Τετάρτη, 28 Οκτωβρίου, 2020

Ο κατάλογος μέτρων της ελληνικής κυβέρνησης

Συνολικά έσοδα 3,7 δισ. προσδοκά η κυβέρνηση

ypoik

Κύρια όπλα της η φορολόγηση καταθέσεων εξωτερικού (750 εκατ), οι ρυθμίσεις χρεών, το λαθρεμπόριο και οι άδειες τηλεοπτικών καναλιών. Πρόβλεψη για 1,5 δισ. ευρώ από τις μεταρρυθμίσεις με έμφαση σε ΟΛΠ, αεροδρόμια.

Έσοδα 750 εκατ. ευρώ από την φορολόγηση των καταθέσεων στο εξωτερικό προβλέπει η λίστα που κατήρτισε η κυβέρνηση με την οποία προσδοκά συνολικά έσοδα 3,7 δισ. ευρώ. Ειδικότερα, σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Οικονομικών, η λίστα περιλαμβάνει μια σειρά από τομείς που έχουν συζητηθεί ανάμεσα στην Ελλάδα και τους πιστωτές της.

Τα δημοσιονομικά

Όσον αφορά το δημοσιονομικό μέτωπο, το υπουργείο Οικονομικών υπολογίζει ότι το πρωτογενές πλεόνασμα θα ξεπεράσει το 1,2% το 2015 και ενδέχεται να φτάσει το 1,5% εφόσον εφαρμοστούν μια σειρά από μέτρα με δημοσιονομικό αντίκτυπο 3,7 δισ. ευρώ. Η επιβεβαίωση των προβλέψεων αυτών θα εξαρτηθεί και από την γρήγορη ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων.

Το μεγαλύτερο μέρος των εσόδων προβλέπεται να καλυφθεί από ελέγχους σε καταθέσεις στο εξωτερικό (725 εκατ. ευρώ), την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής στον ΦΠΑ (350 εκατ. ευρώ), την αδειοδότηση των καναλιών (350 εκατ. ευρώ) και την ρύθμιση των καθυστερούμενων οφειλών στην εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία (600 εκατ. ευρώ).

Μεταξύ των μέτρων περιλαμβάνεται και η απλοποίηση του κώδικα φορολογίας εισοδήματος (300 εκατ. ευρώ), το σχέδιο για κληρώσεις με λαχνούς στις αποδείξεις λιανικής (270 εκατ. ευρώ), η καταπολέμηση του λαθρεμπορίου στα τσιγάρα και στα καύσιμα (250 εκατ. ευρώ) και νέοι διαγωνισμοί για τα ηλεκτρονικά τυχερά παιχνίδια (200 εκατ. ευρώ αντί για 500 που ήταν η αρχική πρόβλεψη).

Η ανάπτυξη προβλέπεται στο 1,4% από 2,9% για το 2015, ενώ την επόμενη χρονιά θα ανακάμψει στο 2,9%. Η ανεργία αναμένεται να διαμορφωθεί φέτος στο 23,4% έναντι προηγούμενης πρόβλεψης για 22,6%, ενώ το 2014 θα υποχωρήσει στο 21,1%.

Ο πληθωρισμός θα παραμένει σε αρνητικά επίπεδα και το 2015, στο -0,5% και θα επιστρέψει σε θετικό επίπεδο το 2016, στο 0,6%.

Σημειώνεται, πως οι προβλέψεις του υπουργείου Οικονομικών βασίζονται στην υπόθεση πως η κυβέρνηση θα αναβάλλει την ρήτρα μηδενικού ελλείμματος για επικουρικές συντάξεις και θα επαναφέρει το δώρο για τους συντάξεις κάτω από το όριο φτώχιας. Η αναβολή της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος «κοστίζει» 326 εκατ. ευρώ. Συνολικά 600 εκατ. ευρώ κοστίζει η επαναφορά της 13ης σύνταξης για συνταξιούχους που ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας, ενώ η κυβέρνηση κάνει γνωστό ότι θα διατηρήσει το ίδιο καθεστώς για το ΕΚΑΣ, μέτρο με κόστος 82 εκατ. ευρώ. Συμπεριλαμβανομένων αυτών των παρεμβάσεων με δημοσιονομικό το καθαρό δημοσιονομικό αποτέλεσμα υπολογίζεται 3,7 δισ. ευρώ.
Ιδιωτικοποιήσεις

Η κυβέρνηση έχει αναθεωρήσει το στόχο για έσοδα στο 1,5 δισ. ευρώ για το 2015, δηλαδή 700 εκατ. ευρώ χαμηλότερα από τα 2,2 που υπολόγιζε η προηγούμενη κυβέρνηση. Ρόλο κλειδί έχει το λιμάνι του Πειραιά, η άδεια ιπποδρομιακού στοιχήματος (ΟΔΙΕ) και τα περιφερειακά αεροδρόμια.
Δομικές μεταρρυθμίσεις

• Ενίσχυση της αυτονομίας της Γενικής Γραμματείας Εσόδων.
• Κατάργηση στις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις που υπονομεύουν τη σταθερότητα του ασφαλιστικού συστήματος
• Εκσυγχρονισμό του κώδικα είσπραξης εσόδων και εξάλειψη των εξαιρέσεων.
• Προώθηση συστήματος που θα ακυρώσει τις καθυστερήσεις τις πληρωμές από το κράτος στους φορολογούμενους και αντίστροφα (συμψηφισμοί).
• Εφαρμογή ενός «οργανικού» νόμου για τον προϋπολογισμό που βελτιώνει τη διαχείριση των δημόσιων οικονομικών.
• Προώθηση εξωδικαστικών συμβιβασμών για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια.
• Προώθηση νέου κώδικα ποινικής δικονομίας που θα προωθεί καλύτερη εξειδίκευση των δικαστηρίων και προώθηση συστήματος ηλεκτρονικής υποβολής για να επιταχυνθεί η απονομή δικαιοσύνης.
• Βελτίωση της αξιοπιστίας και της ανεξαρτησίας της ΕΛΣΤΑΤ.

Η κυβέρνηση εξετάζει παράλληλα την υιοθέτηση μέτρων που έμειναν στα συρτάρια και σχετίζονται με προηγούμενες αξιολογήσεις. Αφορούν μεταξύ άλλων τη δημόσια διοίκηση, το πτωχευτικό δίκαιο, τα επαγγέλματα και τις αγορές υπηρεσιών.

Στο τραπέζι βρίσκεται και ο εξορθολογισμός των αμοιβών που εισπράττουν οι δημόσιοι υπάλληλοι αλλά απορρίπτει περικοπές μισθών για περίπου 70.000 εξ αυτών, αφορά κυρίως τους υπαλλήλους του υπουργείου Οικονομικών που είχε χορηγηθεί προσωπική διαφορά μετά την κατάργηση σειράς ειδικών επιδομάτων).

Τέλος η κυβέρνηση επιθυμεί να εξεταστεί το θέμα του χρέους, να συνδεθεί η αποπληρωμή του με την ανάπτυξη και να αξιοποιηθεί μια σειρά εργαλείων (swaps) για τη μείωσή του.

Παράλληλα εισηγείται τη δημιουργία επενδυτικού προγράμματος σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (EIB) αλλά και να διαχειριστεί το θέμα των κόκκινων δανείων μέσα από τη δημιουργία ενός φορέα (bad bank) που θα χρηματοδοτηθεί από τα 10,9 δισ. του μαξιλαριού του ΤΧΣ που επέστρεψε στον EFSF.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By