Παρασκευή, 20 Μαΐου, 2022

Ο πανικός οδηγεί σε φαύλο κύκλο λαθών και σε κατάρρευση

Τα φώτα της δημοσιότητας πέφτουν στο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ και στον επικείμενο ανασχηματισμό .Ήδη γράφονται εκατοντάδες σχόλια,άρθρα , παραπολιτικά. Θα έλεγα ,’οτι όλα αυτά είναι μια υπερβολή. Όσο και να προσπαθήσουν οι ένοικοι του Μαξίμου να διαμορφώσουν μια νέα εικόνα , το κοινωνικό και πολιτικό κλίμα δεν πρόκειται να αλλάξει ,ούτε οι δυσχερείς για τα κόμματα που συγκυβερνούν θα γίνουν ευνοικότεροι . Το κλίμα έχει διαμορφωθεί πριν απ ΄όλα από την φτωχοποίηση που υφίσταται η χώρα ,από τους φόρους που εξανεμίζουν το μέσο εισόδημα, από την ανεργία,από τον ΕΝΦΙΑ που θα καταργούσαν ,από το άγχος που βιώνουν όσοι προσπαθούν να κτρατήσουν ανοικτές τις επιχειρήσεις τους , από την μείωση ( συγγνώμη, επανακαθορισμό τον λένε) των συντάξεων.

Όλα αυτά δεν ξεχνιούνται από μια επικοινωνιακή προσπάθεια που δεν φαίνεται να έχει στοιχεία μιας μικρής έστω αυτοκριτικής η από ένα σινιάλο στροφής στο ιδεολογικό,πολιτικό,προγραμματικό,πολιτισμικό στίγμα του ΣΥΡΙΖΑ. Το κλίμα έχει διαμορφωθεί και από κάτι ακόμα πέραν της κατάστασης που βιώνει ο μέσος Έλληνας. Ποτέ κόμμα δεν είπε τόσα πολλά ψέμματα για να καταλάβει την εξουσία ,ποτέ κόμμα από την στιγμή που πήρε την Κυβέρνηση δεν έκανε τόσες πολλές κωλοτούμπες και με τόσο κυνικό τρόπο ,ούτε έδειξε τόσο ασέβεια ,τόσο αγωνία να αλλώσει θεσμούς , να τους εντάξει σε ένα παλιάς αντίληψης κομματικό κράτος .Αυτά δεν ξεπερνιούνται στο μυαλό και την ψυχή των πολιτών ,ακόμα και πάρα πολύ μεγάλου ποσοστού πολιτών που ήλπισαν σε μια νέα αρχή ,αφήνοντας πίσω τις δυνάμεις που κυριάρχησαν στην Μεταπολίτευση.

Έχω την πεποίθηση ότι η ηγετική ομάδα του Μαξίμου ξεκινώντας από τον Αλέξη Τσίπρα τα γνωρίζουν αυτά και πολύ καλά . Γι αυτό και όλα όσα θα ζήσουμε τις επόμενες μέρες θα έχουν μια τέτοια στόχευση. Την επανασυσπείρωση των οπαδών του ΣΥΡΙΖΑ . Ωστόσο και πάλι η συγκομιδή θα είναι μάλλον φτωχή .Σε κανένα προσυνεδριακό κείμενο δεν υπάρχει μια συνολική αποτίμηση της πορείας προς την εξουσία και της πάνω πια από ενάμισυ χρόνο κυβερνητικής πορείας .Σε κανένα κείμενο δεν γίνεται η παραμικρή προσπάθεια μιας σοβαρής πολιτικής ,ιδεολογικής αποσαφήνισης ,αφού ο ΣΥΡΙΖΑ με όσα μεσολάβησαν μοιάζει με ένα « άδειο πουκάμισο» ,μια μηχανή εξουσίας δίχως στίγμα και χωρις καν αποτελεσματικότητα. Η συζήτηση για ανοίγματα στερούνται επομένως πλαισίου και αυτοπεριορίζονται στην επιστροφή του Κουβέλη η στην ένταξη καμμιας Ξενογιαννακοπούλου που συνιστούν προαναγγελμένα από καιρό γεγονότα και καμένα χαρτιά , που δεν θα προσφέρυν κοινωνική και πολιτική δυναμική. Σ άυτά προσθέστε και τα αλεπάλληλα πλήγματα που έχει δεχτεί το περίφημο « ηθικό πλεονέκτημα » της Αριστεράς και βγάλτε συμπέρασμα.

Το πιο σοβαρό όμως, είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ και προσωπικά ο Τσίπρας δεν έχουν δείξει ότι αλλάζουν η ότι έχουν διάθεση να αλλάξουν .Εθισμένοι σε ένα τακτικισμό και λαικισμό , προχωρούν δίχως σχέδιο , ενώ τα σύννεφα γύρω από την χώρα πληθαίνουν. Η Κυβέρνηση δεν κατάφερε καν να πάρει όλη την υποδόση από την πρώτη αξιολόγηση. Η υπόθεση του χρέους πάει στο μέλλον και μάλιστα βασικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ ( Τσίπρας , Δραγασάκης , Σταθάκης ) εκφράζουν ανοικτά διαφορετικές προσεγγίσεις. Η οικονομική κατάσταση χειροτερεύει , τα χαρτιά που παίζει καίγονται και μπροστά της έχει πολές ανηφόρες . Την ίδια δε συγκυρία, δημιουργούνται σοβαρά ερωτήματα για την συνταγματικότητα κινήσεών της και για την δυνατότητά της να σεβαστεί δημοκρατικούς κανόνες , μεθυσμένη μέσα στην προσπάθειά της να ελέγξει θεσμούς οπως π.χ η Δικαιοσύνη.

Υπάρχει εν ολίγοις θέμα δημοκρατίας ,όπως υπάρχει επίσης και θέμα ύφους και ήθους της εξουσίας που απομακρύνει ακόμα περισσότερο πολίτες . Όπως υπάρχει και έκδηλος πια πανικός από τα δημοσκοπικά ευρήματα αλεπάλληλων ερευνών ,με χαρακτηριστικότερα τα αποτεΛέσματα της έρευνας τηw PUBLIC ISSUE για λογαριασμό της ΑΥΓΗΣ .

Ας πάρουμε όμως τις τελευταίες μέρες και ας δούμε τρεις εικόνες

ΕΙΚΟΝΑ ΠΡΩΤΗ : Η παρουσία του Αλέξη Τσίπρα στην συζήτηση για την διαπλοκή ήταν γεμάτη εκνευρισμό , αγριάδα, πολωτικό στίγμα .Ήταν η εκόνα ενός looser , χωρίς μάλιστα να έχει απέναντί του ούτε παρθένες της πολιτικής , ούτε ηγετικές φυσιογνωμίες που δημιουργούν αίσθημα υπεροχής .Γιατί άραγε ,αφού θα έλεγε – όπως διαμηνυόταν – ονοματεπώνυμα ; Γιατί ενώ από χέρι μια Κυβέρνηση ενάμισυ χρόνου ,έχει κανονικά αντικειμενικά πλεονέκτημα από δυνάμες που κυβέρνησαν σαράντα χρόνια;

Η απάντηση είναι απλή. Γιατί η Κυβέρνηση αυτή μέσα στο λίγο αυτό διάστημα ,πρόλαβε και « τα έκανε όλα» . Διαπλάκηκε , έκαψε το χαρτί μιας πρωτοβουλίας γαι να μπει με σύγχρονους όρους επιτέλους ένα πλαίσιο στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο προχωρώντας σε ένα ακατανόητο διαγωνισμό , έπαιξε με βοσκοτόπια , ανέδειξε Καλογρίτσες , έδειξε γιατί ήθελε μια « εθνική » ( δες κομματικό παραμάγαζο για εξυπηρετήσεις ) Τράπεζα , πρόλαβε να κατηγορείται για φαινομενα διαφθοράς σε θέματα που αφορούν ένα θέμα υψηλής εαισθησίας όπως η διαχείριση του μεταναστευτικου – προσφυγικού κ.ά Είναι πράγματι εντυπωσιακή η ταχύτητα με την οποία προχώρησε σε όλα αυτά .

Άρα ; Άρα ο Πρωθυπουργός κατέληξε να είναι μια σκιά του παλιού ένδοξου εαυτού του ,αναμασώντας τα ίδια ,τα οποία άλλωστε είχε πει και πριν έξι μήνες σε μια αντιστοιχη και πάλι συζήτηση .Μα , όλα αυτά που είπε ,τα έχει έτσι κι αλλιώς πει και εκατοντάδες φορές .Κουράστηκε και κούρασε το εθνικό ακροατήριο, πολύ περισσότερο που δεν βλέπει να έχει πάρει και καμμια πρωτοβουλία για να τιμωρήσει τους « κακούς »,αλλά και ότι ήδη και σε χρόνο ρεκόρ γεμίζει σκελετουλς την δήθεν αριστερή ντουλάπα .

Συμπέρασμα: Δεν πουλάει το ίδιο παραμύθι ,ειδικά όταν δεν υπάρχουν δράκοι . Άσε που κάποιοι « δράκοι » έχουν πάρει μετάθεση για τον ΣΥΡΙΖΑ .Πάει το χαρτί της αριστερής πολιτικής υπεροχής.Πάει όμως και το χαρτί της πόλωσης που θέλει να δημιουργήσει ο Τσίπρας και το ξέρει καλά.Όταν έχεις κάνει ότι έχεος κάνει, πως να πείσεις ότι είσαι το νέο κόντρα στο παλιό;

ΕΙΚΟΝΑ ΔΕΥΤΕΡΗ : Ο Πρωθυπουργός καλεί τους Προέδρους των Ανωτάτων Δικαστηρίων για να συζητήσουν υποτίθεται θέματα ανεξαρτησίας της Δικαιοσύνης .Σοβαρό το θέμα , μόνο που η συνάντηση ήταν ήδη υποθηκευμένη από τα γεγονότα. Η πεποίθηση ότι το δίδυμο Παπαγελόπουλος (Ο πρώην Διοικητής της ΕΥΠ παρακαλώ επί Κυβέρνησης Καραμανλή που « κουβαλάει » ήδη καταγγελίες για παρεμβάσεις στο έργο δικαστικών ) – Θάνου ( τρομοκρατεί ότι κινείται στον χώρο της Δικαιοσύνης και θεωρεί ότι την κακοχαρακτηρίζει , βρέθηκε εντελώς τυχαία Υπηρεσιακός Πρωθυπουργός στος εκλογές τπυ περασμένου Σεπτεμβρίου ) βάζει χέρι και προσπαθεί να ελέγξει την Δικαιοσύνη ,είναι κυριαρχη πια. Σ΄αυτούς προσθέστε και τον απίστευτο Πρόεδρο του ΣτΕ και την αγωνία του να πάει όλο και πιο πίσω η εξέταση της συνταγματικότητας του Νόμου Παπά ) δεν τα κατάφερε απολύτως μέσα στην γενική κατακραυγή ) και το τρίγωνο συμπληρώθηκε .

Η προσπάθεια λοιπόν να βρεθεί εν μέσω τηβέννων και να δείξει ότι είναι πολύ ευαίσθητος στα θέματα της Δικαιοσύνης και να διασκεδάσει τις εντυπώσεις που είχαν δημιουργηθεί ήταν από χέρι καμένη. Πολύ περισσότερο όταν ο ίδιος είχε σπεύσει στην Θεσσαλονίκη να αποκλείσει ουσιαστικά την περίπτωση να κηρύξει αντισυνταγματικό τον Νόμο Παπά !!!

Όταν σε δουν να πετάς το σπίρτο και να πιάνει φωτιά ,πως να πείσεις ότι είσαι υπέρ της πυροπροστασίας ;

Δεν έφταναν όμως αυτά. Οι ίδιοι οι δικαστικοί με πρώτη την λαλίστατη κ.Θάνου αποκάλυψαν οτι μέσα συζήτησαν για τα οικονομικά των ανώτερων δικαστικών και …ένα ρουσφέτι για την ίδια που αφορά στην παράταση της θητείας της Προέδρου του Αρείου Πάγου .Τι ειρωνεία αλήθεια !!! Αυτοί που θα συζητούσαν για την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης και καθήκον τους είναι η υπεράσπιση του Συντάγματος και των Νόμων, συζήτησαν πως μπορεί να νομοθετηθεί κάτι που με σαφήνεια αποκλείει το Σύνταγμα , ο δε Πρωθυπουργός ειδε θετικά το « αίτημα» ! Μα σε τι χώρα ζούμε !!!! Να συμπληρώσουμε την εικόνα; Οι δικαστιές ενώσεις ζητού καιρό συνάντηση με τον Πρωθυπουργό για τα μισθολογικά τους και δεν γίνονται δεκτοί. Λίγες ώρες πριν συναξιοπυχοι ξυλοφοτώνονταν και ψεκάζονταν με χημικά.Λίγες ώρες μετά ΑΜΕΑ έχουν « στρατοπεδεύσει » έξω από το Μαξίμου και ο Πρωθυπουργός δεν τους δέχεται ! Ομορφες εικόνες , αριστερά πλασμένες…

Συμπέρασμα; Κανένας δεν μπορεί να πειστεί ότι η Κυβέρνηση ενδιαφέρεται για την τήρηση του Συντάγματος , για την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης, για τον σεβασμό τω θεσμών. Αντίθετα , διευρύνεται η πλειοψηφία , ότι η Κυβέρνηση μέσα στην προσπάθειά της να εέγξει την κατασταση και να εδραιώσει την εξουσία της , γίνεται συχνά επικίνδυνη.

ΕΙΚΟΝΑ ΤΡΙΤΗ : Ο Υπουργός Παιδείας ξεκινάει μια ιστορία για την διδασκαλία και τα βιβλία Θησκευτικών .Την συμπληρώνει δε με μια επίθεση κατα της Εκκλησίας για τον ρόλο της στην Κατοχή και στην Δικτατορία. Δημιουργεί ένταση , ξεσηκώνει την Ιεραρχία και επέρχεται σύρραξη. Δημιουργεί ντόρο και φασαρία σε ένα θέμα που θα μπορούσε να χειριστεί με την στηριξη της μεγάλης πλειοψηφίας της κοινωνίας . Αποτέλεσμα ; Να γίνει σύσκεψη Πρωθυποργού ,υπουργού με αντιπροσωπεία της Ιεραρχιας της Εκκλησίας ,με συντονιστή και εγγυητλη των ιερών και οσίων τον Πάνο Καμένο ( Τι δουλειά είχε σ΄αυτή την σύσκεψη ο Υπουργός Άμυνας ; ) .Αποτέλεσμα; Όλα πίσω για τα Θρησκευτικά ! Για τον δε διαχωριμσό Κράτους – Εκκλησίας ,ποτέ δεν τέθηκε θέμα από την αριστερή Κυβέρνηση και μην περιμένετε να τεθεί.Πολλοί « ριζοσπάστες αριστεροί » αυτές τις μέρες θυμήθηκαν ότι ένας Σημίτης , ναι ο « δεξιός » Σημίτης , κόντρα στον Χριστόδουλο,συλλαλητηρια ,το μισό ΠΑΣΟΚ και 3 εκατομμύρια υπογραφές άνοιξε και το πήγε μέχρι τέλους το θεμα μη αναγραφής του θρησκεύματος στος ταυτότητες.Φαντάζομαι να ντράπηκαν και να δαγκώθηκαν.

Συμπέρασμα:Η κυβέρνηση ξέροντας την αποσύνθεση της κοινωνικής συμμαχίας που την έφερε στην εξουσία και την δημοσκοπική κατάρρευσή της , είναι έτοιμη να υποχωρησει σε κάθε πίεση για θέματα ακόμα και στοιχειώδη, αυτονόητα .Αλήθεια , αυτή η Κυβέρνηση που δεν μπορεί να αλλάξει ένα βιβλίο Θρησκευτικών, θα διαπραγματευτεί το χρέος και θα τα βάλει με την Ε.Ε; Αστειότητες ….Απομυθοποίηση

Η Κυβέρνηση είναι με την πλάτη στον τοίχο . Το ξέρει ο ίδιος ο ηγετικος της πυρήνας. Θέλει επομένως να κρατήσει όσο το δυνατόν περισσότερο , διατηρώντας ταυτόχρονα και όσο το δυνατόν περισσότερες δυνάμεις την ώρα της κάλπης .Θα τα καταφέρει ; Συνεχίζοντας με μια από τα ίδια , προχωρώντας σε συνεχή λάθη μέσα στον πανικό μιας ήττας , αυτό μοιάζει με τον τετραγωνισμό του κύκλου . Καλό θα ήταν πάντως να σκεφτεί ότι στο πλαίσιο της Δημοκρατίας χάνεις κιόλας .Είναι όμως πολύ σημαντικό εκείνη την ώρα να μην έχεις χάσει και την ψυχή σου και να μην έχεις αποδεκατιστεί.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By