Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

O πίνακας, τα εκατομμύρια και οι… πονηροί Ελβετοί

Όλα ξεκίνησαν στο Παρίσι, το 1915 κατά τη διάρκεια του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου…

detail gia slider

Της Λητώς Μησιακούλη
litomissiakouli@thepaper.gr

Στις 4 Φεβρουαρίου θα πουληθεί από τον οίκο Christie’s στο Λονδίνο ένας πίνακας του οποίου η αξία κυμαίνεται από 12 έως 18 εκατ. λίρες.

Ο πίνακας αυτός έχει τρελάνει επενδυτές και συλλέκτες από τον καιρό που ζωγραφίστηκε… Μάλιστα, οι τελευταίοι του ιδιοκτήτες ήθελαν τόσο πολύ να τον αποκτήσουν που σκαρφίστηκαν μια ολόκληρη μέθοδο…

Γιατί είναι τόσο σημαντικό έργο;

o juan gris
O Juan Gris φωτογραφημένος από τον φακό του Man Ray στο Παρίσι

Η ιστορία ξεκινά ως εξής: το 1915 ο ισπανικής καταγωγής Juan Gris (πραγματικό όνομα José Victoriano -Carmelo Carlos- González-Pérez) έχει εγκατασταθεί μόνιμα στο Παρίσι. Τα βράδια κάνει παρέα με τον Πικάσο και τον Ματίς φιλοσοφώντας την αρχή του πιο δυνατού κινήματος στην ιστορία της Τέχνης. Τον Κυβισμό.

Είναι Μάρτιος του’ 15, και χωρίς να το πολύ-καταλάβει μια μέρα, στο ατελιέ του είχε ολοκληρωθεί ένα από τα πιο περιζήτητα έργα τέχνης. Το περιβόητο «Καρό Τραπεζομάντηλο».

To έργο στάθηκε σταθμός στην καριέρα του Gris. Σε ένα γράμμα που ο ίδιος είχε γράψει λίγο μετά την ολοκλήρωσή του έλεγε: «Νομίζω πως πραγματικά έχω κάνει πρόοδο τελευταία και τα έργα μου αρχίζουν να έχουν ενότητα κάτι που έλειπε μέχρι τώρα».

Άρχισαν να κυνηγούν τον πίνακα πολλοί συλλέκτες και έμποροι της εποχής, με αποτέλεσμα να μπει σε διάφορες σπουδαίες συλλογές, συμπεριλαμβανομένης και εκείνης του Δρ. G.F. Reber – ένας από τους μεγαλύτερους πατρόνες κυβιστικής τέχνης στη δεκαετία του ‘20.

Το αλισβερίσι dealers-συλλεκτών

Ο Reber προμηθεύτηκε το έργο από τον Léonce Rosenberg, τον πρώτο αγοραστή του πίνακα, ο οποίος μάλιστα ήταν dealer των έργων του Gris.

Μετά το οικονομικό κραχ του ’29 η συλλογή του σκορπίστηκε. Έτσι, το έργο πέρασε στην ιδιοκτησία του Ελβετού καθηγητή Δρ.Wilhelm Löffler και έπειτα σε ιδιώτες συλλέκτες στη Ζυρίχη. Μόνο που η τελευταίες αυτές συναλλαγές δεν έγιναν με τον παραδοσιακό τρόπο.

Οι πονηροί… Ελβετοί

Οι σημερινοί ιδιοκτήτες όταν αποφάσισαν να αγοράσουν τον πίνακα αυτό διαπίστωσαν με μεγάλη τους απογοήτευση πως η αξία του ήταν… πολύ μεγαλύτερη από την τσέπη τους. Γνώριζαν ότι θα έχαναν έναν από τους καλύτερους θησαυρούς του 20ού αιώνα…

Άρχισαν τότε να εκπαιδεύουν και να συμβουλεύουν τον Löffler που δεν ήξερε από Τέχνη, πόσω μάλλον από το ρεύμα του Κυβισμού στο οποίο ανήκε ο πίνακας του Gris. Ετσι, υπό την καθοδήγησή τους, ο Ελβετός ευκατάστατος καθηγητής αγόρασε το «Καρό Τραπεζομάντηλο» νιώθοντας και υπερήφανος για την κορυφαία επιλογή του.

Οταν πέθανε, ο πίνακας κληροδοτήθηκε σε εκείνους καθώς ο Löffler το θεωρούσε σαν… ένα μόνιμο δάνειο.

Κάπως έτσι… ακόμα και σήμερα σύμβουλοι και κριτικοί Τέχνης σκηνοθετούν μια ολόκληρη αγορά με πιόνια τους πλούσιους φυσικά που δεν ασχολούνται σε βάθος και δεν έχουν ιδέα τι αγοράζουν…

O πίνακας του Juan Gris με τίτλο "Το καρό τραπεζομάντηλο" (The Checked tablecloth). Είναι λάδι σε καμβά με διαστάσεις 116,5x89,3 εκ.
O πίνακας του Juan Gris με τίτλο «Το καρό τραπεζομάντηλο» (The Checked tablecloth). Είναι λάδι σε καμβά με διαστάσεις 116,5×89,3 εκ. Θα πουληθεί στις 4 Φεβρουαρίου μέσω Christie’s Λονδίνου και αναμένεται να πιάσει από 12.000.000 έως 18.000.000 λίρες!
(Visited 1 times, 1 visits today)
By