Πέμπτη, 30 Μαρτίου, 2023

Ο Μάρτιν Σουλτς είναι αποφασισμένος να αναλάβει υπουργείο στη νέα κυβέρνηση

Ο ηγέτης των Σοσιαλδημοκρατών (SPD) Μάρτιν Σουλτς σκοπεύει να αναλάβει υπουργικό θώκο στη νέα κυβέρνηση «μεγάλου συνασπισμού» της Γερμανίας, παρά τις αντιρρήσεις που εκφράζουν στελέχη του κόμματός του, υποστηρίζει το περιοδικό Spiegel.

«Έχει ήδη λάβει την απόφασή του» είπε μια πηγή προσκείμενη στην ηγεσία του SPD, που δεν κατονομάζεται. Το μοναδικό ερώτημα είναι ποιο υπουργείο θα αναλάβει ο πρώην πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Νωρίτερα, ο ηγέτης του SPD στη Θουριγγία Βόλφγκανγκ Τίφενζεε κάλεσε τον Σουλτς να μην συμμετάσχει στη νέα κυβέρνηση συνασπισμού υπό την Άγγελα Μέρκελ. «Μια στροφή 180 μοιρών σε αυτό το θέμα θα κατέστρεφε την αξιοπιστία του Σουλτς», προειδοποίησε, αναφερόμενος στην δέσμευση του αρχηγού του κόμματος, μετά την ήττα του στις εκλογές του Σεπτεμβρίου, ότι θα επιστρέψει στα έδρανα της αντιπολίτευσης στο ομοσπονδιακό κοινοβούλιο.

Σύμφωνα πάντα με το Spiegel, υψηλόβαθμα στελέχη των Σοσιαλδημοκρατών αναμένουν ότι ο Σουλτς, παρά τις εσωκομματικές διαφωνίες, θα αναλάβει είτε το υπουργείο Οικονομικών είτε το υπουργείο Εξωτερικών.

Το περιοδικό υποστηρίζει επίσης ότι ο πρωθυπουργός της Βαυαρίας Χορστ Ζεεχόφερ της CSU έχει εκφράσει επίσης την επιθυμία του να συμμετάσχει στην τέταρτη κυβέρνηση της Μέρκελ. Με τη μεταπήδηση του Ζεεχόφερ από την περιφερειακή στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση, η CSU θα μπορούσε έστω και προσωρινά να επιλύσει τα δικά της εσωκομματικά προβλήματα.

Οι ηγέτες των Σοσιαλδημοκρατών και της Χριστιανικής Ένωσης ξεκίνησαν σήμερα επισήμως τις συνομιλίες τους για τη συγκρότηση κυβέρνησης συνασπισμού και η καγκελάριος Μέρκελ δήλωσε «αισιόδοξη και αποφασισμένη» να καταλήξουν σε συμφωνία σε σύντομο χρονικό διάστημα.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By