Σάββατο, 24 Φεβρουαρίου, 2024

NYT: Ριζικές αλλαγές στο μεταναστευτικό ετοιμάζει ο Ομπάμα

Οι αλλαγές θα δώσουν άδειες εργασίας και παραμονής στις ΗΠΑ σε γονείς παιδιών που είναι αμερικανοί πολίτες ή νόμιμοι κάτοικοι

nytimes

Ριζικές αλλαγές στο νομικό πλαίσιο για το μεταναστευτικό, που θα προστατεύσουν από απέλαση έως και 5 εκατομμύρια μετανάστες, σχεδιάζει ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Μπαράκ Ομπάμα, ανοίγοντας όμως ένα νέο μεγάλο μέτωπο με τους Ρεπουμπλικάνους, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας New York Times, που επικαλείται μη κατονομασμένους κυβερνητικούς αξιωματούχους.

Κατά τις πηγές των «Times», οι αλλαγές θα δώσουν άδειες εργασίας και παραμονής στις ΗΠΑ σε γονείς παιδιών που είναι αμερικανοί πολίτες ή νόμιμοι κάτοικοι.

Το ζήτημα ενέχει όμως και μεγάλο κίνδυνο πολιτικής σύγκρουσης, καθώς, όπως αναφέρουν οι NYT, ο κ. Ομπάμα σχεδιάζει να προωθήσει τις αλλαγές ανεξάρτητα από το Κογκρέσο, όπου από τη νέα κοινοβουλευτική περίοδο οι αντιπολιτευόμενοι Ρεπουμπλικάνοι θα ελέγχουν και τη Γερουσία. Ήδη έχουν την πλειοψηφία στη Βουλή των Αντιπροσώπων.

Κατά τους τελευταίους μήνες, εν μέσω συνεχούς επιδείνωσης των σχέσεων μεταξύ του Λευκού Οίκου και των Ρεπουμπλικάνων, ο κ. Ομπάμα έχει χρησιμοποιήσει διάφορες πλάγιες οδούς (όπως οι αποκαλούμενες εκτελεστικές ενέργειες) προκειμένου να προωθήσει νομοθετικές πρωτοβουλίες που διαφορετικά θα «πάγωναν» στο Κογκρέσο, στάση που έχει προκαλέσει την οργή των Ρεπουμπλικάνων.

«Θα πολεμήσουμε τον πρόεδρο με νύχια και με δόντια να συνεχίσει σε αυτό το δρόμο», δήλωσε σχετικά ο πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Τζον Μπέινερ.

«Το έχουμε πει στον πρόεδρο ξανά και ξανά, και του το λέμε και σήμερα, να μην το κάνει αυτό, καθώς οι εκτελεστικές ενέργειες δεν επιφέρουν μόνιμες αλλαγές», δήλωσε ο επερχόμενος Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος της Γερουσίας Μιτς Μακόνελ. Κάλεσε επίσης τον κ. Ομπάμα να «δουλέψει μαζί» με τους Ρεπουμπλικάνους για να βρεθούν «τρόποι βελτίωσης του μεταναστευτικού μας συστήματος».

By