Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Ο Ευ. Βενιζέλος επισκέφτηκε την έκθεση GR 80΄ς και έγραψε για αυτή – [Εικόνες]

Η ιστορική, πολιτισμική και αναβιωτική έκθεση «GR80s. Η Ελλάδα του Ογδόντα στην Τεχνόπολη» διοργανώνεται, από τις 25 Ιανουαρίου ως τις 12 Μαρτίου του 2017, από την Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων με πρόγραμμα παράλληλων δράσεων στη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση και με την συνεργασία σημαντικών ελληνικών και διεθνών, επιστημονικών και πολιτισμικών ιδρυμάτων και φορέων.

Σήμερα το πρωί την συγκεκριμένη έκθεση επισκέφτηκε και ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος, ο οποίος έδειξε να είναι ενθουσιασμένος και μέσα από το προσωπικό του προφίλ που διατηρεί στο facebook ανήρτησε το παρακάτω κείμενο με το οποίο συγχαίρει τους διοργανωτές και προτρέπει τον κόσμο να κάνει αυτό το «ταξίδι-επίσκεψη»

Δείτε αναλυτικά τι έγραψε ο Ευάγγελος Βενιζέλος:

«Ο Παναγής Παναγιωτόπουλος που έχει μαζί με τον Βασίλη Βαμβακά την επιμέλεια της μεγάλης έκθεσης για τη δεκαετία του “ 80 στη Τεχνόπολη μας ξενάγησε σε αυτό το πολυδιάστατο γεγονός: αισθητικό, κοινωνικό, πολιτικό. Πρωτίστως και εντέλει ιστορικό.
Παρακολούθησα από την αρχή τη σύλληψη των επιμελητών και τη μέθοδο εργασίας που εφάρμοσαν, προφανώς επηρεασμένοι από το επιστημονικό τους αντικείμενο. Ήμουν βέβαιος ότι η έκθεση θα ήταν από ενδιαφέρουσα έως σημαντική. Αυτό που είδα όμως είναι κάτι πολύ παραπάνω από μια «έκθεση». Είναι το αναπεπταμένο πεδίο μιας άσκησης αυτογνωσίας της σημερινής ελληνικής κοινωνίας.
Η έκθεση δεν καθιστά τη δεκαετία του ’80 μουσειακή. Την μετατρέπει σε καθρέφτη. Το εγγύς παρελθόν μετεωρίζεται άλλωστε μεταξύ Ιστορίας και παρόντος, χωρίς να είναι ακριβώς ούτε το ένα ούτε το άλλο. Σημασία έχει η πρόσληψη που με τη σειρά της εξαρτάται από την ηλικία, τη μνήμη και τις προσλαμβάνουσες παραστάσεις του επισκέπτη. Η έκθεση συνοψίζει με επιστημονικά ισορροπημένο τρόπο, αλλά όχι υπό συνθήκες εργαστηριακής αντισηψίας, μια εποχή που λειτουργεί ως μήτρα για την εποχή της κρίσης.
Η δεκαετία του ’80 επικοινωνεί ευθέως με τη δεκαετία του 2010 που διανύουμε. Τίθεται κατά τον τρόπο αυτό το ερώτημα αν θα «διασωθούν» τελικά στη συλλογική μνήμη της ελληνικής κοινωνίας οι δεκαετίες του ’90 και του 2000. Ακόμη περισσότερο, αν θα διασωθούν ως εθνικό κεκτημένο συνδεδεμένο με την ευρωπαϊκή ταυτότητα της χώρας. Οικονομικά, νομισματικά, θεσμικά, πολιτιστικά. Ερώτημα υπαρξιακό για το μέλλον του τόπου.
Η δεκαετία του ’80 δείχνει τώρα γεμάτη βεβαιότητες που δεν είχαν το βάθος που νομίζαμε. Δείχνει επίχρυση, ενώ την είχαμε βιώσει ως χρυσή. Είναι παρόλα αυτά η κορυφαία φάση της μεταπολίτευσης. Η δεκαετία της μετάβασης από το αίτημα της αλλαγής, στο αίτημα του εκσυγχρονισμού, παρότι μεσολαβεί η σύντομη συντηρητική παλινόρθωση. Το ζήτημα είναι να γίνουν κάποτε οι εκθέσεις για τις δεκαετίες του 1990 και του 2000 ως εκθέσεις αυτογνωσίας και συνέχειας και όχι ως εκθέσεις αρχαιολογικές επί ερειπίων».

Η έκθεση έχει ως στόχο τη συγκρότηση μιας ιστορικής, κοινωνιολογικής και πολιτισμικής αναδρομής στην ελληνική δεκαετία του ’80, προσφέροντας στον επισκέπτη την ευκαιρία μιας μοναδικής αναβιωτικής εμπειρίας. Πολιτική, τρόποι ζωής, τέχνες και τεχνολογία του ’80, ανασυστήνονται μέσα από 4.000 εκθέματα, 18 περίπτερα, διαδραστικές εφαρμογές, σπάνιες φωτογραφίες, πλούσιο οπτικοακουστικό υλικό καθώς και πάνω από 30 παράλληλες εκδηλώσεις (masterclasses, workshops, διαλέξεις, ημερίδες, προβολές, ειδικές εκθέσεις κ.α.).

To περιεχόμενο της έκθεσης θα οδηγήσει τον επισκέπτη σε όλα εκείνα τα γεγονότα που σημάδεψαν την ελληνική δεκαετία του ’80, προσκαλώντας τον να δει, να «βιώσει», να εμπλακεί σε πρακτικές και υλικότητες εκείνης της εποχής, δημιουργώντας το δικό του αποτύπωμα, τη δική του εμπειρία, τη δική του αφήγηση γι’ αυτήν.

Από την κατάκτηση του Ευρωμπάσκετ το ’87, έως τις συγκεντρώσεις με τα πλαστικά σημαιάκια, από την εκπομπή του πρώτου ιδιωτικού καναλιού της ελληνικής τηλεόρασης το ’89, έως τη «νέα δημοσιογραφία» που εισήγαγε το περιοδικό ΚΛΙΚ και από το μύθο που δημιούργησε ο Μπίλλυ Μπο στο χώρο της μόδας, έως τη φετιχοποίηση του τζιν, η έκθεση παρουσιάζει μέσα από μια ποικιλία εκθεσιακών μεθόδων, όλα τα γεγονότα που σημάδεψαν την επίμαχη δεκαετία και διαμόρφωσαν σε ένα μεγάλο βαθμό τις επόμενες.

Εκθεσιακή κοινότητα και συμμετοχικός χαρακτήρας της έκθεσης
Σημαντικός στόχος της έκθεσης ήταν η δημιουργία μιας εκθεσιακής κοινότητας, δίνοντας πρόσβαση σε οργανωμένους και μη συλλέκτες αντικειμένων αλλά και συνάπτοντας σημαντικές συνέργιες με Ιδρύματα, Μουσεία και Αρχεία.

Μέσω του ανοιχτού καλέσματος στην ιστοσελίδα της έκθεσης απο τον Ιούνιο ως το Νοέμβριο του 2016, συγκεντρώθηκαν περισσότερα απο 2.500 αντικείμενα της εποχής, φωτογραφίες και άλλα οπτικοακουστικά ντοκουμέντα, απο όσους θέλησαν να δανείσουν στην έκθεση αντικείμενα απο τις προσωπικές τους συλλογές και να γίνουν μέρος των GR80s.

Επιστημονικοί επιμελητές:
Βασίλης Βαμβακάς, επίκουρος καθηγητής Κοινωνιολογίας της Επικοινωνίας στο Τμήμα Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ, ΑΠΘ
Παναγής Παναγιωτόπουλος, επίκουρος καθηγητής Κοινωνιολογίας στο τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης, ΕΚΠΑ

Ειδικοί επιμελητές των επιμέρους περιπτέρων: Λεωνίδας Αντωνόπουλος, Βασίλης Βλασταράς, Μελένια Γιαννούση, Φοίβος Δεληβοριάς, Ορσαλία Ελένη Κασσαβέτη, Κώστας Κατσάπης, Λουκάς Κατσίκας, Κωστής Κορνέτης, Αλέξανδρος Ανδρέας Κύρτσης, Διονύσης Νοταράκης, Γρηγόρης Πασχαλίδης, Κυριάκος Πιερρακάκης, Λαμπρινή Ρόρη, Κώστας Ρουμανιάς, Νικόλας Σεβαστάκης, Κωστής Σταφυλάκης, Κατερίνα Σχινά, Δημήτρης Σωτηρόπουλος, Μαρία Τοπάλη, Κώστας Τσιαμπάος, Έφη Φαλίδα, Βαγγέλης Χατζηβασιλείου.

Γενικές πληροφορίες:
Διάρκεια έκθεσης: 25 Ιανουαρίου – 12 Μαρτίου 2017

Ωράριο λειτουργίας: Τρίτη έως Παρασκευή 12.00 – 20.00,
Σάββατο και Κυριακή 10.00 – 22.00

Εισιτήρια:
Γενική είσοδος: 5 ευρώ
Μειωμένο (φοιτητικό / ανέργων): 2,5 ευρώ (απαραίτητη επίδειξη πάσου, κάρτας ανεργίας)
Ελεύθερη είσοδος για: Παιδιά και εφήβους έως 18 ετών & ΑμΕΑ
Πάσο πολλαπλών επισκέψεων: 15 ευρώ (προσωπικό πάσο – απαιραίτητη επίδειξη ταυτότητας στην είσοδο)
Ξεναγήσεις σχολείων: Κατόπιν τηλεφωνικής κράτησης στο Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου, τηλ. 213 0109325
Ομαδικές ξεναγήσεις ενηλίκων: 6 ευρώ/άτομο (Από τις 7 Φεβρουαρίου έως τις 10 Μαρτίου, κάθε Τρίτη & Τετάρτη στις 12:30, κάθε Πέμπτη & Παρασκευή στις 18:00)
Θεατρική ξενάγηση GR80s: 8 ευρώ/άτομο (Από τις 16 Φεβρουαρίου έως τις 12 Μαρτίου, κάθε Πέμπτη, Παρασκευή & Κυριακή στις 19:00)
Παράλληλες εκδηλώσεις: δωρεάν είσοδος με την επίδειξη εισιτηρίου της έκθεσης ή πάσου πολλαπλών επισκέψεων – περιορισμένες θέσεις, θα τηρείται σειρά προτεραιότητας.

(Visited 1 times, 1 visits today)