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης έως τον Μάρτιο του 2017»

Ο πρόεδρος της ΕΚΤ ανακοίνωσε ότι το πρόγραμμα μπορεί να επεκταθεί και για περισσότερο χρόνο αν χρειαστεί

dragi-thumb-large

Την επέκταση του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης (QE) μέχρι τον Μάρτιο του 2017 ανακοίνωσε ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, κίνηση για την οποία προιδέαζε τους προηγούμενους μήνες και η αγορά ανέμενε.

Μάλιστα, όπως πρόσθεσε χαρακτηριστικά το πρόγραμμα μπορεί να συνεχιστεί και για περισσότερο καιρό εάν χρειαστεί, μέχρι να υπάρξει βιώσιμη ανοδική προσαρμογή στις προοπτικές για τον πληθωρισμό.

Στις αγορές στο πλαίσιο του προγράμματος αγοράς στοιχείων ενεργητικού (QE) θα περιλαμβάνονται και ομόλογα που έχουν εκδώσει δήμοι και περιφέρειες, σημείωσε ακόμη.

Ο κ. Ντράγκι επανέλαβε δε την ετοιμότητα της ΕΚΤ για χρήση κάθε διαθέσιμου εργαλείου προκειμένου να τονωθεί η ανάπτυξη και να επιστρέψει ο πληθωρισμός κοντά στο στόχο του 2%.

Όπως είπε, η ΕΚΤ δεσμεύεται να παρακολουθεί στενά την πορεία εξέλιξης της σταθερότητας των τιμών και είναι πρόθυμη και ικανή να δράσει περαιτέρω εάν κριθεί απαραίτητο.

Υπερασπιζόμενος πλήρως της αποφάσεις της ΕΚΤ και τα ληφθέντα μέτρα τόνωσης της ανάπτυξης ο πρόεδρος της ΕΚΤ τόνισε ότι

Ο επικεφαλής της ΕΚΤ ανέφερε πως η κεντρική τράπεζα αναθεώρησε χαμηλότερα τις προβλέψεις για τον πληθωρισμό το 2016, στο 1% από 1,1% που ανέμενε τον Σεπτέμβριο. Για το 2017 αναμένει πληθωρισμό 1,6%.

Σε ότι αφορά την ανάπτυξη η ΕΚΤ αναμένει αύξηση του ΑΕΠ κατά 1,5% το 2015, έναντι εκτίμησης για 1,4% τον Σεπτέμβριο.

Όπως επισήμανε ο Ντράγκι, αναμένεται ότι η ανάκαμψη θα συνεχιστεί αν και σημείωσε ότι συνεχίζει να πλήττεται από τις προοπτικές ανάπτυξης των αναδυόμενων αγορών.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By