Σάββατο, 3 Δεκεμβρίου, 2022

Ο Ευάγγελος Πιστιόλης μετατρέπει το κτίριο του Λάκη Γαβαλά στην Κάντζα σε μουσείο σύγχρονης τέχνης και ιστορικών Ferrari

Γράφει η Μαρία Λεμονιά

To πρώην στρατηγείο Γαβαλά γίνεται το «Ελληνικό MoMa», με πανάκριβα έργα τέχνης και συλλεκτικές Ferrari

Ο Ευάγγελος Πιστιόλης που μόλις την περασμένη εβδομάδα απέκτησε τα γραφεία του Λάκη Γαβαλά στην Κάντζα έναντι 9 εκατομμυρίων ευρώ, είναι έτοιμος να αλλάξει εντελώς τη χρήση του κτιρίου βάζοντας εμπρός το δικό του μεγαλεπίβολο σχέδιο.Κατέχοντας στη συλλογή του πανάκριβα και κυρίως συλλεκτικά έργα τέχνης ετοιμάζεται να δημιουργήσει ένα άνευ προηγουμένου μουσείο σύγχρονης τέχνης, κάτι σαν ελληνικό ΜοΜa. Τα 31.000 τετραγωνικά μέτρα της Κάντζας (όπου στεγάζονταν άλλοτε τα γραφεία και το show room του mister LAK, 14.000 τ.μ. στεγασμένα και τα υπόλοιπα υπαίθρια) είναι ο ιδανικός χώρος. Αλλωστε σ’ αυτά περίπου τα τετραγωνικά ήταν και η Εθνική Πινακοθήκη της Αθήνας, πριν από την πρόσφατη επέκτασή της.Ο εφοπλιστής και επιχειρηματίας Πιστιόλης είναι έτοιμος να υλοποιήσει το όνειρό του βάζοντας βαθιά το χέρι στην τσέπη και επομένως ξοδεύοντας αρκετά εκατομμύρια, κάτι που φαίνεται και από τις πρώτες του κινήσεις. Ηδη επισκέφθηκε το αρχιτεκτονικό γραφείο του Θωμά Δοξιάδη (στην οικογένεια του οποίου ανήκε παλαιότερα το ξενοδοχείο Μεγάλη Βρετανία) προκειμένου να σχεδιαστούν οι οποιεσδήποτε αλλαγές αφορούν τον εσωτερικό αλλά και τον εξωτερικό χώρο. Ο Θωμάς Δοξιάδης ο οποίος διατηρεί συγγένεια και με τον πρωτοπόρο Πολεοδόμο και Αρχιτέκτονα Κωνσταντίνο Δοξιάδη, θεωρείται ένα από τα πιο δυνατά ονόματα στον χώρο του, αν κρίνουμε τόσο από τα έργα του όσο και από τη βράβευσή του στα πλαίσια της τελευταίας biennale της Βενετίας

Τα αρχιτεκτονικά σχέδια της νέας εποχής του κτιρίου της Κάντζας, γίνονται μάλιστα από κοινού με τον Ευάγγελο Πιστιόλη. Τον άνθρωπο που όχι μόνο λατρεύει την τέχνη αλλά επενδύει σ΄αυτήν πολλά εκατομμύρια.

Μέσα από δημοπρασίες αλλά και από σημαντικές εκθέσεις σε όλο τον κόσμο έχει καταφέρει να συλλέξει έργα σημαντικών καλλιτεχνών όπως ο Bansky, o Gunther Forg, o Imi Konebel, o Wolfgang Tillmans, o Jiao Xingtao κ.λπ. Χάρη στο πάθος του για την τέχνη -το οποίο απέκτησε αρχικά εξαιτίας της παρέας του με τον εφοπλιστή Γιώργο Οικονόμου, κατάφερε να δημιουργήσει μια συλλογή άξια λόγου. Σήμερα η συλλογή Πιστιόλη αριθμεί πάνω από 400 σύγχρονα έργα η αξία των οποίων αγγίζει πολύ υψηλά ποσά.

Η Κάντζα, οι πίνακες και οι κούκλες της ασφάλτου

Για τον δυναμικό Ευάγγελο Πιστιόλη (που έχει συνδυάσει το όνομά του τόσο με τη ναυτιλία όσο και με το real estate ) το άλλοτε κτίριο του Λάκη Γαβαλά αποτελεί τη νέα πρόκληση.

Μια πρόκληση που σκοπό έχει να προκαλέσει παγκόσμιο ενδιαφέρον. Τόσο για τους λάτρεις της τέχνης όσο και για τους φαν των τεσσάρων τροχών. Πώς συνδυάζονται αυτά τα δύο; Oταν έχεις όνειρα, φιλοδοξίες και δεν φείδεσαι χρήματος, όλα είναι εφικτά.

«Ο Ευάγγελος διαθέτει υψηλή αισθητική και ακριβό γούστο γι΄αυτό και οδηγεί ιδιαίτερα αυτοκίνητα. Εκτός από την τέχνη αγαπά και τα δυνατά γκάζια γι αυτό και εκτός των άλλων είναι συλλέκτης αυτοκινήτων», λένε οι φίλοι του και έχουν δίκιο.

Οι κόκκινοι δαίμονες της ασφάλτου -δηλαδή οι Ferrari- είναι η μεγάλη του αδυναμία. Διαθέτει μάλιστα μια συλλογή με 30 κομμάτια απ΄ αυτές. Πρόκειται για ιστορικά μοντέλα που αποκτήθηκαν από δημοπρασίες σε όλο τον κόσμο, αντιπροσωπεύουν διαφορετικές χρονολογίες κατασκευής -αρχής γενομένης από το 1930- και θα μπορούσαν να συγκαταλέγονται στα όνειρα του κάθε άνδρα.

Τι σκοπεύει να τις κάνει ο Έλληνας επιχειρηματίας; Να τις εκθέσει στην Κάντζα, δίπλα στα έργα τέχνης του, αξιοποιώντας μια στρατιά από διακεκριμένους Αμερικανούς curators.

Σ΄ ένα κομμάτι της ευρύχωρης Κάντζας θα φιλοξενηθούν εξάλλου και τα γραφεία της εταιρείας του, της γνωστής Τοp Ships.

Από την Κάντζα στο Costa Navarino

Τα σχέδια, οι φιλοδοξίες και τα γεγονότα αποδεικνύουν ότι ο εν λόγω επιχειρηματίας διανύει μια από τις καλύτερα επαγγελματικά εποχές του.

Τα επενδυτικά σχέδια του Ευάγγελου Πιστιόλη δεν σταματούν στην Αθήνα, επεκτείνονται και στην Πελοπόννησο. Φτάνουν μέχρι το δημοφιλές ξενοδοχειακό συγκρότημα Costa Navarino όπου δίπλα στα γήπεδα του γκόλφ, απ’ ό,τι λέγεται, απέκτησε ένα φιλέτο γης συνολικής έκτασης 30 στρεμμάτων. Στο μέχρι πρότινος golf training πρόκειται να δημιουργήσει μια εξοχική έπαυλη που θα συνοδεύεται από τρεις ξενώνες. Το σημείο θεωρείται μοναδικό καθώς από τις βεράντες και τα μπαλκόνια της θα μπορούν οι επισκέπτες να βλέπουν τους διακεκριμένους γκολφέρ σε ευγενή άμιλλα.

Προτεραιότητα βέβαια έχει η Κάντζα… Πίνακες και Ferrari φέρνουν τον Ευάγγελο Πιστιόλη κοντά στο όνειρό του. Το ελληνικό-ιδιωτικής πρωτοβουλίας MoMa, βρίσκεται προ των πυλών…

 

(Visited 1 times, 1 visits today)
By