Τρίτη, 16 Ιουλίου, 2024

Ο Ανδρουλάκης θα διεκδικήσει ξανά την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ και απειλεί με διαγραφές – «Η ΝΔ τρίβει τα χέρια της» του απαντούν

Την επανεκλογή του στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ θα διεκδικήσει ο Νίκος Ανδρουλάκης, αλλά επί του παρόντος αποφεύγει να πει αν επιμένει να στηθούν κάλπες το φθινόπωρο του 2025 ή νωρίτερα ώστε να μην δημιουργηθεί κλίμα εσωστρέφειας και συγκρούσεων στο κόμμα, προκαλώντας έντονες αντιδράσεις από στελέχη του κόμματος, αφού έφτασε να απειλεί με διαγραφές.

Οι αντιδράσεις

“Την ώρα που πολλά στελέχη ζητούν να μιλήσει η βάση του κόμματος, ο Νικος Ανδρουλάκης απειλεί με διαγραφές. Οι απειλές του αποδεικνύουν την πλήρη πολιτική αδυναμία του. Προεκλογικά έλεγε ότι είναι πολιτική ήττα η τρίτη θέση. Σήμερα δεν μας απάντησε ξεκάθαρα αν ηττηθήκαμε ή όχι. Έκανε επίθεση σε όλους και σε όλα χωρίς ίχνος αυτοκριτικής”, τονίζουν κύκλοι στελεχών (όπως του Χάρη Δούκα και του Μανώλη Χριστοδουλάκη) που έχουν θέσει θέμα ηγεσίας και προσφυγή στις κάλπες άμεσα. Με σχόλιό τους υπογραμμίζουν επίσης ότι ο κ. Ανδρουλάκης αποφεύγει να μιλήσει με σαφές χρονοδιάγραμμα και απλώς ισχυρίζεται ότι όσοι διαφωνούν παίζουν απλώς το παιχνίδι της ΝΔ. Όπως λένε αναφερόμενοι στον κ. Ανδρουλάκη:

“Είπε: είμαι έτοιμος να αξιολογηθώ ανά πάσα στιγμή, όμως δεν έδωσε κανένα σαφές χρονοδιάγραμμα για το πότε θα στηθούν κάλπες. Περιμένουμε να αποσαφηνίσει αν θέλει εκλογές και πότε θα γίνουν. Αυτή θα είναι η μόνη απάντηση για όλους και για όλα.

Στους ισχυρισμούς του ότι όσοι διαφωνούν παίζουν το παιχνίδι της ΝΔ.

Απαντάμε: Ότι η ΝΔ θα τρίβει τα χέρια της με κόμματα της αντιπολίτευσης από 12 εως 14%. Εξάλλου όλοι οι φιλικά μέσα της ΝΔ αγωνίζονται να μας πείσουν ότι δεν χρειάζονται να γίνει καμία αλλαγή στο ΠΑΣΟΚ”.

«Δεν περίμεναν να τελειώσουν οι εκλογές»

Ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ στην πρώτη του συνέντευξη μετά από τις ευρωεκλογές, που παραχώρησε στην ΕΡΤ και στον Γιώργο Κουβαρά, επιτέθηκε στα στελέχη που άσκησαν κριτική στην ηγεσία και ζήτησαν κάλπες ξεκινώντας από το βράδυ της 9ης Ιουνίου, χαρακτήρισε θεμιτές τις φιλοδοξίες του Χάρη Δούκα και ζήτησε απ΄όσους εξετάζουν την κάθοδό τους να δηλώσουν “παρών” και προειδοποίησε τους “αμφισβητίες” ότι αν μετά τις αποφάσεις της Κεντρικής Επιτροπήε συνεχίσουν την κριτική ότι θα τεθούν εκτός ΠΑΣΟΚ. Εκτός από την απειλή των διαγραφών, περιέγραψε το δικό του “στίγμα” στις εξελίξεις, υπεραμύνθηκε της πολιτικής που ακολουθεί και άφησε για αιχμές εναντίον όσων τον κατηγορούν για το μοντέλο ηγεσίας.

Συνέντευξη Νίκου Ανδρουλάκη στην ΕΡΤ – 17/6/2024

“Προσπάθησα τις νοοτροπίες που έπληξαν στο παρελθόν την παράταξη να τις παραμερίσω και τώρα. Με θλίβει ότι κάποιοι δεν περίμεναν το πέρας της εκλογικής διαδικασίας, κάποιοι μέτραγαν ακόμη ψήφους, και βγήκαν στα κανάλια για να θέσουν θέματα. Είναι απαξιωτική αυτή η στάση”, υποστήριξε ο κ. Ανδρουλάκης προσθέτοντας ότι “δεν πανηγυρίζω για το αποτέλεσμα, αλλά έχουμε σταθερά ανοδική πορεία”. Στη συνέχεια δήλωσε ότι ήταν ο πρώτος που ήθελε να κατακτήσει τη δεύτερη θέση, αλλά όλες τις επισημάνσεις έπρεπε να τις κρατήσουν όλοι για τα όργανα. Στάθηκε στο ότι το ΠΑΣΟΚ πέτυχε τη δεύτερη θέση σε πολλές περιοχές, όχι όμως στο λεκανοπέδιο, αναφέρθηκε στο ότι κέρδισε ψηφοφόρους του Κέντρου (με ποσοστό 30,9%) και “κρατήθηκε” από την άποψη “να διορθώσουμε, όχι να καταστροφολογούμε”. “Οφείλω να βάζω υψηλούς στόχους”, είπε για το ότι στόχευσε στη δεύτερη θέση αλλά πέρασε κάτω από τον πήχη. “Δεν είμαι πολιτικός που χαμηλώνω τον πήχη”, επέμεινε και πέρασε στο “δια ταύτα”, λέγοντας ότι: “Είμαι έτοιμος να αξιολογηθώ από τη βάση, για το ήθος, την πολιτική μου, την πορεία μου. Είναι καθαρό αυτό που είπα. Αν δεν τους αρέσει το υπόδειγμα ηγεσίας, να το που ευθαρσώς, καθαρά. Υπάρχουν τρία μοντέλα ηγεσίας του Κ. Μητσοτάκη, του Στέφανου Κασσελάκη και το δικό μου. Εκτιμώ ότι αυτό που χτίζω είναι σταθερό και δυνατό. Ξαναχτίζω σχέσεις εμπιστοσύνης με τον κόσμο. Και ο κόσμος θα αξιολογήσει αυτό το μοντέλο με τα άλλα τα φανταχτερά. Εγώ κάνω προγραμματική αντιπολίτευση. Δεν είμαι tiktoker. Αν ο κόσμος της Δημοκρατικής Παράταξης θέλει κάτι άλλο θα το επιλέξει”, υπογράμμισε και συμπλήρωσε απευθυνόμενος σε όσους ζητούν άμεση προσφυγή στις κάλπες για την εκλογή ηγεσίας: “Δεν θα δεχτώ ούτε ρεσάλτα ούτε τυχοδιωκτισμούς. Έχουμε καταστατικό, δεν είμαστε ζούγκλα”. Δεν θα επιτρέψω να γυρίσουμε το ΠΑΣΟΚ στην εποχή του “δηλητηρίου”. Κάποια στιγμή θα γίνουν εκλογές”.

Ο κ. Ανδρουλάκης έστειλε και “σήμα” διαγραφών από το ΠΑΣΟΚ για όποιον μετά από την κεντρική επιτροπή ‘συνεχίσει τον τοξικό λόγο”. Απευθυνόμενος δε στον Χάρη Δούκα, επεσήμανε ότι είναι θεμιτές οι φιλοδοξίες του, ωστόσο τον κατηγόρησε ότι μίλησε για συνεχιζόμενες ήττες. “Θα τα πω στα όργανα του κόμματος”, επανέλαβε ψέγοντας και τα ΜΜΕ με την κατηγορία ότι δεν πρόβαλαν προεκλογικά όσο έπρεπε το ΠΑΣΟΚ.

Για την ευρύτερη κεντροαριστερά υποστήριξε ότι “ο χώρος αυτός μπορεί να αναταχθεί, όχι όμως με γυρολόγους, που όταν χάνουν την καρέκλα, κοιτάζουν να επιστρέψουν”. Είπε ναι σε κοινές κοινοβουλευτικές πρωτοβουλίες με τον ΣΥΡΙΖΑ και κατέληξε υπογραμμίζοντας ότι “θέλουμε προοδευτικές λύσεις, με ρεαλισμό και όχι με λαϊκισμό”.

By