Παρασκευή, 12 Αυγούστου, 2022

Ο άνθρωπος που αποκάλυψε το σκάνδαλο Madoff «στοχεύει» την General Electric

Ο άνθρωπος που ανιχνεύει τις απάτες, Harry Markopolos, βύθισε τη μετοχή της General Electric πάνω από 11% σε μια μέρα με μια σειρά διαγραμμάτων και αριθμών, αλλά και μερικές λέξεις που κατηγορούν αναλυτές, οίκους αξιολόγησης και τη διοίκηση της GE για μια συμπεριφορά που θυμίζει το σκάνδαλο Enron.

Μια μέρα αργότερα, η μετοχή της GE ανέκαμψε σχεδόν κατά 10% την Παρασκευή, αφού ο CEO, Larry Culp, επένδυσε 2 εκατ. δολάρια στην πτώση και οι αναλυτές έσπευσαν για τη διάσωση της GE, χαρακτηρίζοντας κυρίως τους ισχυρισμούς του Markopolos ανακριβείς ή βασισμένους σε παλιές ειδήσεις.

Ο Markopolos, γνωστός για την ανακάλυψη του συστήματος του Bernie Madoff, κατηγόρησε την GE ότι χρησιμοποίησε ψεύτικα έσοδα και κέρδη, κρυφά χρέη και ζημιές, δυσανάγνωστες οικονομικές καταστάσεις, παραπλανητικές αποκαλύψεις και άλλα λογιστικά κόλπα για να διαπράξει μια απάτη ύψους 38 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Ο Markopolos είπε επίσης ότι έγραψε την έκθεσή του για ένα ανώνυμο hedge fund με μια short θέση στη μετοχή της GE. Η αντίδραση της αγοράς την Παρασκευή ήταν σαφώς απορριπτική απέναντι στους ισχυρισμούς.

Η ιστοσελίδα του Markopolos, gefraud.com, επεξεργάστηκε το λογότυπο της GE για να μοιάζει με αυτό της Enron. «Η GE χρησιμοποιεί πολλά από τα ίδια λογιστικά κόλπα με την Enron, τόσο πολύ ώστε να έχουμε αποκαλούμε το σκάνδαλο αυτό «υπόθεση GEnron»», έγραψε στην έκθεσή του.

Επέτεινε τις κατηγορίες του στους λογιστές, τους ελεγκτές και τους αναλυτές, οι οποίοι αγνοούσαν δισεκατομμύρια σε υποχρεώσεις στη μακροχρόνια ασφαλιστική δραστηριότητα της GE, αναφέρει.

Η έκθεση του Markopolos είναι γεμάτη περίπλοκα λογιστικά ζητήματα. Αλλά δεν φαίνεται να τον βοηθά να αποκτήσει συμμάχους στην προσπάθειά του να αποκαλύψει το σκάνδαλο.

Ο Nick Heymann, επικεφαλής της παγκόσμιας βιομηχανικής υποδομής της William Blair, τον κατηγόρησε ότι πετάει απλώς ένα κοκτέιλ μολότοφ.

«Προκαλέσατε sell-off στη μετοχή χωρίς απολύτως καμία βάση», δήλωσε ο Heymann στο CNBC την Παρασκευή.

Ο Markopolos ανέβασε ακόμα υψηλότερα τον πήχη προβλέποντας ότι η GE θα καταθέσει πτώχευση. «Η Worldcom και η Enron άντεξαν περίπου 4 μήνες», δήλωσε ο Markopolos στο CNBC την Πέμπτη. «Θα δούμε πώς θα τα πάει η GE».

Εξακολουθεί να είναι άγνωστο το hedge fund που πλήρωσε τον Markopolos για να γράψει την έκθεσή του και πότε θα εξαργυρώσει τη short θέση του. Αλλά για τώρα, ο Markopolos ίσως ήδη υπολογίζει τα κέρδη του.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By