Δευτέρα, 26 Οκτωβρίου, 2020

NYT: Αν η Ελλάδα δεν εκδώσει τους 8 αξιωματικούς, ο Ερντογάν θα οξύνει την ένταση

Εκτενές άρθρο για την κλιμάκωση της έντασης μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας φιλοξενούν οι New York Times.

«Η Τουρκία και η Ελλάδα ανταλλάσσουν αιχμές στην διαμάχη τους για νησιά» είναι ο τίτλος του άρθρου, όπου συσχετίζεται τόσο η απόρριψη του αιτήματος έκδοσης των οκτώ Τούρκων στρατιωτικών από τον Άρειο Πάγο, όσο η «επίσκεψη» του αρχηγού των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων στα Ίμια, αλλά και η ρίψη στεφάνου από τον Έλληνα υπουργό Πάνο Καμμένο.

«Η διαμάχη είναι η πιο έντονη που έχει γίνει δημόσια από την κρίση των Ιμίων το 1996», σημειώνει η εφημερίδα και φιλοξενεί τις απόψεις αναλυτών για το ζήτημα.

Οι προκλήσεις από την μεριά της Τουρκίας είναι απάντηση στην απόφαση του δικαστηρίου, επισημαίνουν στην εφημερίδα ειδικοί, ενώ τονίζεται ιδιαίτερα πως υπάρχει κίνδυνος να υπάρξουν επιπτώσεις και στις διεξαγόμενες διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό. Μάλιστα, αναφέρεται πως ήδη η Άγκυρα έχει απειλήσει την Αθήνα πως η απόφαση για τους «οκτώ» θα έχει επιπτώσεις στην μεταξύ τους συμφωνία επανεισδοχής για το προσφυγικό.

Ο Σινάν Ουλγκέν, τούρκος καθηγητής στο Carnegie Europe, υποστηρίζει πάντως πως η διαμάχη δεν θα οδηγήσει σε στρατιωτική σύγκρουση. «Αλλά βέβαια ενδέχεται να υπάρξουν επιπτώσεις, γιατί η ένταση σημειώνεται σε μια πολύ ακατάλληλη στιγμή για το Κυπριακό, παραδείγματος χάριν», λέει ο ίδιος.

Ο Σόνερ Καγκαπτέι, επικεφαλής τουρκικής έρευνας στο Washington Institute, όμως τονίζει: «Αν η Ελλάδα απορρίψει το δεύτερο αίτημα της Άγκυρας για έκδοση των «οκτώ», τότε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα κλιμακώσει περισσότερο την ένταση και αυτό θα μπορούσε να αφορά το Κυπριακό, το προσφυγικό, αλλά και την στρατιωτική ένταση στο Αιγαίο».

Το άρθρο φιλοξενεί την θέση του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών: «Από την πρώτη στιγμή η ελληνική κυβέρνηση καταδίκασε την απόπειρα πραξικοπήματος. Είπαμε ότι οι άνθρωποι που μετείχαν σε αυτό δεν είναι ευπρόσδεκτοι στη χώρα μας, αλλά βέβαια η ελληνική κυβέρνηση είναι κάτι διαφορετικό από την ανεξάρτητη ελληνική δικαιοσύνη», δήλωσε εκπρόσωπος του υπουργείου, που αρνήθηκε να συνδέσει την απόφαση με την ένταση στο Αιγαίο.

Το τουρκικό υπουργείο αρνήθηκε να σχολιάσει, επισημαίνουν οι NYT.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By