Τετάρτη, 19 Ιουνίου, 2024

Ντράγκι: Στις 9 Μαρτίου ξεκινά η αγορά ομολόγων

Ο διοικητής της ΕΚΤ διευκρίνισε πως οι αγορές τίτλων θα διαρκέσουν ως τον Σεπτέμβριο του 2016

draghi630_0360314

Στις 9 Μαρτίου αναμένεται να ξεκινήσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα τις αγορές κρατικών ομολόγων από την δευτερογενή αγορά, όπως δήλωσε ο Μάριο Ντράγκι σε συνέντευξη Τύπου,  μετά την συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της τράπεζας στην Λευκωσία.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της ΕΚΤ, η κεντρική τράπεζα θα συνεχίσει τις αγορές τιτλοποιημένων δανείων ABS και καλυμμένων ομολόγων.

Ο Μ. Ντράγκι διευκρίνισε πως οι αγορές τίτλων θα διαρκέσουν ως τον Σεπτέμβριο του 2016. Τόνισε ωστόσο πως το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης θα συνεχιστεί μέχρι να διαπιστωθούν θετικές επιπτώσεις στην οικονομία.

Ο διοικητής της ΕΚΤ υποστήριξε πως αρχίζουν να εμφανίζονται πιο ευνοϊκές εξελίξεις στην οικονομία της ευρωζώνης, οι οποίες ενισχύονται από τα επιπρόσθετα μέτρα νομισματικής χαλάρωσης. Επιπρόσθετα, η χαμηλή τιμή του πετρελαίου θα στηρίξει το εισόδημα των νοικοκυριών και τα κέρδη των εταιρειών.

Όπως είπε ο Μάριο Ντράγκι, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις το ΑΕΠ της ευρωζώνης αυξήθηκε 0,3% το τελευταίο τρίμηνο του 2014 και η εικόνα από τις αρχές του 2015 δείχνει να βελτιώνεται. Περιμένουμε ότι η ανάκαμψη αναμένεται σταδιακά να διευρυνθεί και να ενισχυθεί.

Οι εκτιμήσεις για το ΑΕΠ αναθεωρήθηκαν προς τα πάνω, στο 1,5% του ΑΕΠ για το 2015 και στο 1,9% του ΑΕΠ για το 2016 λόγω και της πτώσης του ευρώ αλλά και των μέτρων της ΕΚΤ. Το 2017 η αύξηση του ΑΕΠ θα διαμορφωθεί στο 2,1%.

Όσον αφορά τον πληθωρισμό, το 2015 αναμένεται να είναι μηδενικός έναντι προηγούμενης πρόβλεψης για 0,7%. Η μείωση της πρόβλεψης για τον πληθωρισμό οφείλεται στην χαμηλότερη τιμή του πετρελαίου. Ωστόσο, το 2016 ο δείκτης τιμών καταναλωτή θα αυξηθεί κατά 1,5%, από 1,3% που προέβλεπε η ΕΚΤ τον Δεκέμβριο.

Ο κ. Ντράγκι τόνισε πως η ΕΚΤ θα επιβλέπει προσεκτικά τους κινδύνους για την εξέλιξη των τιμών, δίνοντας έμφαση στις γεωπολιτικές εξελίξεις, τις συναλλαγματικές μεταβολές και τις εξελίξεις στις τιμές της ενέργειας

«Η ΕΚΤ ακολουθεί τους κανόνες»

Αναφορικά με την Ελλάδα, η οποία είναι αποκλεισμένη από το πρόγραμμα, ο Μάριο Ντράγκι σημείωσε με νόημα πως «η ΕΚΤ είναι ένας θεσμός που ακολουθεί κανόνες, οι κανόνες της ΕΚΤ απαγορεύουν την άμεση ή έμμεση χρηματοδότηση».

«Η ΕΚΤ έχει δανείσει μέχρι στιγμής 100 δισ. ευρώ στην Ελλάδα και είναι η πρώτη που εύχεται να επανεκκίνηση της χρηματοδότησης της ελληνικής οικονομίας αρκεί να εκπληρωθούν οι κανόνες» πρόσθεσε χαρακτηριστικά.«Μόλις η Ελλάδα αποπληρώσει τα ομόλογα που λήγουν Ιούλιο,  τότε θα υπάρξει περιθώριο αγοράς ελληνικών ομολόγων» είπε στέλνοντας μήνυμα για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης.

O ίδιος ανακοίνωσε πως η ΕΚΤ αύξησε το όριο του ELA για τις ελληνικές τράπεζες κατά 500 εκατομμύρια ευρώ, σημειώνοντας πάντως ότι «οι ελληνικές τράπεζες είναι φερέγγυες» και πως «τα κεφάλαιά τους είναι πάνω από το απαιτούμενο».

Σε περίπτωση που οι ελληνικές τράπεζες αντιμετωπίσουν κάποιο ξαφνικό αρνητικό γεγονός, τότε, όπως είπε υπάρχουν τα 10 δισ. του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας  για την κάλυψη τους.

By