Κυριακή, 25 Σεπτεμβρίου, 2022

O Ερντογάν χαρακτηρίζει ως «τρομοκράτη» τον νεκρό 15χρονο

Αντιδράσεις στη γειτονική χώρα εν μέσω προεκλογικής εκστρατείας

Turkey_protests____2849498b

Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν υποστήριξε την Παρασκευή ότι ο 15χρονος, ο οποίος υπέκυψε την Τρίτη στα τραύματα που είχε υποστεί όταν χτυπήθηκε από το περίβλημα ενός δακρυγόνου που είχε εκτοξεύσει η αστυνομία κατά την διάρκεια των αντικυβερνητικών κινητοποιήσεων του Ιουνίου, ήταν ένας ταραχοποιός στην υπηρεσία μιας «τρομοκρατικής οργάνωσης».

«Η οικογένειά του είπε ότι είχε βγει να αγοράσει ψωμί. Αυτό δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα», υποστήριξε ο Ερντογάν στην διάρκεια μιας προεκλογικής συγκέντρωσης στη Γκαζιαντέπ, στη νοτιοανατολική Τουρκία.

Ο έφηβος είχε χτυπηθεί στο κεφάλι από το περίβλημα ενός δακρυγόνου και παρέμενε σε κώμα επί 269 ημέρες πριν καταλήξει, την Τρίτη.

Σύμφωνα με την οικογένειά του, ο έφηβος που είχε βγει να ψάξει κάποιο ανοιχτό κατάστημα για να αγοράσει ψωμί, τραυματίστηκε σοβαρά στο κεφάλι από ένα δακρυγόνο που είχε εκτοξεύσει η αστυνομία.

Ωστόσο, ενώπιον των υποστηρικτών του κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP), ο Ερντογάν είπε σήμερα ότι το θύμα -που έγινε σύμβολο της καταστολής του κύματος αμφισβήτησης της περασμένης χρονιάς- πετούσε με σφεντόνα «ατσάλινους βώλους» εναντίον των δυνάμεων της τάξης και πρόσθεσε ότι η αστυνομία δεν τον είχε θέσει στο στόχαστρο.

Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας επέμεινε ότι «ο νέος αυτός ήταν μέλος μιας τρομοκρατικής οργάνωσης».

«Η αστυνομία δεν μπορούσε να γνωρίζει ότι ήταν 14 ετών, είχε το πρόσωπο καλυμμένο» υποστήριξε ο Ερντογάν.

Ο θάνατος του Μπερκίν Ελβάν προκάλεσε έντονα συναισθήματα στην Τουρκία, όπου εκατομμύρια άνθρωποι κατέβηκαν στους δρόμους την Τρίτη και την Τετάρτη, φωνάζοντας συνθήματα όπως «δολοφόνε» εναντίον του πρωθυπουργού.

Σημειώθηκαν σφοδρές συγκρούσεις ανάμεσα στην αστυνομία και διαδηλωτές σε πολλές πόλεις της χώρας.

Ένας αστυνομικός 30 ετών απεβίωσε από καρδιακή προσβολή στην πόλη Τουντσελί και ένας νεαρός άνδρας, 22 ετών, σκοτώθηκε στην Κωνσταντινούπολη από πυρά κατά την διάρκεια αυτών των κινητοποιήσεων, δύο εβδομάδες πριν από τη διεξαγωγή των δημοτικών εκλογών που θεωρούνται κρίσιμο τεστ για τον Ερντογάν.

Πηγή: ΑΜΠΕ

(Visited 1 times, 1 visits today)
By