Σάββατο, 15 Ιουνίου, 2024

Oι ακραίες απαιτήσεις της τρόικας για τα εργασιακά

Ο  Πόουλ Τόμσεν φέρεται να ζητά από τους υπουργούς Οικονομικών και Εργασίας να καταθέσουν νομοσχέδιο που θα απελευθερώνει τις ομαδικές απολύσεις ακόμα κι αν καταψηφιστεί από τη Βουλή

troika800_131213

Ριζικές αλλαγές στα εργασιακά, με χαλάρωση ή και απελευθέρωση στα όρια των μηνιαίων ομαδικών απολύσεων, κατάργηση τριών επιδομάτων αλλά και των τριετιών, προωθεί το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων με την  κυβέρνηση, σύμφωνα με δημοσίευμα του «Τύπου της Κυριακής».

Η εφημερίδα κάνει λόγο για έντονες πιέσεις από την πλευρά του Ταμείου, με τον εκπρόσωπό του στην τρόικα, Πόουλ Τόμσεν, να φέρεται να ζητά από τους υπουργούς Οικονομικών και Εργασίας να καταθέσουν νομοσχέδιο που θα απελευθερώνει τις ομαδικές απολύσεις ακόμα κι αν καταψηφιστεί από τη Βουλή.

Σύμφωνα πάντα με τον «Τύπο της Κυριακής», η πρόταση του ΔΝΤ προβλέπει αύξηση του ορίου των μηνιαίων ομαδικών απολύσεων από 6 σε 10 εργαζόμενους για επιχειρήσεις που απασχολούν 20 έως 150 άτομα, από 5% σε 10% για εταιρείες που εργοδοτούν από 151 έως 300 άτομα, και άρση κάθε ορίου για επιχειρήσεις με προσωπικό που υπερβαίνει τους 300 εργαζόμενους, με ειδικά κριτήρια ανά κλάδο.

Όσον αφορά τον κατώτατο μισθό, το ΔΝΤ ζητά την κατάργηση των περιοδικών μισθολογικών ωριμάνσεων (τριετίες) και των επιδομάτων τέκνων, σπουδών και ανθυγιεινής εργασίας, ώστε να διαμορφωθεί ένας «ξερός» μισθός της τάξης των 586 ευρώ.

Συνεπώς, η χορήγηση των όποιων προσαυξήσεων ή επιδομάτων θα εναπόκειται στις προβλέψεις της Εθνικής Σύμβασης, για τους κλάδους που την έχουν προσυπογράψει, και σε διαπραγμάτευση με τους εργοδότες για υπαλλήλους που απασχολούνται με ατομικές συμβάσεις.

Σύμφωνα πάντα με το επίμαχο δημοσίευμα, το υπουργείο Εργασίας δε σχεδιάζει παρεμβάσεις στο «μέτωπο» του κατώτατου μισθού και επιχειρεί να αντικρούσει τις αξιώσεις της τρόικα για τις ομαδικές απολύσεις, αντιπροτείνοντας το ελληνικό σχέδιο, που «καταργεί» την υπογραφή του εκάστοτε υπουργού Εργασίας για ομαδικές απολύσεις και μεταβιβάζει την έκδοση απόφασης στο γενικό γραμματέα.

By