Το νέο τεχνολογικό προϊόν Τεχνητής Νοημοσύνης της Κίνας, το DeepSeek, έχει φέρει πανικό στους Αμερικανούς επενδυτές, χτυπώντας στην καρδιά των επενδύσεων που έχει ανακοινώσει ο Ντόναλντ Τραμπ.
Το DeepSeek δεν είναι ένα ακόμη εργαλείο AI (Τεχνητής Νοημοσύνης), ή έτσι ισχυρίζονται οι Κινέζοι δημιουργοί του που το λάνσαραν πριν από μία εβδομάδα στον κόσμο. Το νέο κινεζικό εργαλείο Τεχνητής Νοημοσύνης μέσα σε μερικές ώρες όχι απλώς έχει καταφέρει να δημιουργήσει αίσθηση με τα τεχνικά χαρακτηριστικά του, αλλά κλυδωνίζει με τη μικρή «μπλε φάλαινα», που είναι και το λογότυπό του, το αμερικανικό χρηματιστήριο.
Το DeepSeek, το οποίο είναι σήμερα με διαφορά η Νο 1 εφαρμογή σε downloads και αναζητήσεις στο Apple Store, δίνει στους χρήστες όλα τα χαρακτηριστικά και τα εργαλεία που παρέχει το αντίστοιχο αμερικανικό της OpenAI – και το σημαντικότερο, με πολύ μικρότερο κόστος για τους χρήστες αλλά και για τους ίδιους τους δημιουργούς του.
Ο μυστηριώδης δημιουργός της «μικρής μπλε φάλαινας»- Ποιος είναι ο Mr DeepSeek
Ο Liang Wenfeng είναι ο δημιουργός της νέας τεχνολογικής εφαρμογής DeepSeek, της λεγόμενης «μπλε φάλαινας», που ήδη έγινε Νο1 σε downloads και αναζητήσεις
Ποιος είναι ο Mr DeepSeek;
Η εταιρεία που δημιούργησε το συγκεκριμένο εργαλείο ιδρύθηκε το 2023 από μία εταιρεία start-up, ιδρυτής της οποίας είναι ο Liang Wenfeng, στην κατοχή του οποίου είναι κατά 50% και το hedge fund High Flyer. Η εταιρεία ισχυρίζεται πως το κόστος κατασκευής του συγκεκριμένου εργαλείου είναι κάποια δεκάδες εκατομμύρια, ποσό πολύ μικρότερο από αυτό που απαιτήθηκε για τον Αμερικανό ανταγωνιστή του, το Chat GPT της OpenAI.
Ο 39χρονος Κινέζος ιδρυτής της start-up του DeepSeek ήταν άγνωστος όχι μόνο στη Δύση, αλλά και στο μεγαλύτερο τμήμα των κέντρων αποφάσεων της Κίνας. Στις 20 Ιανουαρίου όλα θα αλλάξουν, όταν ο Liang Wenfeng θα προσκληθεί με ακόμη οχτώ άτομα του χώρου των τεχνολογιών αιχμής της χώρας και θα δώσει μία ομιλία σε μία πολύ κλειστή εκδήλωση που διοργάνωσε ο πρωθυπουργός της Κίνας Li Qiang.
Το τι ειπώθηκε στη συγκεκριμένη εκδήλωση και τι περιελάμβανε η ομιλία του ανθρώπου που ευθύνεται για απώλειες που άγγιξαν το 1 τρισ. δολάρια σε μία μέρα στις αμερικανικές αγορές παραμένει άγνωστο, όπως άγνωστοι είναι και όσοι συμμετείχαν ως ακροατές στη συγκεκριμένη εκδήλωση.
Ο Wenfeng κρατά ένα εξαιρετικά χαμηλό προφίλ και αυτό αποδεικνύεται και από το γεγονός πως πριν από τις 20 Ιανουαρίου έχει δώσει μόλις δύο συνεντεύξεις – και αυτές το 2023, όταν και δημιούργησε τη νεοφυή επιχείρηση τεχνολογίας. Μπορεί ο εμπνευστής του DeepSeek να μην εμφανίζεται στα Μέσα και να έχει την τάση να μην προβάλλει τη δουλειά του και τον ίδιο προσωπικά, αλλά έναν χρόνο πριν ένας από τους γνωστούς Κινέζους επιχειρηματίες, ο διευθύνων σύμβουλος του κινεζικού κολοσσού τεχνολογίας Baidu είχε προϊδεάσει για όσα έρχονταν μιλώντας στο ίδιο συμπόσιο του Κινέζου πρωθυπουργού.
Ο Robin Li είχε μιλήσει για την έλευση της καινοτομίας του ανοιχτού κώδικα στην Τεχνητή Νοημοσύνη, ενώ έδωσε και ένα οικονομικό στίγμα μιλώντας για λύση που δεν απαιτεί, για την ακρίβεια είχε κάνει λόγο για παράκαμψη των κοστοβόρων και σπάνιων εξελιγμένων αμερικανικών microchips.
Παρά το πέπλο μυστηρίου που ακόμη καλύπτει τον δημιουργό του DeepSeek, πηγές από το περιβάλλον του που επικαλούνται μεγάλα κινεζικά μέσα αναφέρουν πως η επιτυχία της εφαρμογής οφείλεται κυρίως στην επιμονή του να μην επικεντρωθεί στη δημιουργία αρχικά μιας εφαρμογής, αλλά να δαπανήσει τα κεφάλαια που είχε καταφέρει να αντλήσει και το ταλέντο που είχε στη διάθεσή του προκειμένου να δημιουργηθεί μία λύση εφάμιλλη του Chat GPT που θα έχει ως δύναμη τα μοντέλα λειτουργίας σε συνδυασμό με το πολύ χαμηλό κόστος.
Σε μία από τις δύο συνεντεύξεις που έχει δώσει ο Liang Wenfeng κάνει ξεκάθαρη τη φιλοσοφία του: «Δεν μπορούμε να μείνουμε κολλημένοι στην αντίληψη πως η κινεζική τεχνολογία και η Τεχνητή Νοημοσύνη υπολείπονται της αμερικανικής. Ανεξάρτητα από το εάν υπάρχει έλλειμμα, ο δικός μας στόχος πρέπει να είναι η καινοτομία. Τα τελευταία τριάντα χρόνια η κινεζική τεχνολογία είχε ως στόχο μόνο την παραγωγή κέρδους, ποτέ δεν ασχοληθήκαμε με την καινοτομία. Αφήσαμε την αγορά να οδηγήσει τις εξελίξεις και όχι το αντίθετο».
Καπιταλιστικά πρότυπα
Ο δημιουργός του DeepSeek γεννήθηκε και μεγάλωσε στη νότια επαρχία Guangdong της Κίνας, μία από τις επαρχίες που στις δεκαετίες του ’80 και του ’90 εισήγαγαν καπιταλιστικά πρότυπα διαχείρισης των δημοσίων πόρων. Σε ηλικία 17 ετών θα φοιτήσει στο Πανεπιστήμιο Zhejiang στον τομέα των Ηλεκτρονικών και Επικοινωνιών, ενώ διαθέτει Master στην Πληροφορική και τα Επικοινωνιακά Δίκτυα από το ίδιο πανεπιστήμιο από το 2010.
Ο Liang Wenfeng από το 2015 είναι συνιδρυτής hedge fund το οποίο έχει ειδίκευση στη δημιουργία μαθηματικών αλγορίθμων για επενδύσεις, ένα fund που μέσα σε έξι χρόνια κατάφερε να αντλήσει 13,8 δισ. δολάρια από την κινεζική αγορά. Το 2023 ανακοίνωσε πως προχωρά στην ίδρυση της DeepSeek και πως στόχος του πλέον θα είναι η καινοτομία και η Τεχνητή Νοημοσύνη.
Στην DeepSeek εργάζονται σήμερα κάποιοι από τους κορυφαίους νέους Κινέζους προγραμματιστές και η εταιρεία επενδύει σημαντικά στο ταλέντο και τις νέες ιδέες προσφέροντας συμβόλαια ακόμη και σε νέους αποφοίτους από μεγάλα κινεζικά πανεπιστήμια.
«Σεισμός» στις ΗΠΑ
Η δομική τεχνολογικά διαφορά για το DeepSeek έναντι των ανταγωνιστών του είναι πως χρειάζεται πολύ λιγότερα προηγμένα chips για να λειτουργήσει από ό,τι όλα τα εργαλεία ΑΙ που υπάρχουν στην αγορά. Με βάση τα δεδομένα από τους χρήστες, η λειτουργία του είναι μάλιστα στα ίδια ή σε καλύτερα επίπεδα από όλους τους ανταγωνιστές του που δαπανούν δισεκατομμύρια σε υποδομές αλλά και τεχνολογικά μοντέλα. Οι κορυφαίοι στον κλάδο σήμερα, στη Δύση, έχουν δαπανήσει αρκετά δισεκατομμύρια, με τον Μαρκ Ζούκερμπεργκ μόλις την περασμένη εβδομάδα να ανακοινώνει επενδύσεις 65 δισ. δολαρίων σε αυτόν και μόνο τον τομέα.
Το λανσάρισμα της εφαρμογής σε συνδυασμό με το γεγονός πως μία νεοφυής κινεζική επιχείρηση και όχι κάποιος κολοσσός βρίσκεται πίσω από το εγχείρημα έφεραν σημαντικές απώλειες στις αμερικανικές αγορές, ειδικά στους τεχνολογικούς δείκτες και τις μεγάλες αμερικανικές επιχειρήσεις. Οι αναλυτές υπογραμμίζουν πως η μικρή κινεζική «μπλε φάλαινα» ευθύνεται για τις απώλειες 3,5 μονάδων στον NASDAQ -δείκτης που είναι προσανατολισμένος κυρίως στην τεχνολογία-, αλλά και την πτώση κατά 12% στην τιμή της μετοχής της κραταιάς NVIDIA, μία από τις ελάχιστες παγκοσμίως εταιρείες που αποτιμάται σε τρισεκατομμύρια (συγκεκριμένα σε 3 τρισ.).
Οι ίδιοι οικονομικοί κύκλοι υπογραμμίζουν πως το μεγάλο ερώτημα για τους επενδυτές σήμερα είναι το πόσο μπροστά βρίσκεται η Κίνα τελικώς στον τομέα της Τεχνητής Νοημοσύνης και -το σημαντικότερο- σε πόσο χρόνο θα ξεκινήσουν να αποδίδουν οι επενδύσεις δισεκατομμυρίων που έχουν ανακοινώσει τόσο ο Λευκός Οίκος όσο και οι επιχειρήσεις τεχνολογίας της χώρας. Αξίζει να σημειωθεί επίσης πως ο πόλεμος των microchips, τον οποίο ανοιχτά έχει κηρύξει από την αρχή της θητείας του ο πρώην πρόεδρος Τζο Μπάιντεν στην Κίνα, αποδεικνύεται στην πράξη πως δεν απέτρεψε το Πεκίνο τόσο από την πρόσβαση σε πολύτιμες γαίες όσο και από την παραγωγή προηγμένων τεχνολογικών προϊόντων.
Ο μυστηριώδης δημιουργός της «μικρής μπλε φάλαινας»- Ποιος είναι ο Mr DeepSeek
Η πτώση της NVIDIA
Η πρώτη αντίδραση τόσο από την κραταιά NVIDIA, που έχασε μέσα σε μερικές ώρες πριν από μερικές ημέρες, περισσότερα από 600 δισ. από την αξία των μετοχών της, όσο και την OpenAI, που πριν από μερικές ημέρες στο πλευρό του Ντόναλντ Τραμπ -προκαλώντας νεύρα στον Ιλον Μασκ- ανακοίνωνε επενδύσεις 500 δισ. δολαρίων στον συγκεκριμένο τομέα, ήταν περισσότερο θερμή και «συναδελφική» από τον αντίκτυπο που το DeepSeek έφερε στην άλλη άκρη του Ατλαντικού. 48 ώρες μετά τη δημοσιοποίηση του ανοιχτού κώδικα από την πλευρά της κινεζικής start-up σε μόλις 22 σελίδες μαθηματικής ανάλυσης, η OpenAI ανακοίνωσε πως έχει αποδείξεις πως η «μπλε φάλαινα» από το Πεκίνο έχει «καταχραστεί» μεγάλο τμήμα του πηγαίου δικού της κώδικα… Απαντήσεις για το πώς είναι αυτό δυνατόν ή το πώς έχουν καταφέρει σήμερα οι Κινέζοι με πολύ μικρότερα κεφάλαια και σαφώς μικρότερη επεξεργαστική ισχύ να πλήξουν τη μεγαλύτερη επένδυση στη δεύτερη θητεία Τραμπ δεν έχουν δοθεί ακόμη και δύσκολα θα δοθούν στο άμεσο μέλλον. Αξιο αναφοράς είναι και το στίγμα για «σιγή ασυρμάτου» που έχει δοθεί σε όλη την υπόλοιπη τεχνολογική κοινότητα των ΗΠΑ.
Η Μeta και ο Μαρκ Ζούκερμπεργκ με δέσμευση να επενδύσουν επίσης άμεσα δισεκατομμύρια δολάρια στην Τεχνητή Νοημοσύνη συγκάλεσαν έκτακτα και διαδοχικά συμβούλια από τα οποία δεν έχει διαρρεύσει το παραμικρό. Αντίστοιχη «αφωνία» έχει επιδείξει και ο λαλίστατος Ιλον Μασκ, ο οποίος είχε κάθε λόγο να θριαμβολογήσει για την πρώτη σημαντική ήττα του ανθρώπου με τον οποίο συνδημιούργησε την OpenAI, του Σαμ Aλτμαν, για τον οποίο δεν δίστασε να δημιουργήσει πριν από μερικές ημέρες ένταση που έφερε και την πρώτη διένεξη με τον Ντόναλντ Τραμπ. Η στάση από τη νέα γενιά της Silicon Valley είναι μάλλον ενδεικτική του μουδιάσματος που η κινεζική κίνηση έχει φέρει, αλλά και των πιέσεων που ήδη ασκούν οι μεγάλοι επενδυτές του εγχειρήματος της Τεχνητής Νοημοσύνης για αποτελέσματα με λιγότερα κεφάλαια και σε πιεστικότερους πλέον χρόνους.
Εξέπληξε και το Πεκίνο
Με όλα τα φώτα της παγκόσμιας δημοσιότητας και την προσοχή όλων να είναι στραμμένη πλέον και στην Ασία, το DeepSeek φαίνεται πως εξέπληξε -θετικά αυτή τη φορά- και το ίδιο το Πεκίνο. Η βιομηχανία της τεχνολογίας στην Κίνα είναι προσανατολισμένη σε τεράστιο βαθμό στους δείκτες κερδοφορίας και μία αλλαγή προς την καινοτομία -και μάλιστα με τέτοια αποτελέσματα- δεν μπορούσε να προβλεφθεί από τον Κόκκινο Δράκο. Το γεγονός πως ο ιδρυτής της DeepSeek μπήκε στη διαδικασία να δημιουργήσει ένα προϊόν με βάση μόνο το μέλλον και την καινοτομία οφείλεται κυρίως στους αυστηρότατους περιορισμούς και το «κυνήγι» που οι ελεγκτικοί μηχανισμοί και το αυστηρότατο νομικό πλαίσιο της Κίνας επέβαλαν στο hedge fund στο οποίο είναι συνδιαχειριστής. Ο Liang Wenfeng που κατάφερε από το 2015 μέχρι και το 2023, όταν ξεκίνησε την DeepSeek, να αντλήσει περισσότερα από 13 δισ. δολάρια σε επενδύσεις προωθώντας αλγόριθμο για χρηματιστηριακές αγορές αποφάσισε να επενδύσει μέρος των προσωπικών του χρημάτων σε ένα project το οποίο γνώριζε πως θα περάσει λόγω του καινοτόμου χαρακτήρα του κάτω από τα αμιγώς «παραγωγικά» standards της Κίνας.