Παρασκευή, 2 Ιουνίου, 2023

Ντράγκι στην αποχαιρετιστήρια συνέντευξη Τύπου: Η Ελλάδα είναι ξεκάθαρα μια επιτυχία

Αμετάβλητα διατήρησε τα επιτόκια το Διοικητικό Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) στην τελευταία του συνεδρίαση υπό την προεδρία του Μάριο Ντράγκι.

Ύστερα από οκτώ χρόνια στην ηγεσία της Τράπεζας, ο απερχόμενος πρόεδρος έδωσε σήμερα την αποχαιρετιστήρια συνέντευξη τύπου.

Ερωτηθείς αν θεωρεί την Ελλάδα επιτυχία, ο πρόεδρος της ΕΚΤ απάντησε: «Η Ελλάδα είναι ξεκάθαρα μια επιτυχία.

Πρώτα απ’όλα, μια επιτυχία των αποφάσεων των ελληνικών κυβερνήσεων που ελήφθησαν σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Ένωση, το ΔΝΤ, και σε μικρότερο βαθμό με την ΕΚΤ.

Στην πραγματικότητα, η επιτυχία βασίζεται στην προσπάθειες των Ελλήνων πολιτών, γιατί έπρεπε να πληρώσουν ένα τρομερό τίμημα, ειδικά στα πρώτα χρόνια της κρίσης».

Ωστόσο ο Μάριο Ντράγκι πρόεσθεσε ότι η επιτυχία έχει διπλή ανάγνωση καθώς η Ελλάδα αποτελεί ρίσκο αν οι αποφάσεις που την έβγαλαν από την κρίση δε συνεχιστούν. Ωστόσο ο απολογισμός του ήταν θετικός «Είναι μια καλή εποχή για την Ελλάδα και σε σχέση με τέσσερα χρόνια πριν, (συμπίπτει με) μια καλή εποχή για την Ευρωζώνη».

Ο κ. Ντράγκι κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου χαρακτήρισε ως μεγαλύτερο κίνδυνο για την ευρωζώνη την ύφεση, ενώ αναφέρθηκε και στους γεωπολιτικούς κινδύνους, καλώντας για άλλη μια φορά τις κυβερνήσεις να αναλάβουν δράση στο δημοσιονομικό πεδίο: Δηλαδή να χρηματοδοτήσουν την οικονομία και να αυξήσουν τις επενδύσεις ώστε τα αποτελέσματα να συνδυαστούν με αυτά της νομισματικής πολιτικής.

Όταν ρωτήθηκε τι θα άλλαζε στη λειτουργία της Ευρωζώνης αν μπορούσε,απάντησε ότι χρειάζεται ένα κεντρικό δημοσιονομικό εργαλείο – ένας ενιαίος προϋπολογισμός ή ένα ταμείο ασφάλισης για περιόδους κρίσεων – άποψη που βρίσκει κάθετα αντίθετη τη Γερμανική σχολή.

Μάλιστα, ο πρόεδρος της ΕΚΤ υπεραμύνθηκε της νομισματικής πολιτικής που εφαρμόζει η κεντρική τράπεζα, για την οποία έχει δεχθεί πολλές επικρίσεις, ακόμη και από μέλη του ΔΣ.

«Δυστυχώς, όλα όσα συνέβησαν από τον Σεπτέμβριο έδειξαν ότι η αποφασιστικότητα του Διοικητικού Συμβουλίου να δράσει ήταν δικαιολογημένη».

Ερωτηθείς για την αντίδρασή του όταν ο Ολλανδός κεντρικός τραπεζίτης, Κλάας Κνοτ, αμφισβήτησε δημόσια την πολιτική του, ο κ. Ντράγκι απάντησε:

«Δεν είχα καμία αντίδραση από την πλευρά μου, περασμένα ξεχασμένα. Και στη σημερινή συνεδρίαση το κεντρικό μήνυμα ήταν ένα κάλεσμα για ενότητα».

(Visited 1 times, 1 visits today)
By