Σάββατο, 30 Σεπτεμβρίου, 2023

Ο Ελον Μασκ ανακοίνωσε νέα startup τεχνητής νοημοσύνης

O Έλον Μασκ ανακοίνωσε τη δημιουργία μιας νέας startup τεχνητής νοημοσύνης που θα είναι «υπέρ της ανθρωπότητας», καθώς ο κόσμος πρέπει να ανησυχεί, όπως είπε, για την προοπτική ενός «μέλλοντος εξολοθρευτή» ώστε να αποφύγει τα πιο δυστοπικά σενάρια.

Η εταιρεία, υπό την ονομασία xAI, παρουσίασε έναν ιστότοπο και μια ομάδα περίπου 12 ατόμων, γνωστοποιώντας πως θα συνεργαστεί στενά με «το Twitter, την Tesla και άλλες εταιρείες ώστε να αναπτύξει την αποστολή της».

«Ο στόχος της xAI είναι να κατανοήσει την πραγματική φύση του σύμπαντός» αναφέρεται στην ιστοσελίδα – στόχος που επανειλημμένως έχει επικαλεστεί ο Μασκ περιγράφοντας τις φιλοδοξίες του για την τεχνητή νοημοσύνη.

Αναφερόμενος στα σίκουελ του «Εξολοθρευτή» και του όραματός για ένα μέλλον που καταστρέφεται από ρομπότ, ο Μασκ ανέφερε πως «είναι πραγματικά σημαντικό για εμάς να ανησυχούμε για ένα μέλλον εξολοθρευτή, προκειμένου να αποφύγουμε το μέλλον εξολοθρευτή».

Προέβλεψε δε, πως η «υπερευφυΐα», η κατάσταση δηλαδή όπου η τεχνητή νοημοσύνη θα είναι πιο ευφυής και χαρισματική από τον άνθρωπο, απέχει πέντε με έξι χρόνια από σήμερα και θα έρθει γρηγορότερα απ’ό,τι προβλέπουν πολλοί ειδικοί.

O Μασκ -που είχε προαναγγείλει τον Απρίλιο, σε συνέντευξή του στον Τάκερ Κάρλσον του Φοξ Νιους, τα σχέδιά του για το νέο τεχνολογικό εγχείρημά του- ήταν αρχικά υποστηρικτής του δημιουργού του ChatGPT, OpenAI, ωστόσο αργότερα επέκρινε την εταιρεία για την εισαγωγή δικλείδων ασφαλείας που έχουν στόχο να αποτρέπουν τη δημιουργία μεροληπτικού ή σεξιστικού περιεχομένου.

«Ο κίνδυνος εκπαίδευσης της τεχνητής νοημοσύνης να είναι αφυπνισμένη -με άλλα λόγια, να ψεύδεται- είναι θανάσιμος» είχε προειδοποιήσει τον περασμένο Δεκέμβριο μέσω Twitter.

Πηγή: CNN/Guardian

By