Σάββατο, 18 Μαΐου, 2024

Ο Μπέμπε Γκρίλο ετοιμάζει plan B για την Ιταλία

Τι αναφέρει στο κείμενο του κινήματος του

grillo 1

Στο «σχέδιο Β» για την έξοδο της Ιταλίας από το Ευρώ το οποίο έχουν καταρτίσει αναφέρονται σε ανακοίνωσή τους οι βουλευτές του Κινήματος Πέντε Αστέρων του Μπέπε Γκρίλο.

Στο κείμενο του κινήματος τονίζεται: «μια κυβέρνηση η οποία σκύβει το κεφάλι μπροστά στις γερμανικές επιβολές, έχασε όλες τις ευκαιρίες για να προβάλει αντίσταση και να επανακαθορίσει τους μηχανισμούς του κοινού νομίσματος. Οι Ματέο Ρέντσι και Πιερ Κάρλο Πάντοαν κωφεύουν μπροστά στις ανάγκες των πολιτών. Αλλά τα Πέντε Αστέρια έχουν πέντε σαφή σημεία για ένα σχέδιο Β, για μια εναλλακτική εκτός Ευρώ«.

Το Κίνημα Πέντε Αστέρων (Movimento Cinque Stelle, ή M5S) αναφέρεται αναλυτικά στα πέντε σημεία του «σχεδίου Β» για την έξοδο της Ιταλίας από το Ευρώ, και προσθέτει ότι αυτά προβλέπουν μια «Τράπεζα της Ιταλίας δημόσια και κυρίαρχη, ικανή να κόβει και πάλι νόμισμα και να γίνει δανειστής της υστάτης προσφυγής, την διάθεση του υπουργείου Οικονομικών να παρεμβαίνει στο κεφάλαιο τραπεζών και ασφαλιστικών εταιρειών, τη δημιουργία ενός τεχνικού μηχανισμού, που να συνδέει την αύξηση των μισθών των πιο ευάλωτων κοινωνικά ομάδων, με την άνοδο του πληθωρισμού, τη μετατροπή του δημόσιου χρέους στο νέο νόμισμα, όπως προβλέπει ο κώδικας αστικής δικονομίας, και την αποκατάσταση των συνταγματικών εγγυήσεων σε ότι αφορά την υγεία, την παιδεία και τις τραπεζικές καταθέσεις. Αυτά είναι τα σημεία-κλειδί του σχεδίου Β μας«.

Οι βουλευτές του Κινήματος Πέντε Αστέρων, στο ανακοινωθέν τους καταλήγουν ότι «το Ευρώ με τη σημερινή του μορφή δεν έχει πλέον λόγο ύπαρξης» και «η κυβέρνηση, υποταγμένη στην εξουσία των χρηματοοικονομικών παραγόντων και των γραφειοκρατών των Βρυξελλών, πρέπει να πέσει το γρηγορότερο δυνατόν, για το καλό της Ιταλίας«.

By