Τετάρτη, 1 Δεκεμβρίου, 2021

Ο Ερντογάν πετάει το γάντι στο ΝΑΤΟ : Δεν βάλαμε βέτο στη συμφωνία, σειρά σας…

Μπαίνοντας στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ δήλωνε ότι η Αγκυρα θα μπλοκάρει το νατοϊκό αμυντικό, βγαίνοντας… είχε συμφωνήσει.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αφού φρόντισε να κάνει ένα σκωτσέζικο ντους στους ηγέτες των χωρών μελών, εν τέλει έδωσε το πράσινο φως στον αμυντικό σχέδιο του της συμμαχίας για τις χώρες της Βαλτικής και την Πολωνία.

Ωστόσο, ήταν από την αρχή γνωστό ότι ο τούρκος πρόεδρος δεν θα κάνει τίποτα… για την ψυχή της μάνας του.

Το σίγουρο είναι πως κάτι… πήρε ως αντάλλαγμα για όλο αυτό. Το τι συζητήθηκε πίσω από τις κλειστές πόρτες μπορεί να μην το μάθουμε ποτέ, ωστόσο ο Ερντογάν προχώρησε στο πρώτο αίτημα από το ΝΑΤΟ.

Σύμφωνα με το NTV, ο πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν, τόνισε πως τώρα οι σύμμαχοι δεν πρέπει να εγκαταλείψουν την Άγκυρα στον αγώνα της κατά της τρομοκρατίας.

Το πρακτορείο Reuters είχε μεταδώσει την περασμένη εβδομάδα ότι η Τουρκία αρνείται να υποστηρίξει το αμυντικό σχέδιο του ΝΑΤΟ για τις βαλτικές χώρες και την Πολωνία, μέχρι οι σύμμαχοι να δώσουν την υποστήριξή τους στις επιχειρήσεις της Άγκυρας κατά των δυνάμεων των YPG (Μονάδες Προστασίας του Λαού) στην Συρία, έπειτα από την απόφαση της Ουάσινγκτον να αποσύρει την υποστήριξή της για την συμμετοχή της Τουρκίας σε χωριστό αμυντικό σχέδιο, αναφέρει το Reuters.

Ο Ταγίπ Ερντογάν, παράλληλα, δήλωσε πριν από την σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στο Λονδίνο ότι η Αγκυρα θα μπλοκάρει το νατοϊκό αμυντικό σχέδιο μέχρι οι σύμμαχοι να αναγνωρίσουν ως τρομοκρατικές τις οργανώσεις που πολεμά η Τουρκία.

Από την πλευρά του ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, δήλωσε μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της συνόδου κορυφής ότι οι σύμμαχοι δεν συζήτησαν το θέμα των YPG και ότι η Τουρκία ήρε το βέτο της προς το νατοϊκό αμυντικό σχέδιο.

Τέλος, μιλώντας στους δημοσιογράφους μετά την σύνοδο κορυφής, όπου οι ηγέτες της Τουρκίας, της Γαλλίας, της Γερμανίας και της Βρετανίας είχαν χωριστές συνομιλίες με θέμα την Συρία, ο Ερντογάν δήλωσε ότι οι τέσσερις θα συναντηθούν και πάλι στην Κωνσταντινούπολη τον Φεβρουάριο και πρόσθεσε ότι συμφώνησαν να έχουν συνομιλίες τουλάχιστον άπαξ ετησίως στο εξής.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By