Σάββατο, 18 Μαΐου, 2024

Ο Γερμανός πρέσβης στην Αθήνα για ελληνοτουρκικά

Στη σημασία που δίνει η γερμανική προεδρία για αποκλιμάκωση της έντασης με την Τουρκία και οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών εστίασε ο Γερμανός πρέσβης στην Ελλάδα Έρνστ Ράϊχελ.

Ο κ. Ράϊχελ ενημερώνοντας την Επιτροπή Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Βουλής χαρακτήρισε «προσωπική υπόθεση» της Γερμανίδας Καγκελάριου την αποφυγή στρατιωτικής σύγκρουσης με την Τουρκία και την ανάγκη οριοθέτησης των θαλασσίων ζωνών, σημείωσε ωστόσο, πως δεν μπορεί να επιδειχθεί η μέγιστη αυστηρότητα προς την Άγκυρα.

«Η Γερμανία θα μπορούσε να απευθυνθεί στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο με την απειλή κυρώσεων», είπε για να σπεύσει να προσθέσει πως η χώρα του έχει καλή σχέση με την Τουρκία και βρίσκει ευήκοα ώτα. «Δεν μπορούμε να συμπεριφερθούμε με τη μέγιστη σκληρότητα απέναντι στην Τουρκία γιατί κάτι τέτοιο θα κατέστρεφε τις δυνατότητες διαμεσολάβησης», είπε στη Βουλή.

Σε ότι αφορά στο ρόλο που διαδραμάτισε η Άνγκελα Μέρκελ, ο Γερμανός πρέσβης στην Ελλάδα υποστήριξε πως σημείωσε μια επιτυχία με την απόσυρση του Oruc Reis από το Καστελόριζο. «Αν τα καταφέρουμε, θα περάσουμε στο επόμενο βήμα που είναι η έναρξη των διερευνητικών επαφών», είπε και απέρριψε πως η Γερμανία τηρεί τακτική ίσων αποστάσεων μεταξύ Ελλάδας – Τουρκίας.

«Δεν είμαστε ουδέτεροι, στηρίζουμε την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη και είναι προς το συμφέρον της Ελλάδας να έχει διαπραγματευτή που συμπτωματικά έχει και την προεδρία στην ΕΕ».

Σε ότι αφορά στο προσφυγικό/μεταναστευτικό επεσήμανε πως η Γερμανία στέκεται αλληλέγγυα απέναντι στην Ελλάδα και πως ήδη ανέλαβε υποδοχή ασυνόδευτων και οικογένειες με μικρά παιδιά.

Συντάχθηκε δε με την άποψη για εκτεταμένη μεταρρύθμιση των διατάξεων περί ασύλου, σημειώνοντας πως χρειαζόμαστε αλληλέγγυο σύστημα που θα επιμερίζει σωστά το βάρος του μεταναστευτικό κύματος και πως η γερμανική κυβέρνηση την επόμενη εβδομάδα θα καταβάλει κάθε προσπάθεια να προχωρήσει η συζήτηση.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By