Τρίτη, 27 Φεβρουαρίου, 2024

Ο Μητσοτάκης διαψεύδει τα περί ανασχηματισμού

“Δεν είναι θέμα των επόμενων εβδομάδων ο ανασχηματισμός” είπε σύμφωνα με πληροφορίες σε στενούς του συνεργάτες ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Με τον τρόπο αυτό, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έβαλε τέλος στα σενάρια που είχε πυροδοτήσει και η δική του τοποθέτηση από το Ισραήλ.

Υπενθυμίζεται ότι μιλώντας χθες σε δημοσιογράφους στην Ιερουσαλήμ είπε πως συνηθίζει να παίρνει τις αποφάσεις του στο βουνό, όπως έκανε τα Χριστούγεννα με την επιλογή της Κατερίνας Σακελλαροπούλου για την Προεδρία της Δημοκρατίας.

«Αλλά τώρα, είναι καλοκαίρι», πρόσθεσε με νόημα ο πρωθυπουργός, συνιστώντας παράλληλα στους δημοσιογράφους να μη χρησιμοποιούν «τη λάθος λέξη», δηλαδή τον ανασχηματισμό, παρά να μιλούν για «διορθωτικές κινήσεις».

Όπως ανέφερε νωρίτερα το newsit.gr, με τη φράση “διορθωτικές κινήσεις” ο πρωθυπουργός προδιέγραψε τα ποιοτικά χαρακτηριστικά του ανασχηματισμού. Οι αλλαγές θα είναι περιορισμένης έκτασης και στοχευμένες (π.χ. υπουργεία Εργασίας, Τουρισμού ή στο επικοινωνιακό επιτελείο), ενώ θα υπάρξουν και “μετατροπές” στην αρχιτεκτονική του κυβερνητικού σχήματος με διασπάσεις υπουργείων και γενικότερη ανακατανομή αρμοδιοτήτων.

Επίσης, όπως έχει πει στο παρελθόν ο πρωθυπουργός, ο ανασχηματισμός θα έχει “άρωμα” γυναίκας, ενώ θ’ αξιοποιηθούν τόσο στελέχη από την κοινοβουλευτική ομάδα της ΝΔ όσο και από τον κεντρώο χώρο ή ακόμη κι αυτόν του ΚΙΝΑΛ, καθώς, σύμφωνα με πληροφορίες του newsit.gr, έχουν ήδη βολιδοσκοπηθεί συγκεκριμένα πρόσωπα.

Αρκετοί εξωκοινοβουλευτικοί υφυπουργοί, παράλληλα, θ’ αποτελέσουν παρελθόν, αλλά το μοντέλο δεν θεωρείται σε γενικές γραμμές αποτυχημένο κι έτσι θα υπάρξουν και τέτοιες επιλογές.

Έντονα συζητείται π.χ. ένα τεχνοκρατικό σχήμα για το νέο ΕΣΥ ή ένα αντίστοιχο για την αξιοποίηση των 32 δις ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης, την υψηλή εποπτεία του οποίου θα έχουν ο κ. Γεραπετρίτης, ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ και υπεύθυνος για το συντονισμό του κυβερνητικού έργου, Άκης Σκέρτσος και ο γενικός γραμματέας του πρωθυπουργού, Γρηγόρης Δημητριάδης.

By