Δευτέρα, 24 Ιουνίου, 2024

Ο γρίφος του Bitcoin: Από τις βλέψεις για $250.000 στον εφιάλτη των $10.000 – Πώς ξεγελάστηκαν οι επενδυτές

Το 2022 σηματοδότησε την έναρξη ενός νέου «χειμώνα για τα κρυπτονομίσματα», με εταιρείες υψηλού προφίλ να καταρρέουν και τις τιμές των ψηφιακών νομισμάτων να καταρρέουν θεαματικά. Τα γεγονότα της χρονιάς εξέπληξαν πολλούς επενδυτές και έκαναν την απόπειρα κάθε πρόβλεψης για την τιμή του bitcoin πολύ πιο δύσκολη.

Η αγορά των κρυπτονομισμάτων ήταν γεμάτη από ειδικούς που έκαναν πυρετώδεις εκκλήσεις σχετικά με την πορεία που θα ακολουθούσε το bitcoin. Συχνά ήταν θετικοί, αν και λίγοι προέβλεψαν σωστά ότι το κρυπτονόμισμα θα πέσει κάτω από τα $20.000.

Ωστόσο, πολλοί εξ αυτών πιάστηκαν στον ύπνο, βλέποντας εταιρείες υψηλού προφίλ να καταρρέουν προκαλώντας θύελλα σε ολόκληρο τον κλάδο.

Αυτό ξεκίνησε τον Μάιο με την κατάρρευση του terraUSD ή UST, ενός αλγοριθμικού σταθερού νομίσματος που υποτίθεται ότι ήταν συνδεδεμένο στο ένα προς ένα με το δολάριο ΗΠΑ. Η κατάρρευσή του οδήγησε στην καταστροφή του token luna και έπληξε εταιρείες με έκθεση και σε αυτό και στο αδελφό κρυπτονόμισμα terraUSD.

Η Three Arrows Capital, hedge fund που πόνταρε ανοδικά στα κρυπτονομίσματα, κατέληξε ρευστοποίηση και κήρυξε πτώχευση λόγω της έκθεσής του στο terraUSD.

Στη συνέχεια ήρθε η κατάρρευση του FTX τον Νοέμβριο, ενός από τα μεγαλύτερα χρηματιστήρια κρυπτονομισμάτων στον κόσμο, το οποίο διαχειριζόταν ο Σαμ Μπάνκμαν Φριντ. Οι επιπτώσεις από το FTX συνεχίζουν να προκαλούν μεγάλους τριγμούς στη βιομηχανία κρυπτονομισμάτων.

Οι επενδυτές έπρεπε επίσης να αντιμετωπίσουν παράλληλα και την αύξηση των επιτοκίων, τα οποία ασκούν πιέσεις στα περιουσιακά στοιχεία με ρίσκο, συμπεριλαμβανομένων των μετοχών και των κρυπτονομισμάτων.

Το Bitcoin έχει βυθιστεί περίπου 75% από τότε που έφτασε στο υψηλό όλων των εποχών ( σχεδόν 69.000 δολ) τον Νοέμβριο του 2021 και περισσότερα από 2 τρισεκατομμύρια δολάρια έχουν εξαλειφθεί από την αξία ολόκληρης της αγοράς κρυπτονομισμάτων. Την Παρασκευή, το bitcoin διαπραγματευόταν λόγο κάτω από τα 17.000 δολάρια.

Το CNBC επικοινώνησε με τους ανθρώπους που έχουν κάνει τις πιο τολμηρά αισιόδοξες προβλέψεις για το bitcoin το 2022, ρωτώντας τους πώς έκαναν λάθος και εάν τα γεγονότα του έτους άλλαξαν τις προβλέψεις τους για το μεγαλύτερο ψηφιακό νόμισμα στον κόσμο.

Τιμ Ντρέιπερ: Εβλεπε bitcoin στα $250.000

Το 2018, σε ένα τεχνολογικό συνέδριο στο Άμστερνταμ, ο Τιμ Ντρέιπερ προέβλεψε ότι το bitcoin θα φτάσει τα $250.000 μέχρι το τέλος του 2022. Ο διάσημος επενδυτής της Silicon Valley φόρεσε μια μωβ γραβάτα με λογότυπα bitcoin και μάλιστα τραγούδησε και ραπ για το ψηφιακό νόμισμα στη σκηνή.

Τέσσερα χρόνια αργότερα, φαίνεται μάλλον απίθανο να πραγματοποιηθεί η πρόβλεψή του. Όταν ρωτήθηκε για τον στόχο των 250.000 δολαρίων νωρίτερα αυτόν τον μήνα, ο ιδρυτής της Draper Associates είπε στο CNBC ότι τα 250.000 δολάρια «εξακολουθούν να είναι η προβλεχή μου» — αλλά της δίνει… παράταση για έξι μήνες.

Το Bitcoin θα πρέπει να κάνει ράλι σχεδόν 1.400% από την τρέχουσα τιμή του που είναι λίγο κάτω από τα $17.000 για να γίνει πραγματικότητα η πρόβλεψη του Ντρέιπερ. Το σκεπτικό του είναι ότι παρά την κατάρρευση αξιόλογων παικτών στην αγορά όπως το FTX, εξακολουθεί να υπάρχει ένα τεράστιο αναξιοποίητο δημογραφικό στοιχείο για το bitcoin: οι γυναίκες.

«Η υπόθεσή μου είναι ότι, δεδομένου ότι οι γυναίκες ελέγχουν το 80% των δαπανών λιανικής και μόνο 1 στα 7 πορτοφόλια bitcoin κατέχονται αυτήν τη στιγμή από γυναίκες, το φράγμα πρόκειται να σπάσει», ανέφερε.

Νέξο: $100.000

Τον Απρίλιο, ο Άντονι Τρεντσέφ , Διευθύνων Σύμβουλος της Nexo, είπε στο CNBC ότι πίστευε ότι το μεγαλύτερο κρυπτονόμισμα στον κόσμο θα μπορούσε να ξεπεράσει τα 100.000 δολάρια «μέσα σε 12 μήνες». Αν και έχει ακόμη τέσσερις μήνες μπροστά του, ο Trenchev αναγνωρίζει ότι είναι απίθανο το bitcoin να φτάσει τόσο ψηλά σύντομα.

Το Bitcoin «βρίσκονταν σε πολύ θετική πορεία» με την ενίσχυση της θεσμικής υιοθέτησής του, ανέφερε, αλλά «μερικές μεγάλες δυνάμεις παρενέβησαν», συμπεριλαμβανομένης της συσσώρευσης χρέους, του δανεισμού χωρίς εξασφαλίσεις ή έναντι της χαμηλής ποιότητας εξασφαλίσεων και της κακής δραστηριότητας στον κλάδο.

«Η συμβουλή μου προς όλους, ωστόσο, παραμένει αμετάβλητη», πρόσθεσε. «Βάλτε μια μονοψήφια ποσοστιαία μονάδα των επενδύσιμων περιουσιακών στοιχείων σας σε bitcoin και μην το κοιτάτε για τα επόμενα 5-10 χρόνια. Με ευχαριστείτε αργότερα»!

Γκίντο Μπέλερ: $75.000

Στις 12 Ιανουαρίου, ο Γκίντο Μπέλερ, πρώην διευθύνων σύμβουλος της ρυθμιζόμενης ελβετικής τράπεζας Seba, η οποία επικεντρώνεται στα κρυπτονομίσματα, είπε ότι η εταιρεία του είχε ένα «μοντέλο εσωτερικής αποτίμησης» μεταξύ 50.000 και 75.000 δολαρίων για το bitcoin το 2022.

Το σκεπτικό του Μπέλερ ήταν ότι οι θεσμικοί επενδυτές θα βοηθούσαν στην αύξηση της τιμής.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της SEBA Bank λέει ότι οι θεσμικοί επενδυτές αναζητούν την κατάλληλη στιγμή για να μπουν στην κρυπτογράφηση.

Εκείνη την εποχή, το bitcoin διαπραγματευόταν μεταξύ 42.000 και 45.000 δολαρίων. Το Bitcoin δεν έφτασε ποτέ τα 50.000 δολάρια το 2022.

Ο Μπέλερ είπε ότι η έλλειψη διαχείρισης κινδύνου στη βιομηχανία κρυπτογράφησης, η έλλειψη ρυθμίσεων και η απάτη είναι επίσης σημαντικοί παράγοντες που επηρεάζουν τις τιμές, εκτός από γεγονότα όπως ο πόλεμος στην Ουκρανία.

Παραμένει αισιόδοξος για το bitcoin, ωστόσο, λέγοντας ότι θα φτάσει τα 75.000 δολάρια «κάποια στιγμή στο μέλλον», και ότι «όλα είναι θέμα χρόνου».

«Πιστεύω ότι η BTC έχει αποδείξει τη στιβαρότητά του σε όλη τη διάρκεια της κρίσης από το 2008 και θα συνεχίσει να το κάνει», αναφέρει.

Πάολο Αρντόινο: $50.000

Ο Πάολο Αρντόινο, επικεφαλής τεχνολογίας της Bitfinex και της Tether, είπε στο CNBC τον Απρίλιο ότι ανέμενε το bitcoin να πέσει απότομα κάτω από τα 40.000 δολάρια, αλλά να τελειώσει το έτος «πολύ πάνω» από τα 50.000 δολάρια.

«Είμαι θετικός για το bitcoin… Βλέπω τόσα πολλά να συμβαίνουν σε αυτόν τον κλάδο και τόσες πολλές χώρες που ενδιαφέρονται για την υιοθέτηση του bitcoin που είμαι πραγματικά θετικός»,είχε αναφέρει τότε.

Την ημέρα της συνέντευξης, το bitcoin διαπραγματευόταν πάνω από 41.000 δολάρια. Το πρώτο μέρος της πρόβλεψης του Αρντόινο ήταν σωστό – το bitcoin έπεσε πολύ κάτω από τα $40.000. Αλλά δεν επανήλθε ποτέ.

Deutsche Bank: $28.000

Ένα βασικό θέμα για το 2022 ήταν η συσχέτιση του bitcoin με τους χρηματιστηριακούς δείκτες των ΗΠΑ, ειδικά τον Nasdaq. Τον Ιούνιο, αναλυτές της Deutsche Bank δημοσίευσαν ένα σημείωμα που ανέφερε ότι το bitcoin θα μπορούσε να τελειώσει το έτος με τιμή περίπου $27.000 . Εκείνο το διάστημα, το bitcoin διαπραγματευόταν λίγο πάνω από 20.000 δολάρια.

Η πρόβλεψη βασίστηκε στην πεποίθηση των αναλυτών μετοχών της Deutsche Bank ότι ο S&P 500 θα εκτιναχθεί στα 4.750 δολάρια μέχρι το τέλος του έτους.

Αλλά αυτή η πρόβλεψη, σημειώνει το CNBC, είναι απίθανο να υλοποιηθεί.

Η Μάριον Λαμπούρ μια από τους συντάκτες της αρχικής έκθεσης της Deutsche Bank, είπε ότι η τράπεζα αναμένει τώρα το bitcoin να τελειώσει το έτος περίπου στα 21.000 δολάρια.

«Ο υψηλός πληθωρισμός, η νομισματική σύσφιξη και η αργή οικονομική ανάπτυξη πιθανότατα ασκούν πρόσθετη καθοδική πίεση στο οικοσύστημα κρυπτογράφησης», ανέφερε στο CNBC, προσθέτοντας ότι πιο παραδοσιακά περιουσιακά στοιχεία όπως τα ομόλογα μπορεί να αρχίσουν να φαίνονται πιο ελκυστικά στους επενδυτές από το bitcoin.

JPMorgan: $13.000

Σε σημείωμα της 9ης Νοεμβρίου, ο αναλυτής της JPMorgan Νικόλαος Πανηγυρτζόγλου και η ομάδα του προέβλεψαν ότι η τιμή του bitcoin θα κατρακυλούσε στα 13.000 δολάρια «τις επόμενες εβδομάδες». Είχαν το πλεονέκτημα της εκ των υστέρων πρόβλεψης, μετά την κρίση ρευστότητας στο FTX, η οποία είπαν ότι θα προκαλούσε μια «νέα φάση απομόχλευσης κρυπτονομισμάτων», ασκώντας καθοδική πίεση στις τιμές.

Το κόστος για την παραγωγή νέων bitcoin λειτουργεί ιστορικά ως το κατώτατο όριο για την τιμή του bitcoin και είναι πιθανό να επανέλθει στο χαμηλό των 13.000 δολαρίων, όπως φαίνεται τους καλοκαιρινούς μήνες, είπαν οι αναλυτές. Αυτή δεν είναι τόσο μακριά από την τρέχουσα τιμή του bitcoin όσο κάποιες άλλες προβλέψεις, αλλά εξακολουθεί να είναι πολύ χαμηλότερη από την τιμή της Παρασκευής που ήταν λίγο κάτω από τα $17.000.

Absolute Strategy Research: $13.000

Ο Ιαν Χάρνετ, συνιδρυτής και επικεφαλής επενδύσεων στην εταιρεία μακροοικονομικών ερευνών Absolute Strategy Research, προειδοποίησε τον Ιούνιο ότι το κορυφαίο ψηφιακό νόμισμα στον κόσμο ήταν πιθανό να φτάσει τα 13.000 δολάρια.

Ο Χάρνετ είπε ότι, σε προηγούμενα ράλι κρυπτογράφησης, το bitcoin είχε στη συνέχεια την τάση να πέφτει περίπου κατά 80% από τα υψηλά όλων των εποχών. Το 2018, για παράδειγμα, έπεσε κατακόρυφα κοντά στα $3.000 αφού έφτασε στο ανώτατο όριο των σχεδόν 20.000 στα τέλη του 2017.

Ο στόχος του Χάρνετ είναι πιο κοντά στα τρέχοντα επίπεδα, αλλά το bitcoin θα πρέπει να πέσει άλλο 22% για να φτάσει στα $13.000.

Μαρκ Μόμπιους: $20.000 και μετά $10.000

Ο βετεράνος επενδυτής πιθανώς έκανε μια από τις ακριβέστερες προβλέψεις για το bitcoin.

Τον Μάιο, όταν η τιμή του bitcoin ήταν πάνω από τα 28.000 δολάρια, είπε στο Financial News ότι πιθανότατα θα πέσει στα 20.000 δολάρια, στη συνέχεια θα αναπηδήσει, αλλά τελικά θα κατρακυλήσει στα 10.000 δολάρια.

Το Bitcoin έπεσε κάτω από τα 20.000 τον Ιούνιο και στη συνέχεια αναπήδησε τον Αύγουστο πριν υποχωρήσει ξανά κατά τη διάρκεια του υπόλοιπου έτους.

Ωστόσο, το όριο των 10.000 δολαρίων δεν επιτεύχθηκε.

Ο Μόμπιους είπε στο CNBC ότι προβλέπει ότι το bitcoin θα φτάσει τα 10.000 δολάρια το 2023.

Κάρολ Αλεξάντερ: $10.000

Τον Δεκέμβριο του 2021, έναν μήνα μετά το υψηλό όλων των εποχών του bitcoin, η Κάρολ Αλεξάντερ, καθηγήτρια οικονομικών στο Πανεπιστήμιο του Sussex, είπε ότι περίμενε ότι το bitcoin θα πέσει στα 10.000 δολάρια «ή και περισσότερο» το 2022.

Το Bitcoin εκείνη την εποχή είχε υποχωρήσει περίπου 30% από το ρεκόρ σχεδόν των 69.000 δολαρίων. Ωστόσο, πολλοί εκείνη την εποχή προέβλεπαν περαιτέρω κέρδη. Η Αλεξάντερ ήταν μια από τις σπάνιες φωνές που πήγαιναν κόντρα στο ρεύμα.

By