Κάποτε, στις βασιλικές αυλές της Ευρώπης, υπήρχε μια θέση που θεωρούνταν απαραίτητη: ο γελωτοποιός. Ήταν ο άνθρωπος που είχε ως αποστολή να διασκεδάζει τον βασιλιά, να ελαφραίνει την ατμόσφαιρα και, πολλές φορές, να λέει αλήθειες που κανείς άλλος δεν τολμούσε.
Σήμερα μπορεί να μην υπάρχουν βασιλικές αυλές όπως παλιά, όμως ο ρόλος του γελωτοποιού δεν έχει εξαφανιστεί. Απλώς εξελίχθηκε.
Στον κόσμο των δισεκατομμυριούχων, των ιδιωτικών τζετ, των superyachts και των κλειστών κύκλων, υπάρχουν άνθρωποι που η δουλειά τους είναι να δημιουργούν καλή διάθεση. Δεν πρόκειται απαραίτητα για επαγγελματίες κωμικούς, αλλά για προσωπικότητες με χιούμορ, αυθορμητισμό και κοινωνική ευφυΐα, που μπορούν να μετατρέψουν μια ήσυχη βραδιά σε μια αξέχαστη εμπειρία.
Η ιστορία που κυκλοφορεί αυτό το καλοκαίρι μοιάζει βγαλμένη από ταινία. Σύμφωνα με πληροφορίες, η… «πρόσληψη» ενός τέτοιου σύγχρονου γελωτοποιού έγινε στα Κουφονήσια από πλούσιο Κύπριο επιχειρηματία που ζει στο Dubai, πάνω στο κατάστρωμα ενός πολυτελούς γιοτ. Εκεί, μέσα σε μια χαλαρή συζήτηση και αρκετό γέλιο, ένας ιδιαίτερα εύπορος επιχειρηματίας φέρεται να του πρότεινε να τον ακολουθεί στα ταξίδια και στις κοινωνικές του εμφανίσεις, με μοναδική αποστολή να κρατά την παρέα ζωντανή και τη διάθεση στα ύψη.
Για κάποιους ίσως ακούγεται παράξενο. Για όσους όμως γνωρίζουν τον τρόπο ζωής των υπερπλούσιων, δεν αποτελεί έκπληξη. Όταν κάποιος έχει αποκτήσει σχεδόν τα πάντα, αυτό που αναζητά δεν είναι άλλο ένα ακριβό αντικείμενο, αλλά οι αυθεντικές στιγμές, το γέλιο και η καλή παρέα.
Ίσως τελικά ο γελωτοποιός να μην ανήκει μόνο στα βιβλία της ιστορίας. Ίσως απλώς άλλαξε σκηνή: από τα βασιλικά ανάκτορα στα καταστρώματα των superyachts και από τα σκήπτρα στα δισεκατομμύρια.
Γιατί, όσο κι αν αλλάζουν οι εποχές, ένα πράγμα παραμένει ίδιο: οι ισχυροί του κόσμου είχαν πάντοτε δίπλα τους κάποιον που τους έκανε να γελούν.
