Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Ντράγκι: Η Ελλάδα χρειάζεται αύξηση ΑΕΠ, η Ευρώπη χρειάζεται εγγύηση καταθέσεων

Την ανάγκη να τονωθεί το κατά κεφαλήν εισόδημα στην Ελλάδα και σε όσες χώρες επλήγησαν περισσότερο από την κρίση μέσα από πολιτικές σύγκλισης σε εθνικό αλλά και σε ευρωπαϊκό επίπεδο υπογράμμισε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Μάριο Ντράγκι στην αποψινή ομιλία του στην Ακαδημία Αθηνών, όπου βραβεύθηκε για τον κεντρικό ρόλο που έπαιξε στη διάσωση του ευρώ.

Ο κ. Ντράγκι σύστησε σφόδρα, παρά τις γερμανικές επιφυλάξεις, να προχωρήσει η ευρωπαϊκή εγγύηση καταθέσεων και τόνισε πως «όσοι χαράσσουν πολιτική έχουν την ευθύνη να μάθουν από τα λάθη του παρελθόντος, να μελετήσουν τις εμπειρίες άλλων και να αποφύγουν προβλέψιμους κινδύνους, αλλάζοντας τις πολιτικές σήμερα».

Ο απερχόμενος επικεφαλής της ΕΚΤ ανέδειξε τη σημασία της ευρωπαϊκής εγγύησης καταθέσεων, δηλαδή ενός κοινού ευρωπαϊκού «κουμπαρά» που θα θωρακίσει τις τράπεζες και συνολικά τις οικονομίες της ευρωζώνης, και θα συνοδευθεί από τη σύγκλιση των δημοσιονομικών πολιτικών και την ενίσχυση των δημοσίων επενδύσεων στα κράτη-μέλη της νομισματικής ένωσης.

Τόνισε δε ότι αυτή η πολιτική αποτελεί μονόδρομο, για να αποφευχθούν νέες κρίσεις. «Θέλουμε να ορίζουμε τις συγκυρίες, όχι να οδηγούμαστε από αυτές, τόνισε ο κεντρικός τραπεζίτης. Η διάγνωση για το τι πρέπει να γίνει είναι καθαρή και ο δρόμος έχει στρωθεί», είπε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Ντράγκι σημείωσε ότι «η νομισματική μας ένωση γεννήθηκε ημιτελής και μέσα σε μια δεκαετία αντιμετώπισε κρίσεις που ελάχιστοι περίμεναν. Είναι κατανοητό ότι δεν ήταν έτοιμη. Ξέρουμε όμως τώρα τι χρειάζεται για να υπάρξει σταθεροποίηση μεταξύ των χωρών και ξέρουμε ότι τον κίνδυνο αν δράσουμε πολύ αργά για να σταθεροποιήσουμε την ένωση ως σύνολο. Αυτό οδηγεί σε μια μακρύτερη περίοδο υψηλά διευκολυντικών πολιτικών».

Επιπλέον, ανέδειξε τη μεγάλη υστέρηση της Ευρώπης έναντι των ΗΠΑ, εξαιτίας της απουσίας ενός κοινού σχήματος εγγύησης καταθέσεων. Όπως ανέφερε, στην Ευρώπη, «εξαιτίας των διαφορετικών επιπέδων δημοσίων χρέους, τα κοινά σοκ έχουν ασύμμετρες επιπτώσεις».

Προλογίζοντας τον επικεφαλής της ΕΚΤ ο Λουκάς Παπαδήμος αναφέρθηκε στον καταλυτικό ρόλο που διαδραμάτισε ο Μάριο Ντράγκι σε κρίσιμα ζητήματα κατά την περίοδο της ελληνικής κρίσης.

«Συνετέλεσε εποικοδομητικά και αποφασιστικά» στην επίλυση προβλημάτων σχετικά με την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και την αναδιάρθρωση του χρέους, ανέφερε ο πρώην πρωθυπουργός, προσθέτοντας πως «γνωρίζει από πρώτο χέρι» πόσο βοήθησε.

Παράλληλα, ο κ. Παπαδήμος χαρακτήρισε ριζοσπαστική την επεκτατική νομισματική πολιτική του Μάριο Ντράγκι, υποστηρίζοντας πως σταθεροποίησε την ευρωπαϊκή οικονομία.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By