Παρασκευή, 20 Μαΐου, 2022

Ο Γιάννος στην υπηρεσία του Μαξίμου

Η προφυλάκιση του Γιάννου Παπαντωνίου ήταν ένας μίνι συριζαϊκός θρίαμβος.

Η τέλεια αφορμή για να ξεδιπλωθεί το ταλέντο στην προπαγάνδα του Δημ. Τζανακόπουλου και της υπόλοιπης παρέας. «Κρίνεται πια και με τη βούλα των δικαστηρίων», απεφάνθη ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, «ότι διατελέσαντες υπουργοί που ανήκαν στο βαθύ πολιτικό προσωπικό του παλιού πολιτικού συστήματος… περισσότερο ενδιαφέρονταν για το προσωπικό τους συμφέρον, παρά υπηρετούσαν την ελληνική πολιτεία». Στα τσακίδια το τεκμήριο της αθωότητας, το μήνυμα είναι σαφές.

Η διαφθορά είναι στο DNA των παλαιών κομμάτων, έρχονται τώρα οι νέοι και άφθαρτοι, αυτοί με την ατσαλένια θέληση και τη σωστή ιδεολογία, να καθαρίσουν το τοπίο. Ή όπως θα έλεγε και ο Νίκος Φίλης, «το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ βρομάνε», η σειρά του Σύριζα να παίξει μπάλα.

Αδίκως θα επιχειρηματολογήσει κανείς για την ενδημική στην ελληνική (και όχι μόνο πολιτική) κουλτούρα διαφθορά, για τις διαφορές του συστημικού φαινομένου από τα προσωπικά πάθη, για την ανθρώπινη απληστία ή την εξουσία που διαφθείρει (ακόμα και τους ανθρώπους με την ατσαλένια θέληση), για την αφελή -και επικίνδυνη- παλαιοκομμουνιστική αντίληψη για την ηθική υπεροχή του λαϊκού ανθρώπου από τις κοινωνικές ελίτ. Για τις δομές της ελληνικής γραφειοκρατίας, τις διαβρωμένες αξίες και το life style. Άδικος κόπος, χαμένος χρόνος… Στο Μαξίμου γιορτάζουν. Στο Σύνταγμα έχουν στήσει χορούς.

Γι” αυτό ας δούμε τη συνέχεια. Το «μετά τους πανηγυρισμούς». Και κυρίως το γιατί αυτοί οι πανηγυρισμοί. Πέραν του αφελούς αριστερού επιχειρήματος, οι διεφθαρμένοι παλιοί και οι «ωραίοι νέοι χωρίς χρέη στη διαπλοκή».

Ο συντάκτης των ανακοινώσεων του Μαξίμου φρόντισε κατ” αρχάς να διορθώσει (ή επιχείρησε τουλάχιστον να διορθώσει) τις εντυπώσεις, από τη γνωστή ατάκα Πολάκη «να μπει κάποιος φυλακή για να κερδίσουμε τις εκλογές». Με το λεπτό χιούμορ που σε εξοπλίζει το θράσος, αφού απέρριψε τις κατηγορίες της αντιπολίτευσης και έκανε λόγο «για δήθεν παρεμβάσεις στη Δικαιοσύνη» (εδώ γελάει και ο «Ρασπούτιν»…), ο μετρ του ευφημισμού εξήγησε ότι αυτό που ήθελε να πει ο Πολάκης ήταν «για την ανάγκη επιτάχυνσης των διαδικασιών της Δικαιοσύνης»… Αυτό ήταν. Παρεξήγηση. Θεσμικός και ο Πολάκης. (Εδώ γελάμε όλοι, πλην του «Ρασπούτιν».)

Και την επομένη, με αφορμή την ανακοίνωση της ΝΔ ότι η έρευνα των λογαριασμών του Γιάννου Παπαντωνίου ξεκίνησε επί των ημερών της, ο συντάκτης των ανακοινώσεων του Μαξίμου έγραψε: «Αφού λοιπόν η προφυλάκιση Παπαντωνίου δεν αποτελεί προϊόν σκευωρίας, πολιτικής δίωξης και άθλιων παρεμβάσεων της κυβέρνησης στη Δικαιοσύνη… περιμένουμε αντίστοιχη πρόοδο από τον κ. Μητσοτάκη και για άλλες υποθέσεις πολιτικών προσώπων που έρευνα η Δικαιοσύνη». Απίθανο;

Αν δηλαδή για τον Παπαντωνίου υπάρχουν σοβαρές αποχρώσες ενδείξεις (που φυσικά υπάρχουν…) και ουδείς μπορεί να ψέξει τη Δικαιοσύνη για την απόφασή της (ακόμα και για το αυστηρό μέτρο της προσωρινής κράτησης), ετοιμαστείτε και για τις άλλες διώξεις που ετοιμάζει ο «Ρασπούτιν». Χωρίς να ακουστεί κιχ παρακαλώ, απαιτεί το Μαξίμου.

Πώς το είπε να δείτε η Ράικου; Τι της έλεγε ο «Ρασπούτιν»; «Άσκησε εσύ τη δίωξη και άσε τους να πάνε παρακάτω να απαλλαγούν»…

Κι αν σας φαίνεται τελείως brutal το επιχείρημα «αφού στον Παπαντωνίου δεν έχετε ενστάσεις, ετοιμαστείτε για τους επόμενους, που θα είστε εσείς»… ρίξτε μια μάτια στην «Αυγή» για να πειστείτε.

Από την Πέμπτη το μεσημέρι, η είδηση είναι καρφιτσωμένη στην ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας της Αριστεράς και παραμένει εκεί αμετακίνητη, έως την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές, στέλνοντας το μήνυμα σε συγκεκριμένους παραλήπτες. Ο τίτλος; «Πιθανώς περιμένουν κάτι και φοβούνται, εξ ου και ο πανικός». Ποιος ομιλεί; Ένας ερασιτέχνης ντεντέκτιβ ονόματι Λάππας, βουλευτής του Σύριζα με ειδίκευση στις εξεταστικές επιτροπές στον ελεύθερο χρόνο του, που δήλωσε στο «Κόκκινο»: «Αυτή η αμήχανη και εκνευρισμένη αντίδραση δεν είναι τόσο για το θέμα Παπαντωνίου. Γι” αυτό ήταν σίγουροι όλοι. Το θέμα είναι αυτά που έρχονται. Για τη Νοβάρτις, το ΚΕΕΛΠΝΟ, που την άλλη εβδομάδα καταθέτουμε το πόρισμά μας». Σαφές;

Πώς το είπε να δείτε η Ράικου; Τι της έλεγε ο «Ρασπούτιν»; «Άσκησε εσύ τη δίωξη και άσε τους να πάνε παρακάτω να απαλλαγούν». Ετοιμαστείτε…

Του Μανόλη Καψή

(Visited 1 times, 1 visits today)
By