Τρίτη, 21 Μαΐου, 2024

Ντράγκι: Το Grexit δεν προβλέπεται από τις Συνθήκες

Απάντηση του επικεφαλής της ΕΚΤ σε ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Κώστα Χρυσόγονου

mario draghi

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Κώστα Χρυσόγονου, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Μάριο Ντράγκι,  επανέλαβε πως οι συνθήκες δεν προβλέπουν έξοδο κάποιος χώρας από την Ευρωζώνη.

Ερωτηθείς από τον κ. Χρυσόγονο αν η συμμετοχή ενός κράτους – μέλους στην Ευρωζώνη είναι αμετάκλητη, καθώς και αν η ΕΚΤ θα χρησιμοποιήσει όλα τα εργαλεία που έχει στη διάθεση της για την αποφυγή ενός αντίθετου σεναρίου, ο κ. Ντράγκι επεσήμανε ότι αμετάκλητος χαρακτήρας του ευρώ είναι μέρος της αρχιτεκτονικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης από την εποχή της Συνθήκης του Μάαστριχτ.

Ο πρόεδρος της ΕΚΤ επανέλαβε ότι οι Συνθήκες δεν προβλέπουν αποχώρηση κανενός κράτους – μέλους, ενώ πρόσθεσε ότι η επιτυχία της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης (ΟΝΕ) εξαρτάται από την πλήρη συμμόρφωση της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των κρατών – μελών της Ευρωζώνης με όλες τις απαραίτητες απαιτήσεις σε ότι αφορά τις επιδιωκόμενες οικονομικές πολιτικές.

«Η ΕΚΤ έχει λάβει εντολή από τη Συνθήκη για τη Λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης να διατηρεί σταθερές τις τιμές, και λαμβάνει όλα τα αναγκαία μέτρα για να εξασφαλίσει ότι η εντολή αυτή εκπληρώνεται», πρόσθεσε ο κ. Ντράγκι.

Κλείνοντας, σημείωσε ότι το διευρυμένο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων είναι ένα από τα μέτρα αυτά, τα οποία θα παρέχουν την απαραίτητη υποστήριξη για την ανάκαμψη της ζώνης του ευρώ και θα επαναφέρουν το ποσοστό του πληθωρισμού μεσοπρόθεσμα σε επίπεδα που είναι κάτω, αλλά πλησίον του 2%.

By