Σάββατο, 25 Σεπτεμβρίου, 2021

Ο Φ. Ολάντ ζητά άρση του εμπάργκο στην Κούβα

Η Γαλλία θα κάνει αυτό που μπορεί για να συνεισφέρει ώστε «το άνοιγμα να επιβεβαιωθεί, τα μέτρα που τόσο έβλαψαν την ανάπτυξη της Κούβας επιτέλους να ακυρωθούν, να καταργηθούν»

francois_hollande_0

Την ευχή να αρθεί το αμερικανικό οικονομικό εμπάργκο που, σύμφωνα με τον ίδιο, «έβλαψε τόσο» την ανάπτυξη της Κούβας, εξέφρασε σήμερα ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ κατά την επίσκεψή του στο νησί.

Πρώτος αρχηγός δυτικού κράτους που μεταβαίνει στην Κούβα μετά την ανακοίνωση ότι ξεπαγώνουν οι σχέσεις ανάμεσα στο νησί και τις ΗΠΑ, ο κ. Ολάντ δήλωσε, σε ομιλία που εκφώνησε στο πανεπιστήμιο της Αβάνας, πως η επίσκεψή του εντάσσεται «σ” ένα ιδιαίτερα σημαντικό, αλλά ακόμη αβέβαιο πλαίσιο».

Η Γαλλία θα κάνει αυτό που μπορεί για να συνεισφέρει ώστε «το άνοιγμα να επιβεβαιωθεί, τα μέτρα που τόσο έβλαψαν την ανάπτυξη της Κούβας επιτέλους να ακυρωθούν, να καταργηθούν», πρόσθεσε αναφερόμενος στο αμερικανικό εμπάργκο που πλήττει από το 1962 την οικονομία του νησιού.

Ο Γάλλος πρόεδρος υπενθύμισε επίσης πως κάθε χρόνο από το 1991, το Παρίσι ψηφίζει στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ υπέρ της απόφασης που ζητεί την άρση αυτού του εμπάργκο.

Ο κ. Ολάντ, ο οποίος πραγματοποιεί πενθήμερη περιοδεία στην Καραϊβική, πρόκειται να συναντηθεί απόψε (τοπική ώρα) με τον ομόλογό του Ραούλ Κάστρο, ο οποίος το 2006 διαδέχθηκε τον αδελφό του, τον Φιντέλ.

Από τη γαλλική προεδρία έγινε επίσης γνωστό πως ο πρόεδρος είναι «διαθέσιμος» για μια συνομιλία με τον πατέρα της κουβανικής επανάστασης, όμως αυτή δεν επιβεβαιώθηκε από την Αβάνα.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By