Κυριακή, 28 Απριλίου, 2024

Ο Μασκ παραδέχεται: Δεν ήταν οικονομικά έξυπνη κίνηση η εξαγορά της Twitter – Πλήρωσα τα διπλά σε σχέση με την αξία της

Ο ιδιοκτήτης του Twitter, Έλον Μασκ, χαρακτήρισε την αγορά της Twitter μια κακή απόφαση από χρηματοοικονομική άποψη, τουλάχιστον προσώρας, σε συνέντευξη με τον δημοσιογράφο του Fox News, Τάκερ Κάρλσον, που μεταδόθηκε τη Δευτέρα το βράδυ, λέγοντας ότι «το timing ήταν το χειρότερο δυνατό» για την εξαγορά, σε μερικά από τα πιο ευθεία δημόσια σχόλιά του σχετικά με την καταβολή εκ μέρους του 44 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την απόκτηση του μέσου κοινωνικού δικτύωσης.

Ο Μασκ δήλωσε στον Κάρλσον: «Μένει να δούμε αν αυτό θα αποδειχθεί χρηματοοικονομικά έξυπνο – προς το παρόν δεν είναι».

Ο δισεκατομμυριούχος σημείωσε ότι η Twitter αξίζει μόλις το ήμισυ της τιμής αγοράς της – επιβεβαιώνοντας έτσι ένα φερόμενο ως εσωτερικό σημείωμα τον περασμένο μήνα που αποτιμούσε την εταιρεία σε περίπου 20 δισεκατομμύρια δολάρια.

Παρά την κριτική του στο χρηματοοικονομικό σκέλος της συμφωνίας, ο Μασκ δεν εξέφρασε λύπη για την αγορά του Twitter, καθώς «ορισμένα πράγματα είναι ανεκτίμητα», επαναλαμβάνοντας τον διακηρυγμένο από τον ίδιο στόχο του να κάνει το Twitter διαδικτυακό καταφύγιο για την ελευθερία του λόγου – παρόλο που έχει αυθαίρετα αναστείλει τους λογαριασμούς επικριτών και ανταγωνιστών του από τότε που ανέλαβε τα ηνία της εταιρείας και του μέσου.

«Πρέπει να είμαι μια πραγματική ιδιοφυΐα. Ο συγχρονισμός μου ήταν καταπληκτικός», είπε αυτοσαρκαζόμενος ο Μασκ.

Ο ισχυρός άνδρας των SpaceX και Tesla έχει στείλει ανάμεικτα «σήματα» σχετικά με την χρηματοοικονομική υγεία του Twitter. Μόνο μέσα σε μια εβδομάδα τον Νοέμβριο του περασμένου έτους, προέβλεψε δημόσια σε επενδυτικό συνέδριο ότι η Twitter θα μπορούσε να γίνει η πιο πολύτιμη εταιρεία στον κόσμο, ενώ σε ιδιωτικό επίπεδο είχε δηλώσει στο προσωπικό ότι η εταιρεία βρισκόταν σε τροχιά χρεοκοπίας χωρίς σημαντική αύξηση των συνδρομών – με βάση τα έσοδα. Ταυτόχρονα είχε δηλώσει ότι η εταιρεία αιμορραγούσε λόγω απωλειών διαφημιστών. Την περασμένη εβδομάδα υποστήριξε ότι η Twitter βρίσκεται «κοντά σε breakeven» (ισοσκελισμό εσόδων -εξόδων) λόγω των σαρωτικών περικοπών θέσεων εργασίας και της επιστροφής κάποιων εσόδων από διαφημίσεις, και ότι θα έχει θετική ταμειακή ροή το επόμενο τρίμηνο – αν και τα πραγματικά στοιχεία δεν είναι πλέον γνωστά από τότε που ο Μασκ έβγαλε την εταιρεία από το χρηματιστήριο. Ο Μασκ έκανε επίσης την προσφορά του για εξαγορά της Twitter εν μέσω μιας ιστορικής ύφεσης για τις εταιρείες τεχνολογίας. Ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq 100 έχασε σχεδόν το 30% της αξίας του από τη στιγμή που ο Μασκ έκανε την προσφορά του τον Απρίλιο του 2022 μέχρι λίγο πριν την οριστικοποίησή της τον Οκτώβριο. Ο Μασκ εκείνη την περίοδο έκανε πολλές νομικές κινήσεις σε μια προσπάθεια να ακυρώσει τη συμφωνία, προτού υποχωρήσει πριν από μια δίκη στην οποία στόχος ήταν να υποχρεωθεί να αγοράσει την εταιρεία.

Ο Μασκ έχει επανειλημμένα πει ότι η προσθήκη σημαντικού αριθμού συνδρομητών μέσω της υπηρεσίας Twitter Blue της πλατφόρμας είναι ζωτικής σημασίας για τη μελλοντική χρηματοοικονομική σταθερότητά της. Ωστόσο, το ειδησεογραφικό πρακτορείο Mashable το οποίο εστιάζει στα μέσα ενημέρωσης υπολόγισε τον περασμένο μήνα ότι το Twitter είχε μόνο περίπου 475.000 συνδρομητές οι οποίοι πληρώνουν – λιγότερο από το 0,2% των καθημερινών ενεργών χρηστών του. Ένα από τα κύρια σημεία πώλησης του Μασκ για το Twitter Blue είναι η προσθήκη ενός μπλε σημαδιού επαλήθευσης δίπλα στο όνομα ενός χρήστη – το οποίο θεωρούνταν ευρέως σύμβολο κύρους του λογαριασμού πριν ο Μασκ αναλάβει την εταιρεία. Ο Μασκ έγραψε στο Twitter ότι σκοπεύει να αφαιρέσει τα μπλε σημάδια επιλογής από λογαριασμούς «επαληθευμένων παλαιού τύπου» -προφίλ που επαληθεύτηκαν πριν αναλάβει την εταιρεία -την Πέμπτη, σε μια προφανή προσπάθεια να πιέσει τους παλαιού τύπου χρήστες να πληρώσουν για να διατηρήσουν τα μπλε σημάδια.

Υπολογίζουμε ότι ο Μασκ διαθέτει περιουσία καθαρής παρούσας αξίας 189,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων, κυρίως μέσω σημαντικών μεριδίων που κατέχει σε εταιρείες όπως η Tesla και η SpaceX. Ο Μασκ είναι ο δεύτερος πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο πίσω από τον μεγιστάνα του γαλλικού κολοσσού των ειδών πολυτελείας LVMH, Bernard Arnault, ο οποίος έχει εκτιμώμενη καθαρή περιουσία 236,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

By