Δευτέρα, 26 Φεβρουαρίου, 2024

Ντράγκι: «Οι δράσεις της ΕΚΤ είναι αποτελεσματικές και ενισχύουν την εμπιστοσύνη στο ευρώ»

Τι ανέφερε ο Μάριο Ντράγκι στην ετήσια έκθεση της ΕΚΤ

dragi

Το καλάθι μέτρων πολιτικής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας μαζί με την αξιολόγηση που διενήργησε στους ισολογισμούς των τραπεζών έχουν ενισχύσει περαιτέρω την εμπιστοσύνη στο ενιαίο νόμισμα, αναφέρει ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι στην εισαγωγή της ετήσιας έκθεσης της κεντρικής τράπεζας.

Εξετάζοντας τα μέτρα πολιτικής που η κεντρική τράπεζα δρομολόγησε το περασμένο έτος και αρχές του 2015 ο Ντράγκι αναφέρει ότι «τα αρχικά στοιχεία δείχνουν ότι οι παράλληλες πρωτοβουλίες πολιτικής, όταν συνδυάζονται, είναι αποτελεσματικές«. Μεταξύ άλλων, σημειώνει ότι τα κόστη δανεισμού των τραπεζών προς τις επιχειρήσεις έχουν υποχωρήσει, ενώ δείχνουν μικρότερες διαφοροποιήσεις μεταξύ των κρατών μελών της Ευρωζώνης.

«Οι προβλέψεις για την ανάπτυξη, καθώς και οι εκτιμήσεις για τον πληθωρισμό – τόσο από εξωτερικούς παρατηρητές όσο και από το προσωπικό της ΕΚΤ – έχουν αναθεωρηθεί ανοδικά. Και συνολικά η εμπιστοσύνη έχει αυξηθεί«.

Σε αυτό το πλαίσιο, προσθέτει, οι δράσεις της ΕΚΤ «δεν είναι μόνο συμβατές με την αποστολή μας. Είναι αξιόπιστες, ξεκάθαρες και αποτελεσματικές. Συνεχίζουν να στηρίζουν την εμπιστοσύνη στο ευρώ», υπογραμμίζει προσθέτοντας ότι η Λετονία εντάχθηκε στην Ευρωζώνη αρχές του 2014 και η Λιθουανία ένα χρόνο αργότερα.

By