Παρασκευή, 20 Μαΐου, 2022

Ο N. Κοτζιάς «κρύβει» ότι ψηφίζει κυρώσεις για τους Ρώσους

Με αυτή του την απόφαση ο Νίκος Κοτζιάς υιοθετεί επίσημα πλέον τη γραμμή Βενιζέλου στα θέματα εξωτερικής πολιτικής

Ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών Ν. Κοτζιάς εκπροσώπησε την Ελλάδα την Δευτέρα 22 Ιουνίου στη τακτική σύνοδο του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της Ε.Ε. που έγινε στο Λουξεμβούργο. Θυμίζουμε πως την ίδια ημέρα συνήλθε και το έκτακτο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για το ζήτημα της Ελλάδας.

Γράφει ο Παναγιώτης Φωτεινός

Μετά τη ολοκλήρωση της τακτικής συνόδου, ο Έλληνας ΥΠΕΞ ανήρτησε στην επίσημη ιστοσελίδα του υπουργείου δηλώσεις, που αφορούσαν τη παρουσίαση των ελληνικών θέσεων για θέματα Ενέργειας, Μετανάστευσης, αλλά και το ευνομούμενο ευρωπαϊκό πλαίσιο μέσα στο οποίο πρέπει να κινηθούν όλες οι αποφάσεις της συνόδου.

Δεν ανήρτησε όμως την σημαντικότερη απόφαση του Συμβουλίου, κατά την οποία να παρατείνονται οι κυρώσεις της ΕΕ προς την Ρωσία για 6 μήνες μέχρι 31-01-2016. Υπενθυμίζεται πως κατά τη διάρκεια της ψηφοφορίας για απόφαση σε σύνοδο των Υπουργών Εξωτερικών, διατηρείται το δικαίωμα της αρνησικυρίας (βέτο).

Κοινώς για τη λήψη οποιασδήποτε απόφασης για κυρώσεις και ποινές σε κάποιο κράτος, απαιτείται ομοφωνία, άρα και η ψήφος του Έλληνα Υπουργού Εξωτερικών, κάτι που παραλείφθηκε τεχνηέντως στην μακροσκελέστατη ανακοίνωση.

Με αυτή του την απόφαση ο Νίκος Κοτζιάς προσέρχεται επίσημα πλέον στη γραμμή Βενιζέλου. Που όταν ήταν υπουργός Εξωτερικών, αν και είχε κατακεραυνωθεί από την τότε αντιπολίτευση, δεν διαφοροποιήθηκε από την κοινή γραμμή, που είχαν οι εταίροι μας στην Ε.Ε. σε αυτό το θέμα.

(Visited 1 times, 1 visits today)