Τρίτη, 19 Οκτωβρίου, 2021

Ο Φίλης τα έβαλε με τον Τσακαλώτο για το υπερπλεόνασμα

Την διαβεβαίωση πως οι εκλογές θα γίνουν το 2019 έδωσε και στην δευτερολογία του ο πρωθυπουργός στην Κ.Ο του ΣΥΡΙΖΑ που ολοκληρώθηκε μετά από 5 ώρες.

Κυβέρνηση και κόμμα θα χρεωθούν τα αρνητικά και θα πιστωθούν τα καλά ανέφερε ο κ. Τσίπρας ενώ πάνω από 40 βουλευτές έλαβαν το λόγο  και ζήτησαν διευκρινίσεις από τους υπουργούς Οικονομικών Τσακαλώτο, Ενέργειας Γιώργος Σταθάκη και Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο πρώην υπουργός Νίκος Φίλης εγκάλεσε τον Ευκλείδη Τσακαλώτο και την κυβέρνηση ότι η ελληνική κοινωνία επιβαρύνθηκε υπέρμετρα για να δημιουργηθεί  το υπερπλεόνασμα και τον ΥΠΟΙΚ να υιοθετεί αρχικά υψηλούς τόνους.

Ο Τσακαλώτος απάντησε στον Φίλη πως μεγάλο μέρος αυτού του ποσού προήρθε όχι μόνο από την φορολογική πίεση που υφίστανται οι πολίτες τα τελευταία χρόνια αλλά υπήρξαν και επιδώσεις από τη μάχη κατά της φοροδιαφυγής.

Ο Φίλης επέμεινε πως η συμφωνία σημαίνει ότι η χώρα παραμένει στο Μνημόνιο και συνιστά παράταση.

Ζήτησε διευκρινίσεις για το πως θα εφαρμοστούν τα αντίμετρα  και εκτίμησε «οι ξένοι δεν θέλουν να μας ρίξουν, αλλά να μας απαξιώσουν»

Κατά τη διάρκεια της 5ωρης συνεδρίασης συζητήθηκαν όλα τα ζητήματα και εκείνα που αφορούσαν στο κείμενο των «13» που δόθηκε στην ΚΕ χωρίς όμως να καταγραφεί διαφορετική προσέγγιση.

Αν και όπως έλεγαν οι ίδιες πηγές ακόμα δεν υπάρχει πλάνο για το πώς θα διανεμηθεί το πλεόνασμα του 2017, εντούτοις σημείωναν ότι υπάρχει μια πραγματική ρευστότητα που δεν πρέπει να χαθεί.

Πολλές ερωτήσεις έγιναν και για το θέμα των μέτρων, αντιμέτρων. Ο υπουργός Οικονομικών τόνισε ότι εφαρμόζονται ταυτόχρονα μετά το 2018. Ενώ υπογραμμίστηκε και η στρατηγική της χώρας που είναι η ρύθμιση του χρέους, η δοκιμαστική έξοδος στις αγορές το καλοκαίρι και η ένταξη της χώρας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ.

Ερωτηθείσα από τους δημοσιογράφους η ίδια πηγή αναφορικά με το χρέος, απέκλεισε το ενδεχόμενο να μην υπάρξει λύση. «Δεν υπάρχει περίπτωση να μην πάμε σε λύση για το χρέος. Πρέπει τώρα να βρεθεί ο συμβιβασμός του Σόιμπλε με το ΔΝΤ. Το Ταμείο μας ζητά 1% μέτρα από τη φορολογία και 1% από τις συντάξεις και μέτρα για τη βιωσιμότητα του χρέους. Εμείς δεν θέλουμε να κοροϊδέψουμε κανέναν γι αυτό και προχωρούμε στη νομοθέτηση αλλά τα μέτρα θα τα εφαρμόσουμε μόνο με λύση για το χρέος» υπογραμμίστηκε. Αναφορικά στο πως θα έρθουν τα μέτρα στη Βουλή, η ίδια πηγή τόνιζε πως «θα πάμε σπαστά μέτρα, αντίμετρα για να πάρουν όλοι την ευθύνη τους».

(Visited 1 times, 1 visits today)
By