Τρίτη, 16 Ιουλίου, 2024

Ο Μπαν Κι Μουν εκφράζει βαθύτατη ανησυχία για την κατάσταση προσφύγων

O επικεφαλής του Οργανισμού κάλεσε τους ηγέτες της Ε.Ε. να επιδείξουν συμπόνια και να υιοθετήσουν μία κοινή προσέγγιση που θα συνάδει με τις υποχρεώσεις τους σε διεθνές επίπεδο

ban ki moun1

Τη βαθύτατη ανησυχία του για την επιδείνωση της κατάστασης των προσφύγων και των μεταναστών που συρρέουν στην Ευρώπη εξέφρασε ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Μπαν Γκι Μουν.

Εν όψει της Συνόδου Κορυφής της Τετάρτης, ο επικεφαλής του Οργανισμού κάλεσε τους ηγέτες της Ε.Ε. να επιδείξουν συμπόνια και να υιοθετήσουν μία κοινή προσέγγιση που θα συνάδει με τις υποχρεώσεις τους σε διεθνές επίπεδο και θα σέβεται το γράμμα και το πνεύμα του Καταστατικού Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών.

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, ο Μπαν Γκι Μουν «παρακολουθεί με μια ολοένα και μεγαλύτερη ανησυχία το κλείσιμο ορισμένων συνόρων στην Ευρώπη, όπως και την έλλειψη επαρκών εγκαταστάσεων υποδοχής αλλά και την ολοένα και αυξανόμενη ποινικοποίηση των παράτυπων μεταναστών και των αιτούντων άσυλο».

Όλοι οι μετανάστες, τονίζεται εν συνεχεία, «πρέπει να γίνονται δεκτοί σε αξιοπρεπείς συνθήκες και με το σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων».

Σημειώνεται ότι την 30η Σεπτεμβρίου, θα συνεδριάσει η γενική συνέλευση του ΟΗΕ «προκειμένου να συζητηθούν οι προκλήσεις τις οποίες θέτουν τα εντεινόμενα μεταναστευτικά ρεύματα και η αύξηση του αριθμού των προσφύγων σε ολόκληρο τον κόσμο».

By