Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Ο Μακρόν απέκτησε τον δικό του Τσίπρα -Όσα απίστευτα συμβαίνουν στις γαλλικές εκλογές

Η Γαλλία έχει βουλευτικές εκλογές την Κυριακή, 12 Ιουνίου (α΄ γύρος) και τα πράγματα εξελίσσονται με τρόπο που δεν περίμενε ο Μακρόν: βασικός του αντίπαλος αυτή τη φορά δεν είναι η ακροδεξιά Λεπέν, αλλά ο ακροαριστερός Ζαν Λικ Μελανσόν. Το πολιτικό σκηνικό της Γαλλίας βρίσκεται στα όρια νευρικής κρίσης.

Με τη Λεπέν αποδυναμωμένη, οι βουλευτικές εκλογές μετατράπηκαν σε μονομαχία Μακρόν-Μελανσόν. Κι αυτό γιατί η Δεξιά έχει καταρρεύσει, οι Σοσιαλιστές εντάχθηκαν στον αριστερό συνασπισμό Μελανσόν (Nupes), τα άλλα κόμματα είναι ανύπαρκτα. Η Γαλλία γνωρίζει βαθιές και βίαιες μετατροπές στο κομματικό και πολιτικό της σύστημα, εν μέσω πολλαπλών κρίσεων, και όλα μοιάζουν ρευστά. Για πρώτη φορά, ο Εμανουέλ Μακρόν κινδυνεύει να χάσει την απόλυτη πλειοψηφία και ίσως αναγκαστεί να συγκατοικήσει με την ακροαριστερά. Του βγήκε ξινός ο θρίαμβος στις προεδρικές!

Τι πληρώνει ο Γάλλος πρόεδρος και ένας συνασπισμός κομμάτων (Nupes), υπό τον ακροαριστερό Μελανσόν, απειλεί να του στερήσει την κοινοβουλευτική πλειοψηφία; Τη δεξιά στροφή του, το απόμακρο στιλ, την σκληρή μεταρρυθμιστική διακυβέρνηση, εκτιμούν Γάλλοι αναλυτές. Η πρώτη θητεία του στο Ελιζέ έφερε στο προσκήνιο δυναμικά κοινωνικά κινήματα και έντονες συγκρούσεις με τα «κίτρινα γιλέκα». Έντεχνα οι αντίπαλοί του δημιούργησαν μια εικόνα ανάλγητου, «προέδρου των πλουσίων», από την οποία ο Μακρόν παλεύει τώρα να απαλλαγεί. Κι έτσι έχουμε το παράδοξο, παγκοσμίως ο Μακρόν να θεωρείται asset και πολιτικό αστέρι και στη Γαλλία να έχουν άλλη άποψη.

Πως έφτασε η Γαλλία να θέλει να εμπιστευτεί την τύχη της σε έναν ακροαριστερό πολιτικό; Ο Μελανσόν, στα 70 του, παρότι θεωρείται υποστηρικτής ορισμένων θεωριών συνωμοσίας, φιλοπουτινικός, αντιευρωπαϊστής αλλά και αντισημίτης, στο πλαίσιο της ισλαμο-αριστεριστικής του ατζέντας, φαίνεται να κρατάει τις δυνάμεις του σε σταθερά επίπεδα. Είναι λαϊκιστής και κερδίζει ψήφους με τη γνωστή συνταγή της αριστεράς: βρίζει το «σύστημα», το ΝΑΤΟ και τον καπιταλισμό, απειλεί με «ανυπακοή» στις οδηγίες της ΕΕ, υπόσχεται θηριώδεις αυξήσεις μισθών και επιδόματα.

Τι υπόσχεται: 50 επιπλέον δις για την οικολογική μετάβαση, 75 δις για 1 εκατ. νέους διορισμούς στο δημόσιο (!), 125 δις για επιδόματα, αυξήσεις και «αναδιανομή πλούτου». Αύξηση κατώτατου μισθού στα 1.500 ευρώ καθαρά, σύνταξη στα 60, πάγωμα αυξήσεων στα είδη πρώτης ανάγκης, φόρο στις επιχειρήσεις, φόρο μεγάλης περιουσίας. Ειδικό μισθό για όλους τους νέους, και εντελώς δωρεάν παιδεία (φαγητό, μεταφορά, βιβλία, εξωσχολικές δραστηριότητες, σχολικό υλικό), με κόστος 6,9 δισεκατομμύρια ευρώ το χρόνο. «Θα πέσουν επιπλέον 250 δισεκατομμύρια για να ανασάνει ο λαός», δηλώνει ο Μελανσόν. Και πολλοί τον πιστεύουν!

Με τέτοια απίστευτα λεφτόδεντρα να φυτρώνουν στον συνασπισμό Nupes, η οικονομία έγινε πεδίο αντιπαράθεσης. Η κυβέρνηση επισείει την απειλή ενός «κόκκινου κινδύνου» που θα καταδίκαζε τη Γαλλία στη χρεοκοπία. «Το πρόγραμμά του θα τρελάνει τους Γάλλους», δήλωσε ο Μακρόν. «Προτείνει μια σοβιετικού τύπου οικονομία», είπε ο υπουργός Καστανέρ. «Κατανοώ τις δυσκολίες, αλλά ένα τέτοιο πρόγραμμα θα οδηγούσε τη Γαλλία σε πτώχευση και σε λιτότητα», δήλωσε ο ΥΠΟΙΚ Μπρουνό Λεμέρ. Και οι λέξεις που μπήκαν πλέον στον δημόσιο διάλογο είναι «Ελλάδα» και «Αλέξης Τσίπρας»!

Πράγματι, από τα μέσα Μαΐου, μια έκθεση του έγκυρου think tank «Terra Nova», με θέμα «Μελανσόν ή η επιλογή του Τσίπρα», προειδοποίησε για το οικονομικό πρόγραμμα του ακροαριστερού πολιτικού. «Πρόκειται για μια απόλυτη καταστροφή», ανέφερε η 22σέλιδη έκθεση και ανέλυε γιατί η Γαλλία κινδυνεύει να γίνει …Ελλάδα και να χρεοκοπήσει.

Ο συντάκτης της έκθεσης Γκιγιόμ Ανεζό εξηγούσε ότι αν γινόταν πρωθυπουργός ο Μελανσόν θα αναγκαζόταν «να γίνει Τσίπρας», δηλαδή θα ήταν υποχρεωμένος, όπως ο Έλληνας πρωθυπουργός το 2015, να επιλέξει «ανάμεσα σε ένα πρόγραμμα λιτότητας άνευ προηγουμένου» και «στο χάος μιας εξόδου από το ευρώ». Ο Ανεζό περιέγραψε το εφιαλτικό σπιράλ που θα προκαλούσε στη γαλλική οικονομία το πρόγραμμα του Μελανσόν, το οποίο προβλέπει 250 δις νέες δημόσιες δαπάνες, καθώς και μια αύξηση της φορολογίας των επιχειρήσεων στη Γαλλία, εν μέσω ενεργειακής κρίσης και ύφεσης.

Σύμφωνα με την ανάλυση της Terra Nova, η βασική στρατηγική του Ζαν Λικ Μελανσόν είναι «να πάρει όμηρο τη Γαλλία και το οικονομικο-χρηματοπιστωτικό της σύστημα. Θα πάρει έτσι ομήρους όλες τις χώρες της Νότιας Ευρώπης, τους λαούς τους, τις οικονομίες τους, απειλώντας με μια μείζονα συστημική κρίση, ώστε να αναγκάσει τις χώρες του Βορρά να πληρώσουν». Είναι η λεγόμενη στρατηγική «human bomb en Europe», ανέφερε : επειδή η Γαλλία είναι πολύ μεγάλη χώρα για να χρεοκοπήσει, όλοι οι εταίροι της θα τρέξουν, δήθεν, να τη δανείσουν. Με τον Μελανσόν, η Terra Nova προέβλεψε «την πρώτη χρεοκοπία του γαλλικού κράτους από το 1797».

Ένα άλλο think tank, το Ινστιτούτο Montaigne, πέρασε από κόσκινο τις προτάσεις Μελανσόν για την αντιμετώπιση της ακρίβειας. Ο ακροαριστερός ηγέτης υπόσχεται μείωση του ΦΠΑ για προϊόντα πρώτης ανάγκης στο 5% και επιβολή ΦΠΑ για προϊόντα πολυτελείας στο 21,6%! Ο Μελανσόν δηλώνει, μάλιστα, ότι δεν θα υπακούσει στο ευρωπαϊκό δίκαιο αν του έφερναν αντιρρήσεις σε αυτά τα μέτρα («Ανυπακοή» είναι το σύνθημά του), όπως σημειώνει το Ινστιτούτο Montaigne. Άρα η Γαλλία κινδυνεύει να βρεθεί σε ρήξη με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Όλα αυτά θυμίζουν σε εμάς τους Έλληνες τις εφιαλτικές ημέρες υποσχέσεων, αυταπάτης, ματαιώσεων και σκληρής λιτότητας που ζήσαμε επί ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ. Αντί για ανακούφιση, γνωρίσαμε άγρια φορολογία, ανεργία και ύφεση. Αντί για αναδιανομή πλούτου, η μεσαία τάξη οδηγήθηκε στη φτώχεια. Η Ελλάδα έγινε παράδειγμα προς αποφυγήν και βρεθήκαμε στη μαύρη λίστα της ΕΕ. Προφανώς, όταν τα ζούσαμε, την περίοδο 2015-2019, οι Γάλλοι δεν μας πίστευαν. Είμασταν γι’αυτούς οι τεμπέληδες του Νότου, με το χέρι πάντα απλωμένο. Τώρα, με την απειλή Μελανσόν να πλησιάζει, τα καμπανάκια χτυπάνε, οι προοπτικές φοβίζουν, οι πολιτικές επαναπροσδιορίζονται.

«Ε, εμείς δεν είμαστε Ελλάδα!» ήταν η απάντηση Μελανσόν στην έκθεση της Terra Nova. Ένας ακόμη επιπόλαιος δημαγωγός της ακροαριστεράς. Πράγματι η Γαλλία δεν είναι η Ελλάδα. «Ακόμη κι αν φτάναμε στο ίδιο επίπεδο ελλειμάτων και αβάσταχτου χρέους, το πρόβλημα που θα έθετε η Γαλλία στους γείτονές της θα ήταν 14 φορές μεγαλύτερο, αναλογικά με το ΑΕΠ της. Αν χρειαζόταν να στηριχθεί η Γαλλία με ευρωπαϊκά κεφάλαια, όπως έγινε στην περίπτωση της Ελλάδας, αυτό θα απαιτούσε μια βοήθεια 14 φορές μεγαλύτερη, δηλαδή 500 δισεκατομμύρια ευρώ το χρόνο. Η ΕΚΤ θα ήταν αναγκασμένη να χρηματοδοτεί τη Γαλλία με τον προϋπολογισμό όλης της ΕΕ. Φανταστείτε τι συνέπειες θα είχε αυτό στις οικονομίες των κρατών μελών», του απάντησαν από την Terra Nova.

Και φανταστείτε ότι ο Μελανσόν θεωρεί τον Τσίπρα σχεδόν …δεξιό! Το 2018 τον είχε χαρακτηρίσει μία «από τις πιο ελεεινές φιγούρες της ευρωπαϊκής πολιτικής ζωής», επειδή υπέγραψε μνημόνιο και «πρόδωσε τον λόγο» του λαού, «ξεπουλά την δημόσια περιουσία και καταστρέφει τη χώρα του». «Δεν θέλω να υπάρχει ούτε ένας Γάλλος πολίτης που να πιστεύει πως αν εγώ αναλάβω την εξουσία θα γίνω ένας ακόμη… Τσίπρας», υποσχέθηκε τότε ο Μελανσόν.

Ειλικρινά, οι Γάλλοι δεν έχουν την παραμικρή ιδέα με τι πάνε να μπλέξουν!

By