Κυριακή, 21 Ιουλίου, 2024

Ο Κιμ Γιονγκ Ουν εμφανίστηκε μετά από δύο εβδομάδες: Φοβάται τον κορωνοϊό και κρατάει τις αποστάσεις

Ευδιάθετος και χαμογελαστός με λευκό πουκάμισο, εμφανίστηκε την Κυριακή ο Κιμ Γιονγκ Ουν στη 13η συνεδρίαση του Πολιτικού Γραφείου του Εργατικού Κόμματος της Βόρειας Κορέας.

Ο κληρονομικός ηγέτης του καθεστώτος είχε να δώσει σημεία ζωής από το Σάββατο 23 Μαΐου, όταν προήδρευσε στην Κεντρική Στρατιωτική Επιτροπή ενώ τον Απρίλιο η μακρά απουσία του από τη δημόσια ζωή της χώρας έγινε αφορμή για φήμες και σενάρια, που υποστήριζαν πως αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα υγείας ή είναι νεκρός.

Όπως, όμως, δείχνουν και οι φωτογραφίες που έδωσε στη δημοσιότητα το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων της Βόρειας Κορέας (KCNA) από τη συνεδρίαση του Πολίτ Μπιρό, ο Κιμ είναι καλά στην υγεία του, αλλά κρατά την απόσταση των δύο μέτρων από τους υπόλοιπους συνέδρους από φόβο μήπως μολυνθεί από κορωνοϊό.

Αν και μετά το ξέσπασμα της πανδημίας η Βόρεια Κορέα υποστήριζε πως δεν έχει κρούσματα της νόσου Covid 19, η γειτνίαση με την Κίνα δεν άφηνε περιθώρια στη Δύση να πιστέψει τον παραπάνω ισχυρισμό.

Στη συνεδρίαση συζητήθηκαν «σοβαρά θέματα» για την περαιτέρω ανάπτυξη της οικονομίας καθώς και η βελτίωση του βιοτικού επιπέδου των πολιτών, όπως ανακοίνωσε το KCNA. Η οικονομία στη Βόρεια Κορέα αντιμετωπίζει, ήδη, σοβαρό πρόβλημα, μετά την επιβολή κυρώσεων από τη Δύση εξαιτίας του πυρηνικού προγράμματος της χώρας.

Οι απειλές της μικρότερης αδελφής του για τα φυλλάδια προπαγάνδας από τους αποστάτες

Πάντως, στη συνεδρίαση ο ισχυρός άνδρας του καθεστώτος δεν αναφέρθηκε στο πρόβλημα που ανέκυψε με τη Σεούλ, πρόσφατα, όταν αποστάτες από τη Βόρεια Κορέα πέταξαν φυλλάδια προπαγάνδας με μπαλόνια στα σύνορα με τη Νότια Κορέα.

Στις 3 Ιουνίου η μικρότερη αδελφή του Κιμ, Κιμ Γιο Τζονγκ, διαμήνυσε στη Νότια Κορέα πως, αν οι αποστάτες δεν σταματήσουν την προπαγάνδα με τα φυλλάδια, κινδυνεύει η διμερής συμφωνία για ειρήνη που είχε υπογραφεί μεταξύ των δύο χωρών τον Σεπτέμβριο του 2018.

Στην ανακοίνωσή της η «πριγκίπισσα της Βόρειας Κορέας», αποκαλούσε τους συμπατριώτες της, που αναζήτησαν καταφύγιο στη Σεούλ και είναι υπεύθυνοι για τα φυλλάδια προπαγάνδας, «μπάσταρδα σκυλιά» και «αποβράσματα».

Το υπουργείο Ενοποίησης της Νότιας Κορέας δεσμεύτηκε να λάβει μέτρα για την απαγόρευση των φυλλαδίων προπαγάνδας και δηλώνει πως παραμένει πιστό στη γραμμή της συμφωνίας που υπεγράφη μεταξύ των δύο μερών.

Πάντως, την Δευτέρα το υπουργείο Ενοποίησης ανακοίνωσε πως η Πιονγκγιάνγκ δεν απάντησε σε ένα τηλεφώνημα «ρουτίνας» αξιωματούχων της Σεούλ, που συνηθίζεται καθημερινά μεταξύ των δύο χωρών.

Οι φήμες για την «εξαφάνιση» του Κιμ Γιονγκ Ουν και τα σενάρια διαδοχής

Τους τελευταίους μήνες ο Κιμ Γιονγκ Ουν άρχισε να «εξαφανίζεται» από το προσκήνιο και τα μέσα ενημέρωσης στις ΗΠΑ, την Ιαπωνία και το Χονγκ Κονγκ, ανέφεραν πως έχει υποβληθεί σε σοβαρή επέμβαση στην καρδιά ή έχει μείνει φυτό από την επέμβαση ή ακόμα πως είναι νεκρός και το καθεστώς θα ανακοινώσει τον θάνατό του.

Η Σεούλ επέμενε πως τα σχετικά δημοσιεύματα είναι αβάσιμα και δια στόματος ανώτατων αξιωματούχων υποστήριζε πως ο Κιμ, μάλλον, έχει απομακρυνθεί από την Πιονγκγιάνγκ εξαιτίας της πανδημίας.

Πράγματι, δορυφορικές φωτογραφίες από την ομάδα 38 North, που με έδρα την Ουάσινγκτον αναλύει τα τεκταινόμενα στη Βόρεια Κορέα, κατέγραψαν τον Απρίλιο το προσωπικό τρένο του Κιμ και τα πολυτελή σκάφη του στην παραθαλάσσια πόλη Ουονσάν, όπου διαθέτει συγκρότημα κατοικιών.

Ο Κιμ Γιονγκ Ουν είχε εξαφανιστεί από τις 11 Απριλίου και στις 15 Απριλίου η απουσία του από τις εκδηλώσεις για την γέννηση του παππού του και ιδρυτή του καθεστώτος, Κιμ Ιλ Σουνγκ, έδωσε τροφή στις φήμες πως κάτι συμβαίνει με την υγεία του ενώ παράλληλα, τα σενάρια για τους πιθανούς διαδόχους του έκαναν την εμφάνισή τους.

Επικρατέστερη διάδοχος θεωρήθηκε η μικρότερη αδελφή του, που τα δύο τελευταία χρόνια έχει πυκνώσει τις δημόσιες εμφανίσεις στο πλευρό του.

Όμως, την Πρωτομαγιά, τα κρατικά μέσα ενημέρωσης έδωσαν στην δημοσιότητα φωτογραφίες από τα εγκαίνια εργοστασίου λιπασμάτων, όπου ο «Ανώτατος Ηγέτης» έκοψε την κόκκινη κορδέλα και έβαλε τέλος στις φήμες για την υγεία του.

Ακολούθησε μια θεωρία συνωμοσίας, που υποστήριζε πως δεν ήταν ο Κιμ στα εγκαίνια, αλλά ο σωσίας του, ίσως, επειδή, τις φωτογραφίες από τη εκδήλωση δεν συνόδευε και το σχετικό βίντεο.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By