Δευτέρα, 25 Οκτωβρίου, 2021

Ο Ε. Τσακαλώτος στο «20ο ετήσιο Capital Link Invest in Greece Forum»

Με κεντρικό θέμα η «Ελλάδα μετά τα Μνημόνια» άνοιξε τις πόρτες του για 20η συνεχόμενη χρονιά το Ετήσιο Ελληνικό Επενδυτικό Συνέδριο «Capital Link Invest in Greece Forum», το οποίο πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 10 Δεκεμβρίου, 2018 στη Νέα Υόρκη, με εντυπωσιακή επιτυχία προσελκύοντας περισσότερους από 1.300 συμμετέχοντες.

Έχοντας πλέον εξελιχθεί σε ένα θεσμό για την παρουσίαση των επενδυτικών ευκαιριών που εμφανίζονται στην Ελλάδα, το Συνέδριο συγκέντρωσε εξέχουσες προσωπικότητες του επιχειρηματικού κόσμου, καθώς έφερε σε επαφή πλήθος διεθνών επενδυτών, επιχειρηματιών, τραπεζικών στελεχών, τεχνοκρατών και πολιτικών αξιωματούχων από την Ελλάδα, την Ευρώπη και την Αμερική.

Το φετινό «Capital Link» πραγματοποιήθηκε σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη χρονική συγκυρία, καθώς μετά από οχτώ συνεχή χρόνια διεθνών προγραμμάτων στήριξης και οικονομικής προσαρμογής, η Ελλάδα είναι έτοιμη να γυρίσει σελίδα έχοντας περατώσει μια σειρά κρίσιμων μεταρρυθμίσεων και έχοντας επιτύχει μια συμφωνία για το θέμα της διευθέτησης του χρέους. Υπό αυτό το πρίσμα, η χώρα έχει θέσει ως άμεση προτεραιότητα την προσέλκυση ξένων επενδύσεων, η οποία αποτελεί βασική προϋπόθεση για την επίτευξη του στόχου της βιώσιμης και μακροχρόνιας ανάπτυξης.

Για αυτό τον λόγο, η 20η επέτειος διοργάνωσης του Συνεδρίου αποτελεί ορόσημο στην πορεία της «Capital Link» που έχει επιδοθεί σε συστηματική προσπάθεια προβολής της Ελλάδος στο διεθνές επενδυτικό και επιχειρηματικό κοινό.

Ειδικότερα, στο φετινό Συνέδριο οι διεθνείς επενδυτές είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν για τις εξελίξεις και τις μεταρρυθμίσεις στην Ελληνική Οικονομία, καθώς και για το εθνικό αναπτυξιακό σχέδιο που στοχεύει στην παροχή κινήτρων και στη δομική βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος. Επιπλέον, οι επενδυτές ενημερώθηκαν για τις πιο πρόσφατες εξελίξεις στην κεφαλαιαγορά, ενώ ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε σε επιμέρους τομείς της οικονομικής δραστηριότητας που αφορούν θέματα όπως τα κρατικά και εταιρικά ομόλογα, η ενέργεια, η ανάπτυξη των υποδομών, η αγορά των ακινήτων, ο τουρισμός, ο τραπεζικός τομέας, η διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων και η παγκόσμια ναυτιλία.

Αξίζει να σημειωθεί ότι συμμετείχαν οι εκπρόσωποι των Ευρωπαϊκών Θεσμών, Διεθνείς Οίκοι Αξιολόγησης, σημαντικοί Αμερικανοί επενδυτές με ενεργό παρουσία στην Ελλάδα, 5 – πέντε Διεθνείς Επενδυτικές Τράπεζες, οι 4 – τέσσερις Συστημικές Ελληνικές Τράπεζες και σημαντικό Κυβερνητικό Επιτελείο:

-Ο Πρωθυπουργός της Ελλάδος κ. Αλέξης Τσίπρας (μέσω μηνύματος)
-Ο κ. Ευκλείδης Τσακαλώτος, Υπουργός Οικονομικών
-Ο κ. Γιώργος Χουλιαράκης, Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών (μέσω skype)
-Η κα. Έλενα Κουντουρά, Υπουργός Τουρισμού
-Ο κ. Γιώργος Τζιάλλας, Γενικός Γραμματέας Τουριστικής Πολιτικής και Ανάπτυξης, Υπουργείο Τουρισμού
-Ο κ. Ιωάννης Μπράχος, Γενικός Γραμματέας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων – Υπουργείο Εξωτερικών, Μέλος Διοικητικού Συμβουλίου – Enterprise Greece
-Ο κ. Γεώργιος Πιτσιλής, Διοικητής Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων
-Ο κ. Χάρης Λαλάκος, Πρέσβης της Ελλάδος στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής
-Ο Δρ. Κωνσταντίνος Κούτρας, Γενικός Πρόξενος της Ελλάδος στη Νέα Υόρκη
-Οι εκπρόσωποι των Θεσμών κα. Sabina Dziurman, κ. Declan Costello και κ. Francesco Drudi
-Ο Δρ. Martin Czurda, Διευθύνων Σύμβουλος – Hellenic Financial Stability Fund
-Ο κ. Δημήτρης Τσάκωνας, Αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής – Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (Ο.Δ.ΔΗ.Χ)

Το Συνέδριο προσέφερε στο κοινό έναν μοναδικό συνδυασμό πληροφόρησης, marketing, και ευκαιρίες δικτύωσης. Οι συμμετέχοντες φέτος είχαν την ευκαιρία να πληροφορηθούν για την Ελλάδα από:

-77 υψηλού επιπέδου ομιλητές που απευθυνθήκαν σε
-1300 άτομα που παρακολούθησαν το Συνέδριο
-140 κατ’ ιδίαν συναντήσεις για τις εισηγμένες και μη εταιρίες

Ξεχωριστές συναντήσεις για τον Υπουργό Οικονομικών της Κυβέρνησης με ξένα funds που ενδιαφέρονται για την Ελλάδα. Ενώ παράλληλα όλοι οι Σύνεδροι είχαν την ευκαιρία επαφών και δικτύωσης στα πλαίσια των παράλληλων εκδηλώσεων του Συνεδρίου. O Υπουργός Οικονομικών κ. Ευκλείδης Τσακαλώτος, ήταν ο κεντρικός ομιλητής του μεσημεριανού γεύματος.

Τον Υπουργό προλόγισε ο κ. Jay Collins, Managing Director, Vice Chairman Corporate & Investment Banking – Citi.

Ο Υπουργός Οικονομικών κ. Ευκλείδης Τσακαλώτος, επεσήμανε ότι η Ελλάδα έχει πλέον αλλάξει σελίδα. Τον Αύγουστο του 2018, η χώρα ολοκλήρωσε επιτυχώς το πρόγραμμα οικονομικής βοήθειας, έχοντας εφαρμόσει ευρύ φάσμα μεταρρυθμίσεων, έχοντας εξασφαλίσει μια ρύθμιση που καθιστά το χρέος βιώσιμο και έχοντας δημιουργήσει ένα σημαντικό αποθεματικό ταμειακών διαθεσίμων.

Σημείωσε ότι ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους θα παρουσιάσει στο άμεσο μέλλον έναν οδικό χάρτη που θα περιλαμβάνει τις χρηματοδοτικές ανάγκες του 2019 και τα σχέδιά του για την πρόσβαση στις αγορές.

Η ελληνική κυβέρνηση, ανέφερε τέλος, επεξεργάζεται πολιτικές που θα διευκολύνουν την αειφόρο και χωρίς αποκλεισμούς ανάπτυξη, προωθώντας ένα δίκαιο και αποτελεσματικό κοινωνικό μοντέλο.

Επίσης ο Υπουργός κ. Ε. Τσακαλώτος έλαβε μέρος σε ξεχωριστή συνάντηση που διοργανώθηκε σε συνεργασία με τις επενδυτικές τράπεζες που υποστηρίζουν το Συνέδριο για τον Υπουργό Οικονομικών της Κυβέρνησης με Θεσμικούς Επενδυτές που εκπροσωπούν μεγάλα ξένα funds με επενδυτικό ενδιαφέρον για την Ελλάδα, μεταξύ των οποίων ενδεικτικά να αναφέρουμε τα ακόλουθα Funds: Alliancebernstein’s Emerging Markets Growth Products • Bluecrest • Capstone Partners • Caspian Capital • Clearbridge Investments • Colt Capital • Cvc Capital Partners Advisory • Fidelity Investments • Fred Alger Management • Gagnon Securities • Gamut Capital Management, L.P. • Greylock Capital • Hayman • Hudson Bay Capital • Knighthead • Lepercq • Monarch Holdings • Oaktree Capital Management, Lp • Paulson & Co. • Serengeti • State Street Global Advisors • Tiaa • Waterwheel Capital • Weiss Asset Management.

O Υπουργός κ. Ε. Τσακαλώτος συμμετείχε στη Συνέντευξη Τύπου που πραγματοποιήθηκε για τα Ομογενειακά ΜΜΕ της Νέας Υόρκης.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By