Τετάρτη, 25 Μαΐου, 2022

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης παρουσίασε στην Αμερική το όραμα του για την Ελλάδα

Το όραμά του για την Ελλάδα ξεδιπλώνει με συνέντευξη στην ομογενειακή εφημερίδα «Εθνικός Κήρυκας» ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος επισκέπτεται τις ΗΠΑ.

Ο κ. Μητσοτάκης βρέθηκε στη Βοστώνη για μερικές μέρες και μίλησε στα πανεπιστήμια “Tufts” και “Harvard”, όπου είχε κάνει και τις μεταπτυχιακές του σπουδές.

Στην ερώτηση ποιες αναμνήσεις του έρχονται στο νου με την τωρινή του επίσκεψη απάντησε: «Η Βοστώνη είναι συνυφασμένη με τα φοιτητικά μου χρόνια. Ήρθα για πρώτη φορά στην πόλη πριν από τριάντα χρόνια. Ήμουν 18 ετών. Είχα μόλις αποφοιτήσει από το λύκειο. Έμεινα έξι υπέροχα χρόνια. Είχα την τιμή να σπουδάσω σε ένα από τα κορυφαία πανεπιστήμια του κόσμου. Έκανα φίλους αληθινούς, από εκείνους που κρατάς για μια ζωή. Γνώρισα ακαδημαϊκούς που μου άφησαν ανεξίτηλο το στίγμα τους για μια ολόκληρη ζωή. Ήρθα έφηβος και έφυγα επιστήμονας».

Στη συνέντευξη ο κ. Μητσοτάκης παρουσίασε και το όραμά του για την Ελλάδα:

«Ο καταστροφικός κύκλος οικονομικής μιζέριας, πολιτικής αδράνειας και χαμηλών προσδοκιών, που καθηλώνει τη χώρα στη στασιμότητα πρέπει επιτέλους να σπάσει. Σήμερα, είναι περισσότερο από ποτέ αναγκαίο, να συν – διαμορφώσουμε ένα συλλογικό εθνικό όραμα για την Ελλάδα.
– Μιας Ελλάδας, που απελευθερώνει και στέκεται αρωγός, δίπλα και όχι απέναντι στις δημιουργικές δυνάμεις του τόπου μας και ειδικά στους νέους
– Μιας Ελλάδας, που επιδιώκει την αριστεία και την επιβράβευση σε κάθε τομέα της οικονομικής και κοινωνικής ζωής και η οποία, πέρα από την ατομική επιτυχία, διαμορφώνει συλλογικά πρότυπα
– Μιας Ελλάδας, που βάζει το δημόσιο συμφέρον και τη λειτουργία των θεσμών στην πρώτη θέση της πολιτικής
– Μιας Ελλάδας, που δεν λησμονά ότι στο επίκεντρο κάθε δίκαιης δημόσιας πολιτικής είναι οι «ξεχασμένοι Έλληνες». Οι συμπολίτες μας που σήμερα βρίσκονται απομονωμένοι, στο περιθώριο της οικονομικής και κοινωνικής ζωής.

Στο επίκεντρο της Συμφωνίας Αλήθειας, που παρουσιάσαμε στη Δ.Ε.Θ., βρίσκεται μία κρίσιμη παραδοχή: Μόνο η κοινωνική οικονομία της αγοράς μπορεί να παράγει πλούτο για όλους, να προσελκύσει επενδύσεις, να δημιουργήσει νέες δουλειές. Και μόνο ένα ισχυρό αλλά και αποτελεσματικό κράτος, απαλλαγμένο από τα βαρίδια της πελατειακής λογικής, μπορεί να διευκολύνει την όσον το δυνατόν πιο δίκαιη κατανομή αυτού του πλούτου. Η μάχη που πρέπει να δώσουμε είναι μια βαθιά ιδεολογική μάχη. Μια μάχη, που απαιτεί από όλους μας να επαναπροσδιορίσουμε το πλαίσιο των αξιών πάνω στις οποίες οργανώνουμε την οικονομική και κοινωνική μας ζωή αλλά και την εν γένει συμπεριφορά μας. Μια μάχη για να επιστρέψει η κοινωνία και η οικονομία στις δημιουργικές αξίες της ζωής. Σε εκείνες τις αξίες που καθιστούν ισχυρές τις δημοκρατικές κοινωνίες: Στην αξιοκρατία, στη διαφάνεια, στη σκληρή δουλειά, στη δημιουργική φιλοδοξία, στην εμπιστοσύνη στους θεσμούς, στην αλληλεγγύη και συνοχή, στην ανάδειξη και στήριξη της αριστείας, την επιβράβευση της επιχειρηματικής ανάληψης κινδύνων και της καινοτόμου επιχειρηματικής δραστηριότητας. Αυτές τις αξίες πρέπει να αντιτάξουμε στην απαξία του λαϊκισμού, που τόσα δεινά συσσώρευσε στη χώρα μας. Αλλά, δυστυχώς, και σε πολλές άλλες χώρες του κόσμου, καλλιεργώντας τη νοοτροπία της ήσσονος προσπάθειας και, τελικά, καθηλώνοντας κοινωνίες σε ένα καταθλιπτικό περιβάλλον χαμηλών προσδοκιών».

Μητσοτάκης από το Χάρβαρντ: Πρέπει να τελειώσουμε με το λαϊκισμό

«Ο λαϊκισμός είναι αποτελεσματικός στην αντιπολίτευση και αναποτελεσματικός στην διακυβέρνηση». Με αυτή τη φράση, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκαθάρισε, για μία ακόμη φορά, ότι η ΝΔ διαχωρίζει τη θέση της από το λαϊκισμό «λέγοντας την αλήθεια».
Ο πρόεδρος της ΝΔ μίλησε στο Χάρβαρντ, σε διάλεξη με θέμα «Το μέλλον της Δημοκρατίας» και τόνισε πως στόχος του κόμματός του είναι να προσφέρει ένα νέο όραμα πολιτικής.

«Πρώτη μας προτεραιότητα, να δείξουμε στον κόσμο ότι αναγνωρίζουμε τα λάθη του παρελθόντος. Να ανακτήσουμε την εμπιστοσύνη του. Να πείσουμε ότι αλλάζουμε. Με νέες ιδέες, νέους ανθρώπους, νέες πολιτικές», ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης, επισημαίνοντας πως η ΝΔ πήρε το ρίσκο να προσπαθήσει να χτίσει μια «κουλτούρα ελπίδας», λέγοντας στον κόσμο μόνο την αλήθεια.
Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης τονίζει πως η αντιμετώπιση του λαϊκισμού αποτελεί κρίσιμο ζήτημα για την Ελλάδα, είτε προέρχεται από την Αριστερά, είτε από τη Δεξιά.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ εκλέχθηκε στηριζόμενος σε ένα μεγάλο ψέμα. Αναπόφευκτα η χώρα συγκρούστηκε με την πραγματικότητα. Υποχρεωθήκαμε να υπογράψουμε ένα τρίτο μνημόνιο. Η οικονομία παραμένει σε ύφεση. Η Ελλάδα παραμένει, έξι χρόνια μετά το ξέσπασμα της κρίσης, εντός προγραμμάτων διάσωσης. Το 90% του πληθυσμού πιστεύει ότι η χώρα κατευθύνεται στη λάθος κατεύθυνση», συμπλήρωσε.

Σχετικά με τη δική του πρόταση για την έξοδο από την κρίση, υπενθύμισε πως χρειάζεται ένα νέο μείγμα δημοσιονομικής πολιτικής και πως το πρόγραμμα που παρουσίασε στη Θεσσαλονίκη είναι κοστολογημένο.

«Πιστεύουμε στη μείωση της φορολογίας και των κρατικών δαπανών για να έρθει η ανάπτυξη. Παράλληλα, τονίσαμε ότι είναι αναγκαία η προσέλκυση ξένων επενδύσεων για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Οφείλουμε να σταματήσουμε άμεσα το brain drain. Η Ελλάδα διαθέτει συγκριτικά πλεονεκτήματα και αυτά πρέπει να αναδείξουμε», συμπλήρωσε, βάζοντας ως προϋπόθεση επιτυχίας μια πολιτική αλλαγή.

«Η δέσμευση για ουσιαστικές, δομικές μεταρρυθμίσεις πρέπει να είναι αδιαπραγμάτευτη. Η μεταρρυθμιστική μας ατζέντα είναι αναγκαία για τη χώρα. Αυτή η κυβέρνηση δεν έχει κερδίσει την απαραίτητη εμπιστοσύνη για να προσελκύσει επενδύσεις, ενώ δεν πιστεύει ούτε στην ουσία των μεταρρυθμίσεων που πρέπει να γίνουν άμεσα», πρόσθεσε.

Επιπλέον εξήγησε ότι πρέπει να διαπραγματευτούμε με τους εταίρους μας ώστε να μειωθούν τα πρωτογενή πλεονάσματα που έχουν συμφωνηθεί καθώς, είπε, είναι πολύ δύσκολο να ανακάμψει η οικονομία με πλεονάσματα της τάξης του 3,5% για την επόμενη δεκαετία.

«Τόσο υψηλά πλεονάσματα μπορεί να υπονομεύουν τις μεταρρυθμίσεις. Τα πρωτογενή πλεονάσματα συνδέονται άμεσα και με το θέμα του μη βιώσιμου ελληνικού χρέους», ανέφερε.

Επιπρόσθετα εμφανίστηκε βέβαιος ότι η ΝΔ θα κερδίσει τις επόμενες εκλογές.

«Εκλέχθηκα πρόεδρος πριν από εννέα μήνες. Χάσαμε πριν ένα χρόνο τις εκλογές με διαφορά 7%. Σήμερα, οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι προηγούμαστε με μια διαφορά που κυμαίνεται από 7% έως 12%. Πιστεύουμε ότι ο λαϊκισμός θα νικηθεί διότι δεν μπορεί να φέρει αποτελέσματα. Δεν θα υποσχεθούμε περισσότερα από όσα μπορούμε να δώσουμε. Η Ελλάδα θα ορθοποδήσει. Το πιστεύω ειλικρινά», υπογράμμισε.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By